Στη σύναψη διμερών συμφωνιών κοινωνικής ασφάλισης με τρίτες χώρες προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Στόχος, η εφαρμογή των αρχών του συνυπολογισμού των περιόδων ασφάλισης, έτσι ώστε, οι υπήκοοι των τρίτων χωρών που εργάζονται στη Δημοκρατία να μπορούν να μεταφέρουν στις δικές τους χώρες τις εισφορές που έχουν καταβάλει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για σκοπούς διεκδίκησης και υπολογισμού σύνταξης.
 
Μέχρι σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες κοινωνικής ασφάλισης με την Αίγυπτο, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Σερβία και τη Συρία η οποία, όμως, δεν τέθηκε σε εφαρμογή λόγω του πολέμου, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας συνομολόγησης συμφωνίας με τη Νέα Ζηλανδία. Επίσης, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Ινδία και τη Ρωσία, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση των Φιλιππινών. 
 
 
Πρόσφατα, όπως κατήγγειλε σε κοινοβουλευτική του ερώτηση ο Γιώργος Περδίκης, εργαζόμενοι από τρίτες χώρες πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας με αίτημα τη διευθέτηση του θέματος που αφορά στις εισφορές που καταβάλλουν στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αιτία αποτέλεσε το γεγονός, ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν τις εισφορές που έχουν καταβάλει στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις δικές τους χώρες, λόγω ακριβώς της απουσίας διμερών συμφωνιών που να ρυθμίζουν το ζήτημα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (883/2004) για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης εφαρμόζεται και στους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν ασφαλιστεί σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη. Σε αυτή την περίπτωση, εάν υπήκοος τρίτης χώρας δεν πληροί τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις της νομοθεσίας για καταβολή σύνταξης (θεσμοθετημένης, ανικανότητας, χηρείας), τότε συνυπολογίζονται οι περίοδοι ασφάλισης στα αλλά κράτη μέλη ώστε να συμπληρωθούν οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται από τη νομοθεσία για καταβολή σύνταξης.
 
Επομένως, εάν υπήκοος τρίτης χώρας εργαστεί μέχρι τα 65 του έτη και σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα ληφθούν υπόψη οι περίοδοι ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν στα κράτη μέλη αυτά για θεμελίωση -εαν ικανοποιούνται όλες οι προυποθέσεις- του δικαιώματος σε σύνταξη από την Κύπρο και, εάν πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις, θα δικαιούται επιμερισμένη σύνταξη, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισής του στην Κύπρο, από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Σημειώνεται, ότι οι υπήκοοι τρίτων χώρων που εργάζονται στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουν ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιούνται τις ίδιες παροχές με τους Κύπριους και τους λοιπούς Ευρωπαίους όσον αφορά το Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Επί τούτου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, πληροφόρησε τη Βουλή με τα ακόλουθα: 
 
1. Όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών δικαιούνται τις βραχυπρόθεσμες παροχές που παρέχονται από το Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως είναι για παράδειγμα το επίδομα ασθένειας, ενώ σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, καταβάλλεται εφ’ όρου ζωής σύνταξη αναπηρίας, η οποία εξάγεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Επιπλέον, σε περίπτωση κατά την οποία υπήκοος τρίτης χώρας δεν πληροί τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις, τότε, βάσει του Ευρωπαικού Κανονισμού 883/2004, λαμβάνονται υπόψη τυχόν περίοδοι ασφάλισης που πραγματοποίησε σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. και του καταβάλλεται ολόκληρη η παροχή ωσάν να πραγματοποιούσε όλες τις περιόδους ασφάλισης στην Κύπρο. Τονίζεται, ότι οι εν λόγω παροχές δεν εξάγονται σε τρίτες χώρες έκτος και εάν υπάρχει διακρατική συμφωνία με τη Δημοκρατία που να προνοεί κάτι τέτοιο.
 
2. Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμος δίνει το δικαίωμα σε όλους όσοι ασφαλίστηκαν για τουλάχιστον έναν χρόνο στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για θεσμοθετημένη σύνταξη να συνεχίσουν να καταβάλλουν στο Ταμείο ως προαιρετικά ασφαλισμένοι. Επιπλέον, σύμφωνα με τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο, ασφαλισμένος που έχει τουλάχιστον έξι χρόνια ασφάλισης και δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος για θεμελίωση δικαιώματος σε θεσμοθετημένη σύνταξη, δικαιούται στο 68ο έτος της ηλικίας του εφάπαξ ποσό, το οποίο ισοδυναμεί με 10 χρόνια σύνταξης, περίπου.