Στα €15 η τιμή μονάδας στη βάση της οποίας θα αμείβονται οι ειδικοί γιατροί του ΓεΣΥ, ενώ η αναθεώρηση των καταλόγων δραστηριοτήτων έφερε σημαντικές αυξήσεις για τους γιατρούς.

Σε όλες τις ειδικότητες παραχωρήθηκε αύξηση σε ό,τι αφορά την πρώτη επίσκεψη ασθενούς (από €45 σε €52), ενώ διορθώθηκαν λάθη και κενά που είχαν εντοπιστεί και επηρέαζαν αρνητικά τον τρόπο υπολογισμού των αμοιβών με αποτέλεσμα οι νέες τιμές να προσεγγίζουν (ή σε αρκετές περιπτώσεις να είναι οι ίδιες με) τις τιμές που προσφέρονται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 

Με τη χθεσινή ανακοίνωση των νέων αμοιβών για τους ειδικούς γιατρούς ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αλλά και το υπουργείο Υγείας θεωρούν ότι και ο αριθμός των ειδικών γιατρών που θα ενταχθούν στο Σύστημα, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν ικανοποιεί, σταδιακά θα αρχίσει να παρουσιάζει αύξηση. 

Άλλωστε και ενώ μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες ήταν εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ 117 ειδικοί γιατροί, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός τους πλησίασε τους 150 ιδιώτες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Yπ. Υγείας για αναθεωρημένες τιμές και καταλόγους

Για την αναπροσαρμογή αμοιβών και καταλόγων δραστηριοτήτων εργάστηκε αφιλοκερδώς ομάδα γιατρών όλων των ιατρικών ειδικοτήτων υπό την επίβλεψη και εποπτεία του προσωπικού συμβούλου του υπουργού Υγείας, πρώην προέδρου του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου Γιώργου Ποταμίτη, ο οποίος επίσης εργάστηκε αφιλοκερδώς. 

Η παρουσίαση των αναπροσαρμοσμένων αμοιβών έγινε από τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης που δόθηκε με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, όπου εξηγήθηκε και ο τρόπος με τον οποίο οι γιατροί θα πρέπει να υπολογίζουν το ποσό που θα τους καταβάλλεται για κάθε υπηρεσία που θα προσφέρουν στους δικαιούχους του ΓεΣΥ. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλαγή δεδομένων και νέα κίνητρα στο ΓεΣΥ

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, το ύψος της αμοιβής ανά ιατρική πράξη καθορίζεται με βάση τον προκαθορισμένο αριθμό μονάδων της κάθε ιατρικής πράξης, πολλαπλασιαζόμενο με την τιμή μονάδας του μηνός, σημειώνοντας ότι έχει δοθεί η εγγύηση όπως η τιμή μονάδας για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του Συστήματος ανέρχεται στα €15 και να μη μειωθεί κάτω από €13 ούτε να ξεπεράσει τα €17.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι ο ειδικός γιατρός για κάθε επίσκεψη θα λαμβάνει τόσο την αμοιβή για μια επίσκεψη, όσο και την αμοιβή που προνοείται για την κάθε υπηρεσία (ιατρική πράξη) που θα παρέχει στον ασθενή, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επίσκεψης.

«Η πρώτη επίσκεψη», είπε, «για κάθε περιστατικό καθορίζεται στις 3,5 μονάδες, ενώ οι επαναληπτικές επισκέψεις (follow-up) καθορίζονται στις 2 μονάδες, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της επίσκεψης. Για να δώσω ένα παράδειγμα, η πρώτη επίσκεψη σε ειδικό γιατρό θα αμείβεται με €52,5 (3,5 Χ €15=€52,5), ενώ κάθε επιπρόσθετη επίσκεψη θα αμείβεται με €30 (2 Χ €15=€30)».

Για παράδειγμα, «εάν στην επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο, περιλαμβάνεται κολονοσκόπηση, ο γαστρεντερολόγος θα αμείβεται επιπρόσθετα €315 (21 Χ €15= €315). Επομένως, εάν πρόκειται για πρώτη επίσκεψη, η συνολική αμοιβή του Ιατρού θα είναι €367,5 και για επαναληπτική επίσκεψη (κολονοσκόπηση) €345.

Στον κατάλογο δραστηριοτήτων της κάθε ειδικότητας περιλαμβάνονται όλες οι ιατρικές πράξεις που θα καλύπτονται σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον και ο αριθμός μονάδων που θα λαμβάνει η κάθε πράξη, κατ’ επέκταση και η τελική αμοιβή που θα λαμβάνει ο γιατρός. 

Η αμοιβή για την πρώτη και την επαναληπτική επίσκεψη έχει αποσυνδεθεί από τον χρόνο διάρκειας της επίσκεψης και οι μονάδες παραμένουν σταθερές, εκτός από τις ειδικότητες της Ψυχιατρικής, της Νευρολογίας και της Ρευματολογίας. 

Οι κατάλογοι, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, «θα τυγχάνουν συνεχούς εξέτασης και, όταν και εφόσον εντοπίζονται περαιτέρω παραλήψεις, θα υπάρχει δυνατότητα να γίνονται οι απαιτούμενες διορθώσεις που θα ανταποκρίνονται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της ιατρικής». 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

1. Ένας καρδιολόγος για την πρώτη επίσκεψη ασθενούς θα πάρει €52,50. Εάν η επίσκεψη περιλαμβάνει και ηλεκτροκαρδιογράφημα θα πάρει άλλα €15 και σε περίπτωση που ο ασθενής υποβληθεί και σε τεστ κοπώσεως τότε ο καρδιολόγος θα πάρει άλλα €105. Συνολικά για τον συγκεκριμένο ασθενή ο καρδιολόγος θα αμειφθεί με €172,50.
2. Ένας γυναικολόγος θα πάρει για την επίσκεψη μιας γυναίκας €52,50. Εάν κατά την επίσκεψη προχωρήσει και σε τεστ Παπανικολάου, θα αμειφθεί με άλλα €34,50 και για υπερηχογράφημα θα πάρει επιπρόσθετα €24. Συνολικά για την επίσκεψη της συγκεκριμένης γυναίκας, ο γυναικολόγος θα αμειφθεί με €110. 
3. Ενδοκρινολόγος, κατά την πρώτη επίσκεψη ασθενούς λαμβάνει €52,50 και για υπερηχογράφημα θυρεοειδούς άλλα €49,50, δηλαδή, συνολικά θα πάρει από τον ΟΑΥ €105. Στην επιπρόσθετη επίσκεψη (€30), εάν προχωρήσει σε αναρρόφηση λεπτής βελόνης, όζων θυρεοειδούς (ανά όζον), αναρρόφηση λεπτής βελόνης λεμφαδένων λαιμού για καρκίνο θυρεοειδούς θα πάρει άλλα €142,50. Δηλαδή για τη συγκεκριμένη επίσκεψη θα πάρει συνολικά €172,50. Και για τις δύο επισκέψεις, δηλαδή συνολικά από τον συγκεκριμένο ασθενή, ο γιατρός θα λάβει €277,50. 

Στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ, οι γιατροί μπορούν να ενημερωθούν για τις αμοιβές της ειδικότητάς τους αναλυτικά για κάθε ιατρική πράξη.

Τα δεδομένα για το ΓεΣΥ μέχρι σήμερα

Συνολικά και με βάση τα δεδομένα όπως ίσχυαν μέχρι χθες το μεσημέρι, στο ΓεΣΥ, είχαν εγγραφεί 353 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες, 103 παιδίατροι και 145 ιδιώτες ειδικοί γιατροί (διαφόρων ειδικοτήτων). 

Στους ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 750 περίπου γιατροί του δημοσίου, του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, καθώς και επιπρόσθετος αριθμός ιδιωτών ειδικών γιατρών οι οποίοι εργάζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία/κλινικές, τα οποία έχουν ανακοινώσει την ένταξή τους στο Σύστημα αλλά δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει πλήρως τη διαδικασία συμμετοχής των γιατρών τους στο ΓεΣΥ. 

Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά φαρμακεία, μέχρι χθες είχαν εγγραφεί στο Σύστημα πέραν των 500 φαρμακοποιών, ενώ ολοκλήρωσαν τη διαδικασία και έχουν συμβληθεί με τον ΟΑΥ 288 φαρμακεία (ως επιχειρήσεις). Εγγραφή στο Σύστημα έχουν κάνει πέραν των 100 ατόμων (όλων των σχετικών ειδικοτήτων) οι οποίοι εκπροσωπούν ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια. 

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ένταξης στο ΓεΣΥ ακτινοδιαγνωστικών κέντρων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η κάθε Επαρχία διαθέτει τουλάχιστον έναν Μαγνητικό Τομογράφο και τουλάχιστον δύο Αξονικούς Τομογράφους, με τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα να είναι έτοιμα για να προσφέρουν όλες τις ακτινολογικές/διαγνωστικές εξετάσεις. 

Συνεχής είναι και η ροή στο ΓεΣΥ των καταλόγων φαρμάκων που οι φαρμακευτικές εταιρείες αποστέλλουν στον Οργανισμό.

Βεβαίως, στην περίπτωση των προμηθευτών φαρμάκων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον ΟΑΥ. Σε επίπεδο εταιρειών, όμως, ο ΟΑΥ έχει αποστείλει προσχέδιο συμβολαίου το οποίο τουλάχιστον από πλευράς του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου έχει μελετηθεί και έχουν ήδη ζητηθεί κάποιες διευκρινίσεις από τον ΟΑΥ.