Τα σύμβολα, τις παραδόσεις και τα βασικά στοιχεία της ρουμανικής πνευματικότητας παρουσιάζει η ομαδική έκθεση με τίτλο «Romanian (Under)layer» με τη συμμετοχή επτά επιφανών καλλιτεχνών, που ανοίγει στις 5 Ιουνίου στην γκαλερί Γκλόρια. 
 
Την έκθεση διοργανώνει η πρεσβεία της Ρουμανίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ρουμανική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την ανοίγει η διευθύντρια της AnnART Gallery στο Βουκουρέστι Γκαμπριέλα Μασάτσι στις 7.30μ.μ. της Τετάρτης. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι 19 Ιουνίου.
 
Η AnnArt Galery επέλεξε πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά από σύγχρονους καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές, που ξεχώρισαν στη ρουμανική αγορά, όπως: Στέφαν Κάλτσια, Σορίν Ολφοβεάνου, Μιρτσέα Ρόμαν, Βιρτζίλ Σκριπκάριου, Γκιόργκι Φικλ, Ντορίν Κρέτου και Κονσταντίν Ρούσου. 
Η υψηλότερη αξία τους έγκειται στο ότι δίνουν έμφαση, υπό μια αφηγηματική μορφή, στην οσμωτική διαδικασία μέσω της οποίας οι χαρακτήρες που αντιπροσωπεύονται ενώνουν ζωομορφικά ή φυτομορφικά στοιχεία. Και, όταν απομακρυνθούν από το εικονιστικό, αυτό που παραμένει ορατό είναι το πνευματικό, που μεταφέρεται στην περιοχή της αφηρημένης αίσθησης και αισθητικής.
 
Με πολλαπλές πηγές έμπνευσης, είτε από τη Βυζαντινή Ανατολή είτε από την Άπω Ανατολή, η ρουμανική τέχνη έχει ισχυρές ρίζες στην εθνική μυθολογία και ιστορία.

Στη Ρουμανία, υπήρξε πάντα μια μυστικιστική σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης, η οποία διαφοροποιήθηκε από την παράδοση και την οποία οι καλλιτέχνες έφεραν στο φως με την πάροδο του χρόνου. Με την παρούσα έκθεση, ένα μέρος αυτής της ιστορίας με μεγάλη σημασία για την πολιτιστική κληρονομιά πλαισιώνεται  από τις ισχυρές ρίζες της ρουμανικής πνευματικότητας, αλλά με ποικίλες πολιτισμικές επιρροές. Ως εκ τούτου,

 
Πηγή: philenews