Εκδήλωση με τίτλο «Πρόσβαση στη Χρηματοδότηση στην Κύπρο, από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» διοργανώθηκε στις 3 Ιουλίου στο Σπίτι της Ε.Ε., όπου για ακόμα μια φορά φάνηκε ο καταλυτικός ρόλος της Ελληνικής Τράπεζας στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.
Η Ελληνική Τράπεζα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρωγούς των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά με διάφορους τρόπους.  Ένας από αυτούς είναι μέσω της δανειοδότησης ΜμΕ με κεφάλαια της ΕΤΕπ.
Όπως ανάφερε στην παρουσίασή της η Operations Manager του Business Division, Γιάννα Κυπριανού, η συνεργασία της Ελληνικής Τράπεζας με την ΕΤΕπ ξεκίνησε το 2014, με την άντληση συνολικά €140 εκατ. και πλήρη αξιοποίηση των κεφαλαίων που λήφθηκαν μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 100 μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν λάβει στήριξη ύψους €116 εκατ. με πόρους της ΕΤΕπ. μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους €80 εκατ. έχει παραχωρηθεί με πόρους της Ελληνικής Τράπεζας.
Η συνεργασία με την ΕΤΕπ έχει δώσει σημαντικό κίνητρο στις κυπριακές επιχειρήσεις για συνέχιση και επέκταση των εργασιών τους, καθώς οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης αποτελούν πόλο έλξης για τους πελάτες, ιδιαίτερα λόγω του σταθερού επιτοκίου που προσφέρεται.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας Nicosia Rehabilitation Centre (NRC). Όπως ανέφερε ο κ. Λάκης Χριστοδούλου, Σύμβουλος – Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της NRC κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η επιχείρησή του πριν από την χρηματοδότηση της Ελληνικής Τράπεζας υπήρχε μόνο στα χαρτιά! «Αρμόδιοι στην Ελληνική Τράπεζα μας ενημέρωσαν για την πιθανότητα δανειοδότησης με κεφάλαια της ΕΤΕπ ως μια από τις επιλογές για χρηματοδότηση του έργου», εξήγησε. Στόχος, όπως είπε, ήταν η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Κέντρου Αποκατάστασης με πολύ ψηλές προδιαγραφές στην καρδιά της Λευκωσίας. «Πήραμε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο και το μετατρέψαμε σε πρότυπο κέντρου αποκατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συνδυάζοντας εξιδεικευμένη γνώση, υπηρεσίες προηγμένης ιατρικής τεχνολογίας και άρτια υποδομή. Λαμβάνοντας τα κεφάλαια από την ΕΤΕπ επωφεληθήκαμε από το χαμηλό και σταθερό επιτόκιο. Αυτό μας επιτρέπει να προγραμματίσουμε τα οικονομικά μας σχέδια και υποχρεώσεις με περισσότερη ακρίβεια», τόνισε ο κ. Χριστοδούλου. Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο ήταν η σχετικά εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια. «Σε σχέση με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του έργου η διαδικασία για τη δανειοδότηση ήταν σχετικά εύκολη και γρήγορη», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου.