Επαναρχίζουν σήμερα οι έρευνες στις δύο λίμνες σε Ξυλιάτο και Μιτσερό προς εντοπισμό των δύο σορών, μιας γυναίκας και ενός παιδιού, θυμάτων του 35χρονου κατά συρροή δολοφόνου. 
 
Χθες, οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό και στη Λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο πάγωσαν προκειμένου να διεξαχθούν τεχνικές εργασίες που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετακίνηση σκαφών από τη μια λίμνη στην άλλη, με σκοπό οι έρευνες να επαναρχίσουν σήμερα. Παράλληλα, δόθηκε χρόνος στους εφτά Ισραηλινούς που βρίσκονται στην Κύπρο να ενημερωθούν για την κατάσταση των δύο λιμνών, τη μορφολογία τους και τελικά για τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν.   
 
 
Όπως δήλωσε στον «Φ» ο συντονιστής των ερευνών διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, οι Ισραηλινοί έχουν προβεί σε εκτίμηση κινδύνου όσον αφορά στην Κόκκινη Λίμνη και έκριναν ότι το ρίσκο σε σχέση με το όφελος βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα, λόγω της τοξικότητας των νερών.
 
Γι’ αυτό και αποφάσισαν όπως διενεργήσουν έρευνες στη Λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, όπου τα νερά είναι πιο καθαρά. Αρχικά οι ειδικοί από το Ισραήλ -δύο επικεφαλής, τέσσερις δύτες και ένας τεχνικός- θα επιχειρήσουν με ρομποτική κάμερα που έφεραν μαζί τους στους στόχους που έχει δώσει το σόναρ, μετά τη σάρωση του βυθού. Όπως εξηγήθηκε, όταν κριθεί αναγκαίο τότε θα μπουν στο νερό.
 
 
Όσον αφορά στην Κόκκινη Λίμνη, οι δύτες της ιδιωτικής εταιρείας θα συνεχίσουν τις καταδύσεις τους, όμως μεταφέρονται στα σημεία έρευνας πλέον από μεγάλη μεταλλική βάρκα στρατιωτικού τύπου που μεταφέρθηκε χθες εκεί. Έτσι δεν θα έχουν να διανύσουν μεγάλη απόσταση με τα πόδια μέχρι να φτάσουν στο σημείο όπου θα καταδύονται στο νερό.
 
Σύμφωνα με τον κ. Τράγκολα, η ιδιωτική εταιρεία έκρινε ότι διαθέτει ασφαλή εξοπλισμό που προστατεύει τους δύτες, γι’ αυτό και πραγματοποιεί τις έρευνες στον βυθό με τη χρήση σκάφανδρου κα συνεχούς οξυγόνου. Οι έρευνες σήμερα θα επικεντρωθούν στη βορειοδυτική πλευρά της λίμνης και όταν ερευνηθεί ολόκληρη, τότε θα χρησιμοποιηθεί το ειδικό σάρωθρο το οποίο θα προσαρμοστεί σε βάρκα.
 
Μετά και την ενέργεια αυτή και αν δεν βρεθεί η τρίτη βαλίτσα που περιέχει τη σορό της Μαρικάρ Βαλντέζ, τότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Αυτό θα γίνει τέλος της ερχόμενης εβδομάδας οπόταν και θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.