Θέση και δράση για την ανέγερση πρατηρίου καυσίμων πλησίον του Σπηλαίου της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας από τον Γιώργο Ηλιάδη, Κοινοβουλευτικό Συνεργάτη Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
 
Επειδή έχω αντιληφθεί ότι πολλοί/λές δεν γνωρίζουν τι έχουμε κάνει ως Οικολόγοι μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση των σχεδίων για ανέγερση πρατηρίου πετρελαιοειδών πλησίον του Σπηλαίου της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας, θεωρώ αναγκαίο να καταγράψω κάποιες από τις δράσεις μας προς ενημέρωση και γνώση του κοινού: 
1) Μόλις πληροφορηθήκαμε από τους ιερείς για την έναρξη εργασιών, επισκεφθήκαμε τον χώρο και δώσαμε άμεσα δημοσιότητα. Απευθυνθήκαμε πάραυτα στον υπουργό Εσωτερικών και ενέγραψε το θέμα στη Βουλή. Με τη δημοσιοποίηση των αντιδράσεων και την εμπλοκή της Βουλής, επιτεύχθηκε η προσωρινή  αναστολή των εργασιών. 
2) Σε όλη αυτή την πορεία, σε συνεννόηση με την εκκλησιαστική επιτροπή και το κοινοτικό συμβούλιο, ακολούθησε μια συνεχής εκστρατεία προβολής του θέματος, είτε με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, είτε με συνεχείς ανακοινώσεις του κινήματος και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε με την παρουσίαση του θέματος στα ΜΜΕ. Πλέον, δόθηκε ικανοποιητική προβολή και ευαισθητοποιήθηκαν αρκετοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι.  
3)Οι Οικολόγοι έδωσαν «το παρών» τους στο πιο ψηλό επίπεδο εκπροσώπησης σε όλες τις διαμαρτυρίες, αναδεικνύοντας το θέμα ως πολύ σημαντικό και επείγον. 
Όλα τα πιο πάνω, αλλά κυρίως η δράση της εκκλησιαστικής επιτροπής και των πολιτών, ανάγκασαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τους όρους της άδειας.
4)Δώσαμε πλήρη στήριξη στον δικηγόρο της εκκλησιαστικής επιτροπής. Σε προσωπική επικοινωνία του προέδρου μας  κ. Περδίκη προς τους δύο εμπλεκόμενους υπουργούς, ζητήθηκε να μελετηθεί η νομική γνωμάτευσή του που βάσιμα υποστηρίζει ότι η άδεια δόθηκε παράνομα και καταχρηστικά. Παράλληλα, εκδώσαμε δύο καταγγελτικές ανακοινώσεις και αποστείλαμε επιστολές προς την υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και στον υπουργό Εσωτερικών, ώστε να παρέμβουν. Δυστυχώς και πάλι καμία ανταπόκριση. 
5) Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση τροποποίησε ελαφρώς τους όρους και επανέκδωσε την ίδια άδεια, γεγονός που προκάλεσε νέες αντιδράσεις από τους κατοίκους. Πάλιν οι Οικολόγοι στο πιο ψηλό τους επίπεδο εκπροσώπησης, στάθηκαν δίπλα στους ιερείς και στους πολίτες. 
6) Επικοινωνήσαμε με τους δυο υπουργούς και ζητήσαμε να σταματήσουν τα έργα. Ζητήσαμε και πετύχαμε άμεση σύγκλιση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και πετύχαμε δέσμευση ότι μέχρι τότε δεν θα συνεχιστούν τα έργα.