Συνήλθε σήμερα το πρωί το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για να αποτίσει φόρο τιμής στο Δημήτρη Χριστόφια.
 
Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αναφέρθηκε εκτενώς στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Όπως είπε, «ο Δημήτρης ως άνθρωπος ήταν ένας άνθρωπος με Α κεφαλαίο. Ξεχώρισε με το ήθος, με τη όλη του πολιτική συμπεριφορά, με το γεγονός ότι ήταν ένας άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής, συνεπής. Ότι έλεγε το εννοούσε και το υλοποιούσε στην πράξη. Δεν είναι τυχαία που μία πολύ μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού τον αποκαλούσε Δημήτρη. Ήταν γιατί τον ένιωθε δικό του άνθρωπο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Δημήτρης μεγάλωσε με πάρα πολλές δυσκολίες, στη φτώχεια και ένιωθε τον ανθρώπινο πόνο. Και ο κόσμος ένιωθε ότι με το Δημήτρη έχει ένα αποκούμπι πάνω στο οποίο μπορούσε να προσδοκεί καλύτερες μέρες για τον εαυτό του και για την οικογένειά του».
 
 
Συνεχίζοντας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «ως πολιτικός ο Δημήτρης Χριστόφιας και πάλι κατά την άποψή μας, έχει παραδώσει μαθήματα ήθους. Ανεξάρτητα με το πώς του συμπεριφέρθηκαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, ο ίδιος είχε την ικανότητα να στέκεται πάνω από όλα. Ανάλαβε την ηγεσία του ΑΚΕΛ σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για το Κόμμα, σε μία περίοδο που πολλοί θεώρησαν ότι ένας μεγάλος χείμαρρος θα παρέσερνε το ΑΚΕΛ και θα το διέλυε. Και τότε μαζί με τους συνεργάτες του στην ηγεσία του Κόμματος, τους πιο παλιούς και έμπειρους αλλά και τους νέους, κατάφεραν όχι απλά και μόνο να κρατήσουν όρθιο το Κόμμα, αλλά να το ανεβάσουν ψηλά μετατρέποντάς το σε πρώτη πολιτική δύναμη στον τόπο. Τους δρόμους που μας είχαν παραδώσει οι παλαιότεροι βετεράνοι σύντροφοί μας, ο Δημήτρης με την τότε ηγεσία του κόμματος τους μετέτρεψαν σε λεωφόρους ολόκληρες».
 
«Πέτυχε δύο πράγματα τα οποία φάνταζαν ακατόρθωτα για το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα γενικότερα. Αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής και στη συνέχεια Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ιστορία είμαι βέβαιος ότι θα τον κρίνει και θα τον κατατάξει εκεί που πραγματικά του αξίζει.
 
Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ θέλω να πω ότι με την ανάληψη της ηγεσίας του, έκανε πάρα πολλές αλλαγές, φρόντισε με τις αλλαγές οι οποίες επήλθαν στο καταστατικό να εκδημοκρατικοποιηθεί ακόμα περισσότερο το Κόμμα, να εκσυγχρονιστεί και να ανανεωθεί και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να παραγάγει πολιτική. Δύο πράγματα θα πω μόνο. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ το 1991 είχε 19 μέλη και τα 18 από αυτά είχαν εκλεγεί για πρώτη φορά -μόνο ο αείμνηστος Λάκης Θεοδούλου συνέχιζε να από τους παλαιότερους- ενώ με τη δουλειά των βοηθητικών γραφείων κατάφερε το ΑΚΕΛ να παραγάγει πολιτική για όλα τα σημαντικά μεγάλα και μικρά ζητήματα τα οποία απασχολούν την κυπριακή κοινωνία.
 
Σε ό,τι αφορά το πόστο του Προέδρου δεν είναι υπερβολή αν πω κάτι που λέχθηκε το πρωί και από τον κύριο Ταλάτ. Ότι μαζί άνοιξαν το δρόμο της επίτευξης παρά πολλών συγκλίσεων πάνω στις οποίες βασίστηκαν ο κύριος Αναστασιάδης και ο κύριος Ακκιντζί για να φτάσουν πολύ κοντά στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Στον τομέα του φυσικού αερίου άνοιξε έναν μεγάλο ορίζοντα για την Κύπρο, που αν αξιοποιηθεί σωστά θεωρώ ότι θα βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες ζωής του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Από όλο το υπόλοιπο πολυσχιδές έργο το οποίο έχει παραγάγει η κυβέρνηση του, θα αναφερθώ μόνο στο γεγονός ότι  στήριξε τον κόσμο ο οποίος είχε ανάγκη από τη στήριξη της πολιτείας και με τις παροχές του έκανε τον απλό τον κόσμο να προσδοκά σε κάποια καλύτερη ζωή. Και τέλος να πω ότι η ιατρική σχολή η οποία για πρώτη φορά φέτος θα έχει αποφοίτους είναι επίσης επίτευγμα της κυβέρνησης Χριστόφια.
 
Θα ξαναπώ λοιπόν ότι οι αντικειμενικοί ιστορικοί μελετητές θα τον κατατάξουν εκεί που του αξίζει πραγματικά στην ιστορία», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Πηγή: Philenews