Ο Πρόεδρος της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένο πως ο επόμενος πρωθυπουργός δεν θα αναστείλει τη λειτουργία του σώματος προκειμένου να αντιπαρέλθει την αντίσταση των βουλευτών σε μια πιθανή απόφαση να οδηγηθεί η χώρα σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η παρέμβαση του κ. Μπέρκοου ακολούθησε δήλωση του ευρωσκεπτικιστή υποψηφίου διαδόχου της Τερέζα Μέι, Ντόμινικ Ράαμπ με την οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της Βουλής.

Ο ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου Μελ Στράιντ ρωτήθηκε σχετικά στη σημερινή συνεδρίαση και αφού επισήμανε ότι τυπικά η απόφαση για διάλυση της Βουλής ανήκει στη βασίλισσα, σχολίασε: «Νομίζω ότι η Αυτής Μεγαλειότης θα πρέπει να αφεθεί εκτός των πολιτικών παιχνιδιών του κοινοβουλίου μας».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μπέρκοου τόνισε: «Ένα πράγμα που όλοι γνωρίζουμε, επειδή το έχω πει εγώ αρκετές φορές, είναι ότι το κοινοβούλιο δε θα παραμεριστεί από το προσκήνιο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων επ’ αυτού του σημαντικού ζητήματος. Αυτό απλώς δεν πρόκειται να γίνει. Είναι τόσο εκτυφλωτικά προφανές που σχεδόν δε χρειάζεται να δηλώνεται».

Ο έτερος εκ των υποψηφίων πρωθυπουργών Ματ Χάνκοκ, νυν υπουργός Υγείας, απηύθυνε επιστολή προς τους συνυποψήφιους καλώντας τους να δεσμευθούν όπως και ο ίδιος ότι δε θα καταφύγουν στην αναστολή λειτουργίας της Βουλής για την επίτευξη του no deal στο Brexit.

«Δεν είναι σοβαρή πολιτική για έναν πρωθυπουργό του 21ου αιώνα», έγραψε στην επιστολή ο κ. Χάνκοκ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές.

Ο Yπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ που επιθυμεί ένα μαλακό Brexit επίσης αντέδρασε στις δηλώσεις Ράαμπ χαρακτηρίζοντας την αναστολή της Βουλής «παράνομη και αντιδημοκρατική».

 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ