Μεγάλο αριθμό δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλων) στην περιοχή της κοινότητας Κάμπου της επαρχίας Λευκωσίας, καθώς και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας και Πάφου, ενημερώνει ότι εντόπισε η Υπηρεσία Θήρας. Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Θήρας υπενθυμίζει ότι «η τοποθέτηση δηλητηρίων είναι μια παράνομη και ανήθικη πράξη, η οποία έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη υγεία».

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας με λύπη και προβληματισμό ενημερώνει ότι προ ημερών, μέλη της εντόπισαν και περισυνέλλεξαν μεγάλο αριθμό δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλων) στην περιοχή της κοινότητας Κάμπου της επαρχίας Λευκωσίας, καθώς και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας και Πάφου. Δυστυχώς, ο εντοπισμός και η συλλογή δηλητηρίων αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο το τελευταίο χρονικό διάστημα για την Υπηρεσία Θήρας.

Ειδικά στην προαναφερθείσα περίπτωση, στην περιοχή Κάμπου, τα δηλητηριασμένα δολώματα εντοπίστηκαν σε μεγάλη έκταση και σε αρκετή απόσταση από την κοινότητα καθώς και εντός των ορίων του δάσους Πάφου.

Με αυτή την ευκαιρία η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας επιθυμεί να επισημάνει ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μία παράνομη μη επιλεκτική μέθοδος θανάτωσης θηλαστικών και πτηνών και αποτελεί σήμερα μία από τις κύριες αιτίες θανάτου αρπαχτικών πτηνών και σκαντζόχοιρων. Δυστυχώς, αυτή η παράνομη μέθοδος χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από κάποιους που στοχοποιούν σαρκοφάγα θηλαστικά, στην περίπτωση της Κύπρου αλεπούδες και αδέσποτους σκύλους, με στόχο τη μείωση είτε των ζημιών σε κτηνοτροφικά ζώα, είτε στο θήραμα. 

Στην Κύπρο, η δηλητηρίαση είναι μία από τις κυρίες αιτίες δραματικής μείωσης, σχεδόν αφανισμού του πληθυσμού του πυρόχρου γύπα (η δηλητηρίαση ήταν η αιτία θανάτου επτά γυπών την περίοδο 2015-2016) και μία από τις αιτίες εξαφάνισης του Μαυρόγυπα ως φωλεάζοντος είδους. Αρκετά είδη αρπαχτικών βρίσκονται κάθε χρόνο δηλητηριασμένα από δολώματα, όπως σπιζαετοί, αετοβαρβακίνες, διπλοσιάχινα, ενώ η τοποθέτηση δηλητηρίων σκοτώνει και άλλα είδη όπως πέρδικες, πάπιες, λαγούς, σκαντζόχοιρους και αγρινά!

Για τον σκοπό αυτό η Υπηρεσία μας έχει πετύχει φέτος να συμμετάσχει σε ένα εξειδικευμένο Ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα LIFE με στόχο τη προστασία του γύπα και τη μείωση των δηλητηρίων (LIFE18 NAT/CY/001018 LIFE with VulturesCY), μέσω του οποίου θα προμηθευτεί ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων στο ύπαιθρο, μια δράση η οποία θα έχει ως στόχους της τόσο την προστασία της πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος όσο και των κυνηγετικών σκυλιών που πολλές φορές είναι και αυτά αθώα θύματα αυτής της απαράδεκτης ενέργειας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση δηλητηρίων είναι μια παράνομη και ανήθικη πράξη, η οποία έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη υγεία.

Παρόλο που στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων παρουσιάζονται πολλές δυσκολίες εντούτοις η ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών, κατά τον εντοπισμό τέτοιων φαινομένων, είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνει ο κάθε ένας από εμάς.

Πηγή: philenews