Μέχρι πρότινος, ήμουν και εγώ πολύ νευριασμένος –όπως η συντριπτική πλειοψηφία των ιθαγενών– ως προς την τιμολογιακή πολιτική των επιχειρηματιών των αερομεταφορών. Ώσπου, προχθές βράδυ χάζευα για ώρες ένα από τα δορυφορικά κανάλια που ασχολούνται με ταξίδια και προορισμούς διαφόρων απλών ανθρώπων της διπλανής (αμερικάνικης) πόρτας.
Και είδα το φως το αληθινό!
* Μα τι ηλίθιος που ήμουν, αγχώνοντας και στρεσάροντας τον εαυτό μου για τις καλοκαιρινές διακοπές της οικογένειας στα ίδια και τα ίδια. Τι πάει να πει είναι αίσχος οι τιμές που ατύπως συμφώνησαν οι αερογραμμές για την Ελλάδα; Και γιατί ηλίθιε μου εαυτέ να πας να τους σκάσεις ένα διχίλιαρο για αεροπορικά εισιτήρια για Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, χώρια που τα πλοιάρια για τα νησιά άρχισαν να συναγωνίζονται επαξίως τους αερομεταφορείς;
Και δεν πάω με λιγότερα από τα μισά χρήματα στην Αγγλία, από όπου σε όποιο θέρετρο της Ευρώπης αποφασίσω να εκδράμω θα το κάνω με ένα 30ευρο ή 40ευρο μετ’ επιστροφής; Σας φαίνεται τραβηγμένο; Έτσι μου φαινόταν και μένα, μέχρι που ένας δικός μου άνθρωπος μου παρουσίασε τις αποδείξεις για ένα τετραήμερο στη Λισαβόνα από το Στάνστετ: Αεροπορικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής 30 ευρώ, κατάλυμα στην πορτογαλική πρωτεύουσα 100 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις και φαγοπότι στην πόλη φθηνότερα από την Κάτω Πάφο ή τη Λευκωσία.
* Τώρα βέβαια, υπάρχει και άλλη επιλογή: Να αποφασίσεις εσύ ο large να διαθέσεις το κονδύλι που αποφάσισαν τα άτυπα καρτέλ για τους αγαπημένους σου προορισμούς. Μόνο που αντί να σκάσεις το ένα ή το ενάμισι χιλιάρικο για να (ξανα)δεις Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, σκάσε το για να πας εκεί που πήγε και ο Μακάριος. Έτσι κι αλλιώς, το ίδιο θα σου έρθει και θα νιώσεις και μέρος της Ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
* Αρκετά, όμως, με τα ταξίδια. Μην μας πάρουνε και για απολιτίκ τύπους που μόνο στις τσάρκες έχουμε το μυαλό μας ενώ το έθνος κινδυνεύει. Ένα υπαρξιακό ζήτημα που μας κατατρύχει εσχάτως είναι το θέμα των τουρκικών απειλών εναντίον μας. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον σχεδιασμό της Άγκυρας για να απαντήσουμε καταλλήλως.
Μας βρίζουνε α-λα κέφα ή το πάνε βάσει σχεδίου; Εκτοξεύουν τις απειλές τους αναλόγως του ποιος από τον Ερντογάν ή τον Τσαβούσογλου ξυπνά ενωρίτερα; Ή έχουνε μοιράσει τις μέρες; Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή θα μας δείχνει το δάχτυλο του (ξέρετε ποιο) ο ένας και Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο ο άλλος;
Μεγάλα διλήμματα…

[email protected]