Την κατιούσα συνεχίζει το κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακολουθώντας την πτωτική πορεία που παρουσιάζει η απόδοση των ομολόγων των περιφερειακών κρατών μελών της Ευρωζώνης, με την απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου να καταγράφει τους τελευταίους μήνες συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης διατηρήθηκαν τη Δευτέρα κοντά στα χαμηλά πολλών ετών, την στιγμή που οι αγορές αναμένουν κατεύθυνση από τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι οποίες συνεδριάζουν την τρέχουσα εβδομάδα, εν μέσω της μείωσης των προσδοκιών των επενδυτών σε σχέση με το ύψος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Αναφέρεται επίσης ότι οι προσδοκίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε ιστορικά χαμηλά, σε μια ένδειξη ότι οι αγορές δεν πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό κάτω αλλά κοντά στο 2%, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters. Σημειώνεται πως οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη υποχώρησαν στο μόλις 1,135% την Παρασκευή, επίπεδο που είναι ιστορικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ, το 10ετές ομόλογο αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας με κουπόνι 2,38% το οποίο εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 και λήγει τον Σεπτέμβριο του 2028, τύγχανε διαπραγμάτευσης την Δευτέρα (17 Ιουνίου), στις διεθνείς αγορές στο νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,824%, από 0,92%, πριν 10 μέρες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέσα σε ένα μήνα η απόδοση του 10ετους μειώθηκε κατά 51,2 μονάδες  βάσης, υποχωρώντας από το 1,336%, που βρισκόταν στις 17 Μάϊου.
 
Πέραν των κυπριακών 10ετών ομολόγων, σε ιστορικά χαμηλά βρίσκονται οι αποδόσεις στα ελληνικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα πορτογαλικά και τα ιρλανδικά ομόλογα.
 
Επιπλέον, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κυπριακού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου, βρίσκεται στις 107,6 μονάδες βάσης. Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018, η διαφορά απόδοσης των δύο ομολόγων ανερχόταν στις 205 μονάδες βάσης.
  
Εξάλλου, η απόδοση του 15ετους ομολόγου που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία τον Φεβρουάριο του 2019 και λήγει το 2034, με κουπόνι 2,75%, υποχώρησε στο 1,38%, από το 1,53% που βρισκόταν στις 7 Ιουνίου, ενώ πριν περίπου ένα μήνα η απόδοση του ξεπερνούσε το 2%.
 
Επίσης, έτοιμο να διασπάσει πτωτικά το επίπεδο του 2% βρίσκεται η απόδοση του 30ετούς κυπριακού ομολόγου, που εξέδωσε η Δημοκρατία μόλις τον περασμένο Απρίλιο, με επιτόκιο 2,75%, λήξεως 3 Μαΐου του 2049. Στις 14 Ιουνίου το κόστος δανεισμού διάρκειας 30 ετών της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε κλείσει στο 2%, ενώ πριν 10 μέρες βρισκόταν στο 2,18%.
 
Επιπλέον, η απόδοση του 5ετους κυπριακού ομολόγου βρίσκεται μόλις στο 0,18%, ενώ προς το τέλος του 2018 βρισκόταν στο 1,378%.
 
Για σκοπούς σύγκρισης, το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας τύγχανε διαπραγμάτευσης στο 2,698%, της Ιταλίας στο 2,306%, της Πορτογαλίας 0,608%, της Ισπανίας 0,50%, της Ιρλανδίας 0,299%, της Γαλλίας 0,098%, ενώ της Γερμανίας διαπραγματεύεται με αρνητικό πρόσημο στο -0,252%.
 
Σύμφωνα με το Reuters, η Fed δεν αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, αλλά είναι πιθανό να θέσει τις βάσεις για μια μείωση επιτοκίου αργότερα εντός του έτους.
 
Οι νέες οικονομικές προβλέψεις που θα συνοδεύσουν την ανακοίνωση της Fed την ερχόμενη Τετάρτη θα δώσουν μια πιο άμεση εικόνα για το βαθμό επηρεασμού των χαρακτών της πολιτικής της Fed από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, την επιμονή του Αμερικανού Προέδρου για χαμηλότερα επιτόκια και τα πρόσφατα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία.
 
Η ΕΚΤ συνεδριάζει στη Σίντρα της Πορτογαλίας και αναμένεται να δηλώσει την ετοιμότητά της να δράσει αποφασιστικά, λένε οι αναλυτές της ING.
 
“Οι οικονομολόγοι μας βλέπουν πλέον πιθανότατα μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους”, ανέφερε η ING σε σημείωμα της την Δευτέρα.

Στην μείωση των αποδόσεων συμβάλει και η απόφαση της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Συμβάλει επίσης η απόφαση της ΕΚΤ για μια νέα σειρά τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ-III), διάρκειας δύο ετών η καθεμία, που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021. Αυτές οι νέες πράξεις θα συμβάλουν στη διατήρηση των ευνοϊκών όρων χορήγησης τραπεζικών δανείων και στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
 
Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ