Την επίκαιρη ρομαντική σάτιρα του Νιλ Σάιμον «Οι ηλίθιοι» σε διασκευή στην κυπριακή διάλεκτο, υπό τον τίτλο «Οι Μαννοί», προτείνει το Θέατρο Σκάλα από τις 2 Ιουνίου. Τη διασκευή/ μετάφραση στην κυπριακή διάλεκτο υπογράφει ο Μιχάλης Τερλικκάς και τη σκηνοθεσία ο Ανδρέας Μελέκης.
 
Με την παραγωγή αυτή, μια φάρσα πάνω στην ανθρώπινη βλακεία, το Θέατρο Σκάλα θα περιοδεύσει σε όλη την Κύπρο κατά την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή περίοδο.
 
Ο Νηλ Σάιμον, που θεωρείται ο συγγραφέας με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο Μπρόντγουεϊ, σατιρίζει τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα του 20ού αιώνα που απορρίπτουν τη σκέψη και τη λογική. Καυτηριάζονται οι σοβαρές συνέπειες της κοινωνικής άγνοιας για βασικά θέματα της ζωής και η χειραγώγηση της γνώσης και της μόρφωσης. Η κωμωδία παίζεται για χρόνια με τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο.
 
Η κυπριακή εκδοχή δεν εκτυλίσσεται σε χωριό της Ουκρανίας, αλλά στο χωριό Εξίκκιν, που βρίσκεται στην Αναπαλωτούσα, την έβδομη επαρχία της Κύπρου. Εκεί φτάνει ο νέος δάσκαλος, που ονειρεύεται να εμφυσήσει στους νέους του χωριού το πάθος για τους κλασικούς. Έχει προσληφθεί από τον γιατρό Στερατζιώτη για να διδάξει την κόρη του. Φτάνοντας, διαπιστώνει με έκπληξη ότι οι κάτοικοι δεν είναι και τόσο… έξυπνοι. Όταν γνωρίσει την κόρη του εργοδότη του, θα την ερωτευτεί, παρά το γεγονός ότι κι αυτή είναι το ίδιο αν όχι περισσότερο αδαής με τους υπόλοιπους.
 
Οι κάτοικοι έχουν συνείδηση της ηλιθιότητας τους αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχουν συμβιβαστεί με την κατάσταση τους. Έχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια να ξεπεράσουν τη βλακεία τους και έμαθαν να ζουν με αυτή. Ο νεοφερμένος δεν θα αργήσει να ανακαλύψει ότι η ηλιθιότητα των κατοίκων δεν είναι συμπτωματική αλλά αποτέλεσμα μιας κατάρας που βασανίζει την περιοχή για 200 χρόνια, και πως θα πέσει και ο ίδιος θύμα της αν δεν καταφέρει σε 24 ώρες να μορφώσει τη νεαρή ή να παντρευτεί μια απόγονο της οικογένειας του ανθρώπου που έριξε την κατάρα. Πολλοί προσπάθησαν στο παρελθόν να λύσουν την κατάρα αλλά ανεπιτυχώς. Θα είναι άραγε ο ιδεαλιστής δάσκαλος ικανός να τα καταφέρει;  
 
Ένα ευφυές θεατρικό παραμύθι, γραμμένο με παιγνιώδη και παρωδιακή διάθεση, μια έξυπνη φάρσα πάνω στην ανθρώπινη βλακεία, μία σύγχρονη παραβολή, που μιλάει με άκρως ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο για τον φόβο, την υποταγή, τις προκαταλήψεις, την άγνοια, τις δεισιδαιμονίες και την χειραγώγηση της γνώσης και της μόρφωσης
 
Συντελεστές
Μετάφραση/ σιασκευή στην κυπριακή διάλεκτο: Μιχάλης Ττερλικκάς
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μελέκης
Σκηνικά/ κοστούμια : Λάκης Γενεθλής
Μουσική/ μουσική επιμέλεια: Βαλεντίνος Βαλιαντής
Ηθοποιοί: Σοφοκλής Κασκαούνιας, Ζωή Κυπριανού, Ανδρέας Μελέκης, Χρίστος Τουμάζου, Φοίβος Γεωργιάδης, Μόνικα Μελέκη, Μαρία Ζορλή, Δημήτρης Χατζηπαύλου, Ειρήνη Αθανασίου και Χρίστος Κυριάκου.
 
Πρεμιέρα: Σάββατο 1η Ιουνίου 8.30μ.μ. Παραστάσεις: 2/6, 8/6, 9/6, 22/6 & 23/6 8.30μ.μ. 24652800
 
Θα ακολουθήσει μεγάλη περιοδεία σε δήμους και κοινότητες σ’ όλη την ελεύθερη Κύπρο μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.