Τουλάχιστον 16 γυναίκες και παιδιά σφαγιάστηκαν και ανασκολοπίστηκαν στο σοβαρότερο επεισόδιο βίας των τελευταίων ετών στην πόλη Καρίδα στην επαρχία Χέλα στην κεντρική Παπούα Νέα Γουινέα.

Οι σφαγές έγιναν στις 6 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα) κατά τη διάρκεια επιδρομής στο χωριό Καρίδα στο οποίο ζουν περίπου 800 άνθρωποι.

Ο Φίλιπ Πίμουα, υπεύθυνος στο κέντρο υγείας της πόλης Καρίδα που βρισκόταν στο χωριό την ώρα της επίθεσης βεβαίωσε 16 θανάτους εκ των οποίων τα 8 ήταν παιδιά ηλικίας από ενός έως 15 ετών και 8 γυναίκες εκ των οποίων δύο κυοφορούσαν. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας αναφέρει πως τα θύματα ήταν 15, 10 γυναίκες και 5 παιδιά. Οπως και να έχει πρόκειται για το πιο σοβαρό επεισόδιο ενδοφυλετικής βίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

«Έκαψαν και σπίτια»

«Μόλις είχα ξυπνήσει το πρωί και είχα ανάψει τη φωτιά για την κουζίνα μου. Άκουσα τον ήχο των όπλων και των μανιασμένων επιτιθέμενων. Έτρεξα να κρυφτώ σε έναν θάμνο. Μετά από λίγο επέστρεψε και είδα διαμελισμένα πτώματα. Τα είχαν κατακρεουργήσει με μαχαίρια ενώ έβαλαν φωτιές και σε μερικά σπίτια», είπε κάτοικος του χωριού Καρίδα.

Ο Πίμουα είπε πως γνώριζε όλα τα θύματα και πως δεν θυμάται ποτέ στο παρελθόν ένα τόσο σοβαρό περιστατικό βίας και κυρίως με τόσο βίαιο τρόπο.

«Πέρασαν ξύλα στα σώματα τους»

«Ηταν συμπολίτες μου. Ζούσαμε μαζί. Φυσικά και γνώριζα τις γυναίκες και τα παιδιά που σφαγιάστηκαν. Τους σκότωσαν, τους διαμέλλησαν και.πέρασαν μεγάλα ξύλα στα σώματα τους. Οι συγγενείς προσπαθούν να βρουν όλα τα μέλη των ανθρώπων τους. Κάποιους δε μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε».

Ο Πίμουα είπε πως οι περισσότεροι από τους 800 κατοίκους του χωριού φοβούμενοι για νέα επίθεση έτρεξαν βαθιά μέσα στη ζούγκλα για να κρυφτούν φοβούμενοι νέα επίθεση. «Ολοι περιμένουν τα κλιμάκια της αστυνομίας για να επιβάλουν την τάξη στην περιοχή και να επιστρέψουν οι κάτοικοι και να θάψουν τους νεκρούς τους», συμπλήρωσε συντετριμένος ο Πίμουα.

Απάντηση για άλλη επίθεση;

Η επαρχία Χέλα  και άλλες περιοχές στις ορεινές περιοχές της Παπούα Νέας Γουινέας τους τελευταίους μήνες έχουν βυθιστεί στη βία και στο χάος. Έχουν αναφερθεί αναφορές για δολοφονίες, αντίποινα και σεξουαλική βία όμως κάθε φορά τα επεισόδια έχουν όλο και μεγαλύτερη ένταση.

Αξιωματικός της αστυνομίας στην Παπούα Νέα Γουινέα ανέφερε πως η πολύνεκρη επίθεση πιθανότατα είναι αντίποινα για άλλη επίθεση που έγινε το Σάββατο αφήνοντας πίσω της έξι νεκρούς.
Ο νέος πρωθυπουργός της Παπούα Νέας Γουινέας, Τζέιμς Μαραπέ χαρακτήρισε την ημέρα ως «ένα από τα πιο θλιβερά γεγονότα της ζωής του».

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση

Σε μια δημοσίευση στο Facebook, ο Mαραπέ δήλωσε ότι η επίθεση ήταν υπό την ηγεσία των αγωνιστών από τις φυλές Haguai, Okiru και Liwi και δήλωσε ότι θα αναζητήσει και θα τιμωρήσει τους δράστες, χρησιμοποιώντας τα «ισχυρότερα νομικά μέτρα».

Πηγή: Philenews/ethnos.gr