Κλείνει σύντομα η πρόσβαση στις θαλασσινές σπηλιές στην Αγία Νάπα, ένα από τα πιο φωτογραφημένα τοπία της Κύπρου και αγαπημένο σημείο χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής, ενώ πρόθεση του Δήμου Αγίας Νάπας είναι να δημιουργηθεί σε κοντινή απόσταση ασφαλές σημείο θέασης για τους επισκέπτες.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος «εδώ και αρκετά χρόνια παρατηρείται διάβρωση, ραγίσματα και διάφορα άλλα προβλήματα στη περιοχή των θαλασσινών σπηλιών. Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα ώστε να αποτραπεί η πρόσβαση σε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες κοντά στη περιοχή, ενώ έγιναν και εργασίες για να μην περνά το θαλασσινό νερό πάνω από το σπήλαιο».
 
Πρόσθεσε ότι «παρά τα μέτρα που λήφθηκαν, η διάβρωση των θαλασσινών σπηλιών συνεχίστηκε και έτσι κλήθηκε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, λειτουργοί του οποίου επισκέφθηκαν την περιοχή και αποφάνθηκαν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταρρεύσουν οι σπηλιές και ακόμα να φύγει και ένα κομμάτι που βρίσκεται πίσω τους. Οι λειτουργοί του τμήματος εισηγήθηκαν στο Δήμο να σταματήσει η πρόσβαση στους επισκέπτες αλλά ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα σημείο θέασης (view point) από την απέναντι πλευρά ώστε ο κόσμος να μπορεί να βλέπει από μακριά τις θαλασσινές σπηλιές».
 
Όπως είπε ο κ. Καρούσος «από τη στιγμή που τίθεται ο κίνδυνος κατάρρευσης των θαλασσινών σπηλιών και έχοντας πάντα υπόψη την ασφάλεια του κοινού, ο Δήμος αποφάσισε όπως υιοθετήσει το μέτρο που εισηγήθηκε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. Εμείς δεν θέλουμε να αποτραπεί η πρόσβαση στο χώρο, ούτε να χαθεί ένα σημείο αναφοράς της Αγίας Νάπας τόσο δημοφιλές και πασίγνωστο και επειδή δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ελαφρά τη καρδία το θέμα της ασφάλειας, αποφασίσαμε όπως κληθούν λειτουργοί του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης για να συζητήσουμε το θέμα».
 
Ουσιαστικά συνέχισε «αυτό που θα γίνει είναι να μας υποδείξουν το σημείο όπου θα αποκλειστεί η πρόσβαση στο κοινό, να μας αναφέρουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποτραπεί ο κόσμος να μεταβαίνει πολύ κοντά στις θαλασσινές σπηλιές και να μας ενημερώσουν για το χώρο που πρέπει να γίνει το view point ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να επισκέπτονται το σημείο, να βγάζουν  φωτογραφίες και να απολαμβάνουν ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα που υπάρχουν στην Κύπρο».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε ότι «από τη στιγμή που θα κλείσει το σημείο πρόσβασης στις θαλασσινές σπηλιές, θα σταματήσει και το φαινόμενο των επικίνδυνων βουτιών από ψηλά, που έκαναν κυρίως νεαροί ξένοι τουρίστες».
 
Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε πως «την επόμενη εβδομάδα λειτουργοί του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και του Τμήματος Δασών θα επισκεφθούν την περιοχή και μαζί με τον Δημοτικό Μηχανικό της Αγίας Νάπας θα προχωρήσουν στις απαραίτητες μετρήσεις και θα συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «παρόμοια μέτρα λήφθηκαν και για το άλλο σημείο αναφοράς της Αγίας Νάπας, δηλαδή την Καμάρα του Κόρακα, αφού λόγω της διάβρωσης υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης. Η ασφάλεια των επισκεπτών είναι για τον Δήμο Αγίας Νάπας πάνω απ’ όλα και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τα σημεία αναφοράς της περιοχής μας, όχι μόνο θα φύγουν ικανοποιημένοι αλλά και θα μας επισκεφθούν ξανά».
 
Ο κ. Καρούσος είπε επίσης ότι «στη περιοχή των θαλασσινών σπηλιών γίνονται καθημερινά, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες, αρκετές προτάσεις γάμου, κυρίως από ξένους επισκέπτες. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τα μέτρα που θα ληφθούν οι προτάσεις γάμου θα γίνονται από τώρα και στο εξής με ασφάλεια».

 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ