Έξι χρόνια μετά από το κούρεμα των καταθέσεων, εξακολουθεί να υπάρχει ο φόβος. Κάτι το οποίο φαίνεται από τον αυξημένο αριθμό θυρίδων που διατηρούν οι Κύπριοι και όχι μόνο, σε Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα. Σήμερα οι δύο μεγάλες τράπεζες του νησιού διαθέτουν περίπου 17 χιλ. θυρίδες.
 
Μετά τη διαφοροποίηση του τραπεζικού χάρτη το περασμένο καλοκαίρι, οι τραπεζικές θυρίδες που μίσθωναν οι πελάτες του Συνεργατισμού, μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα.
 
 
Οι πελάτες των τραπεζών θεωρούν πως είναι πιο ασφαλή τα μετρητά τους εάν φυλάσσονται στις τραπεζικές θυρίδες σε περίπτωση που είτε ένα τραπεζικό ίδρυμα βάλει λουκέτο, είτε απομειωθούν οι καταθέσεις για να σωθεί. Τα χρήματα και τα άλλα αντικείμενα αξίας, όπως είναι ράβδοι χρυσού και κοσμήματα που φυλάσσονται στις θυρίδες δεν τοκίζονται από την τράπεζα άλλα ούτε είναι βέβαιο εάν φορολογούνται.
 
Εκτός από το κούρεμα, στην απόκτηση των θυρίδων συνέβαλαν και τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες, τα οποία ουσιαστικά είναι αντικίνητρο για τους καταθέτες για να αποταμιεύουν τα χρήματά τους στις τράπεζες.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», η Τράπεζα Κύπρου μισθώνει γύρω στις 10.000 θυρίδες, οι οποίες είναι διάσπαρτες σε 26 καταστήματά της. Συγκεκριμένα στη Λευκωσία και στη Λεμεσό θυρίδες υπάρχουν σε εννέα σημεία, στη Λάρνακα και στην Αμμόχωστου σε πέντε και στην Πάφο, θυρίδες υπάρχουν σε τρία υποκαταστήματα. Η Τράπεζα προσφέρει έξι διαφορετικά μεγέθη θυρίδων, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα σε όλα τα υποκαταστήματα της Τράπεζας. Ανάλογα με το μέγεθος της θυρίδας επιβάλλονται διαφορετικές ετήσιες χρεώσεις.
 
Η τιμή για τη μίσθωση θυρίδας μέχρι 6 χιλ. κυβικών εκατοστών, το πιο μικρό μέγεθος, είναι €60 και η πιο ψηλή χρέωση είναι €150 το χρόνο. Αφορά τη μίσθωση θυρίδας πέραν των 50,001 κυβικών εκατοστών που είναι το μεγαλύτερο μέγεθος. Οι τρεις πρώτες επισκέψεις των πελατών στους χώρους όπου βρίσκονται οι θυρίδες είναι δωρεάν, ενώ για κάθε επιπλέον επίσκεψη επιβάλλεται χρέωση €15. Η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει και θυρίδες και για premier πελάτες στους οποίους δεν επιβάλλει χρέωση για δώδεκα επισκέψεις το χρόνο. 

Από την άλλη η Ελληνική Τράπεζα μισθώνει 7 χιλ. τραπεζικές θυρίδες. Από αυτές οι 2.500 μεταφέρθηκαν το Σεπτέμβριο του 2018, από τον Συνεργατισμό στην Ελληνική. Σημειώνεται από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί επιπλέον θυρίδες  σε τέσσερα καταστήματα στην Λευκωσία, σε ένα κατάστημα στη Λεμεσό και σε ένα στην Αμμόχωστο.

Υπάρχουν τρία μεγέθη θυρίδων, ωστόσο άλλες χρεώσεις επιβάλλονται στους πελάτες που είχαν θυρίδες στον Συνεργατισμό και άλλες στους πελάτες της Ελληνικής. Συγκεκριμένα, στις θυρίδες του Συνεργατισμού οι χρεώσεις αρχίζουν από €90 και φτάνουν τα €180 το χρόνο. Οι τέσσερις επισκέψεις είναι δωρεάν ενώ για κάθε επόμενη επιβάλλεται τέλος €10 συν το ΦΠΑ.

Οι χρεώσεις για τη μίσθωση θυρίδων της Ελληνικής Τράπεζας κυμαίνονται από €80 μέχρι €120. Οι έξι επισκέψεις τον χρόνο είναι δωρεάν ενώ για κάθε επιπρόσθετη επίσκεψη επιβάλλεται €25 συν ΦΠΑ. Σημειώνεται πως οι διαφορετικές χρεώσεις για τις θυρίδες του Συνεργατισμού θα συνεχιστούν έως το Σεπτέμβριο. Όμως, μετά την πλήρη ενοποίηση των συστημάτων των δύο τραπεζών, οι πελάτες που θα μισθώνουν θυρίδες θα είναι με τις χρεώσεις της Ελληνικής Τράπεζας.

Και θυρίδες… ρομποτικές

Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των τραπεζών φυλάσσονται οι θυρίδες. Όταν ένας πελάτης μεταβεί στον ειδικό χώρο συνοδεύεται από υπάλληλο της τράπεζας, ο οποίος στη συνέχεια αποσύρεται και αφήνει μόνο του τον πελάτη. Η θυρίδα έχει κλειδαριά η οποία ανοίγει με τη χρήση δύο κλειδιών από τα οποία το ένα κατέχει ο μισθωτής και το άλλο η τράπεζα. Οι πελάτες υπογράφουν σύμβαση η οποία προβλέπει πως σε περίπτωση που υπάρχουν απώλειες από τις θυρίδες ή αυτές καταστραφούν, οι τράπεζες δεν φέρουν καμία ευθύνη. Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων δεν είναι ασφαλισμένο.

Εκτός από τις παραδοσιακές θυρίδες υπάρχουν και οι ρομποτικές θυρίδες, οι οποίες είναι η νέα τάση στο εξωτερικό. Στη περίπτωση των ρομποτικών θυρίδων η εξακρίβωση στοιχείων του πελάτη και η πρόσβαση στη θυρίδα γίνεται είτε με κάρτες είτε με βιομετρικές μεθόδους, όπως η αναγνώριση του δακτυλικού αποτυπώματος και της κόρης οφθαλμού. 

Στο μεταξύ, σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό, η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που θα διαθέτει θυρίδες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συγκεκριμένη εταιρεία θα προωθήσει στην αγορά μεγαλύτερου μεγέθους θυρίδες από αυτές που προσφέρουν οι τράπεζες.