Ηχηρό χαστούκι για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα της Κωνσταντινούπολης. Η αμφιλεγόμενη προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα της 31ης Μαρτίου όχι μόνο απέτυχε, αλλά αντίθετα ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο τον Εκρέμ Ιμάμογλου. 
 
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και νικητής της πρώτης ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, εξασφάλισε για δεύτερη φορά τη νίκη στην επαναληπτική ψηφοφορία με το 54,03% των ψήφων. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηττάται για δεύτερη φορά στην ψηφοφορία με ποσοστό 45,09%. Ο Ε. Ιμάμογλου συγκέντρωσε 4,7 εκατομμύρια ψήφους έναντι 3,9 εκατομμύρια που έλαβε ο Μπ. Γιλντιρίμ. Οι άλλοι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις εκλογές εξασφάλισαν μόλις 76 χιλιάδες ψήφους. Στις εκλογές του Μαρτίου ο Ιμάμογλου έλαβε 48,77% των ψήφων και ο Γιλντιρίμ 48,61%. Γεγονός που δεικνύει ότι ο Γιλντιρίμ είχε και πτώση ποσοστών. 
 
 
Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ιμάμογλου ανέφερε πως «η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα, σηματοδοτεί μια νέα αρχή» για την Τουρκία. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι είναι έτοιμος «να συνεργασθεί αρμονικά» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 
 
Το χθεσινό αποτέλεσμα αποτελεί και έκφραση δυσφορίας προς τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος δεν αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της 31ης Μαρτίου και έκανε μια ύστατη προσπάθεια μέσω δεύτερης εκλογής. Κίνηση η οποία αποδείχθηκε λανθασμένη, με βάση το χθεσινό αποτέλεσμα. Είναι επίσης και προσωπική ήττα για τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος είχε αναλάβει προσωπικά να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας. 
 
Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Ερντογάν θα λάβει το μήνυμα δυσφορίας που έστειλε η πόλη του, η Κωνσταντινούπολη. Η νίκη της αντιπολίτευσης βάζει τέλος σε μια 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Πόλης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Ερντογάν στη δημαρχία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα. 
 
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατάφερε σ’ αυτές τις εκλογές να συγκεντρώσει όλες τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, κινήθηκε πέραν από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Γεγονός που τον καθιστά πλέον το αντίπαλο δέος του Ερντογάν στην Τουρκία. Εξάλλου, όπως ο ίδιος ο Ερντογάν είχε δηλώσει προεκλογικά «όποιος κερδίζει την Πόλη κερδίζει και την Τουρκία».