Τελέστηκε σήμερα, από τον Δήμο Στροβόλου και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Χρυσελεούσας και της του Θεού Σοφίας Στροβόλου, το Ετήσιο Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων κληρικών και προκρίτων, που εκτελέστηκαν ή απαγχονίστηκαν από τους Τούρκους την 9η Ιουλίου 1821.
 
Το Μνημόσυνο τελέστηκε στη γενέτειρα του Εθνομάρτυρα, τον Στρόβολο, στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας Στροβόλου, τον ναό που ο Εθνομάρτυρας ανακαίνισε το έτος 1817.  

Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Στροβόλου αναφέρεται ότι του  Μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας και τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ενόψει της επετείου της συμπλήρωσης 200 ετών από την ιστορική θυσία του Εθνομάρτυρα Κυπριανού – περίοδος η οποία  συμπίπτει με τον προγραμματισμό για την ανάπλαση του Παλαιού Πυρήνα Στροβόλου – ο Δήμος και η Εκκλησιαστική Επιτροπή Χρυσελεούσας οφείλουν να αναδείξουν τη μεγάλη αυτή μορφή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Μουσείο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, που θα στεγαστεί στο Πνευματικό Κέντρο της Εκκλησίας Χρυσελεούσας, θα αποτελέσει φάρο ιστορικής και εθνικής ταυτότητας για τους νέους και τις επόμενες γενεές. 
 
Το μνημόσυνο ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, στο προαύλιο του ναού.

 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ