To Top
       
02:02 Δευτέρα 27 Μαρτίου, 2017
Επόμενο
Προηγούμενο
Με τέσσερα ανοιχτά θέματα στο Eurogroup η  Ελλάδα
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΑΔΑ Με τέσσερα ανοιχτά θέματα στο Eurogroup η  Ελλάδα

  20 Μαρτίου 2017, 5:00 πμ  
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μαρτίου 2017, 10:01 πμ

Με αρκετά ανοικτά μέτωπα –ασφαλιστικό, εργασιακό, ενεργειακό, αλλά και το περιεχόμενο του πακέτου με τα αντίμετρα– θα προσέλθουν σήμερα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και οι επικεφαλής του κουαρτέτου.

Μετά την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής, που κράτησε τουλάχιστον έξι ώρες, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριζε ότι ναι μεν έκλεισαν αρκετά θέματα, προσέθετε όμως ότι «έχουν μείνει 3-4 ζητήματα που νομίζουμε τώρα ότι μπορούν να λυθούν σε υψηλότερο επίπεδο». Μετά και τη συγκεκριμένη εξέλιξη, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το σκηνικό του Φεβρουαρίου, όπου λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup υπήρξε κλειστός γύρος διαβουλεύσεων υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στον οποίο συμμετείχε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ως προς το ποια είναι τα θέματα που παραμένουν ανοικτά, το ίδιο κορυφαίο στέλεχος ήταν απολύτως σαφές, λέγοντας: «Είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα κλείναμε σε αυτό το επίπεδο το ασφαλιστικό και το εργασιακό». Δήλωσε, πάντως, ικανοποιημένος για το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος και έκλεισαν εκκρεμότητες σε θέματα που αφορούν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Ειδικά για το τελευταίο θέμα, δεν αποκλείεται να υπάρξει επίσπευση της διαδικασίας ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, προκειμένου να επιταχυνθεί και η διαδικασία διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων, που απασχολεί έντονα αυτή τη στιγμή τόσο τις εμπορικές τράπεζες όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος. Ερωτηθείς για το θέμα που έχει ανακύψει στο ενεργειακό, υποστήριξε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, όχι επειδή δεν έχουν γεφυρωθεί οι παλιές διαφορές, αλλά «επειδή μεσολάβησαν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι οποίες πρέπει να γίνουν αντικείμενο μελέτης».

Όσον αφορά στο πακέτο με τα αντίμετρα, ο κυβερνητικός παράγοντας αναφέρθηκε στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, καθώς υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές όσον αφορά στο ποια θα πρέπει να είναι η έκταση που θα πάρει η μείωση της επιβάρυνσης (σ.σ.: οι θεσμοί επιμένουν ώστε οι ελαφρύνσεις να μην ξεπερνούν τα 200–300 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει ανεβάσει τον πήχη κοντά στο 1 δισ.). 

Αγκάθι παραμένουν οι διαφορές με τους εκπροσώπους των δανειστών στα ενεργειακά. Προχθές ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της τηλεδιάσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών και δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη. Ήταν από νωρίς γνωστό ότι οι θεσμοί επιμένουν στην εκποίηση, τάχιστα, περιουσιακών μονάδων της ΔΕΗ, γεγονός που επιβεβαίωνε αργότερα πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ακούστηκε και η φράση «τσακωθήκαμε δύο ώρες...»), προσθέτοντας πως «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους». Το θέμα της πώλησης του 17% της ΔΕΗ πάντως, φαίνεται πως δεν μπήκε στο τραπέζι.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παραδέχτηκε σε άτυπη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους ότι παραμένει μεγάλη η απόσταση με τους δανειστές, καθώς και ότι οι δανειστές επιμένουν για άμεση πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Στην ουσία ασκείται πίεση απ’ έξω –αυτό λένε οι πληροφορίες– για ιδιωτικοποίηση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και η απαίτηση αυτή συνδέεται με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας.

Ακόμη, οι δανειστές δεν αποδέχονται να περιληφθεί στη συμφωνία η λύση που έχει προτείνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης για πώληση πελατολογίου μέσω θυγατρικών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι στους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα για μείωση των μεριδίων της επιχείρησης.

Διττά μηνύματα για το ΔΝΤ

Βήματα για τη γεφύρωση των διαφορών του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους και τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, όπως μεταδίδει το CNBC, επικαλούμενο πηγές της Ευρωζώνης. Δημοσίευμα των «Financial Times», ωστόσο, δίνει μία πολύ διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με αυτό, μέλη του Κογκρέσου πιέζουν την κυβέρνηση Τραμπ να ζητήσει απεμπλοκή του Ταμείου από την ελληνική κρίση, σε μία εξέλιξη που έρχεται να περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση και να προσθέσει ακόμη ένα αγκάθι στις διαπραγματεύσεις.


«Το ΔΝΤ είναι και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δήλωσε, υπό καθεστώς ανωνυμίας, Ευρωπαίος αξιωματούχος στο CNBC, ενώ έτερος αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι οι πιθανότητες συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έχουν αυξηθεί από 20% πριν από λίγες ημέρες σε 40%. Αυτό σημαίνει ότι μένουν ακόμη αρκετές διαφωνίες προς επίλυση, αλλά υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως «όλες οι πλευρές έχουν έρθει πλέον πιο κοντά ως προς το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων», αναφέροντας πως το ΔΝΤ φαίνεται πως έχει αποδεχθεί τον στόχο του 3,5% –τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια– με αντάλλαγμα την εφαρμογή ρεαλιστικών μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Των δηλώσεων αυτών είχε προηγηθεί το δημοσίευμα των «Financial Times». Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, αρκετοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές επιθυμούν απόσυρση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγή: Φιλελεύθερος

 

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.