Οι Σοσιαλδημοκράτες προωθούν με κάθε τρόπο την ενδυνάμωση της ελευθερίας του τύπου σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Τελευταία υποστήριξαν την σχετική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα σε κάποιες χώρες όπου το καθεστώς φιμώνει τους δημοσιογράφους και χειραγωγεί τα ΜΜΕ. 

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, επιπρόσθετα, υποστήριξε την ενδυνάμωση και ενίσχυση  του ρόλου των δημοσιογράφων, ως φορέων προστασίας της υγείας των πολιτών, μέσα από την σωστή και έγκυρη ενημέρωση κατά την περίοδο της πανδημίας.

Στη τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, τονίστηκε η ανάγκη για διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ στην Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Αυτή η διαπίστωση δημιούργησε την ανάγκη επαναβεβαίωσης, από όλους, της ύψιστης σημασίας της διατήρησης της ελευθερίας του τύπου και του πλουραλισμού των ΜΜΕ στα κράτη μέλη.

Η κατάσταση με την πανδημία έχει διαφοροποιήσει σε πολλά επίπεδα τη ζωή μας και σίγουρα έχει αλλάξει τον τρόπο μετάδοσης της είδησης, κυρίως σε χώρες με ανελεύθερα καθεστώτα. Οι δημοσιογράφοι, ως ο φορείς ενημέρωσης του κοινού, θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης στη πληροφορία χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς, όπως και την ελευθερία να διερευνούν  και να αποκαλύπτουν θέματα σε σχέση με τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Η φίμωσή τους, με φανερό ή έμμεσο τρόπο, ο εκφοβισμός ή ο εκβιασμός, αποτελούν ενέργειες ενάντια στους δημοκρατικούς θεσμούς. Μια υγιής δημοκρατική κοινωνία, στηρίζεται και θεμελιώνεται στο δικαίωμα των πολιτών της να έχουν πρόσβαση σε αντικειμενική, αξιόπιστη και ειλικρινή ενημέρωση. 

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση κάθε χώρας μέλους της Ένωσης, θα πρέπει να αποτελεί την πλατφόρμα αναφοράς για χρηστή διοίκηση και ελευθερία του λόγου, ένα πρότυπο λειτουργίας σε σχέση με την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και της απρόσκοπτης, συνεχούς και αμερόληπτης ενημέρωσης του κοινού.

Φαίνεται από εκθέσεις και παρατηρήσεις των θεσμοθετημένων οργάνων της Ε.Ε. ότι η ελευθερία του Τύπου δέχεται χτυπήματα κάτω από τη μέση, σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία. 

Για τους πιο πάνω λόγους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την διάθεση ποσού 3.9 εκατομμυρίων, για στήριξη της ελευθερίας των ΜΜΕ και ενδυνάμωση της διερευνητικής δημοσιογραφίας στα κράτη μέλη. Αυτό που μένει τώρα είναι να δημιουργηθούν εκείνα τα εργαλεία επίβλεψης και αποτροπής, ώστε ούτε ένα σεντ να μην διατεθεί σε φασιστικές κυβερνήσεις, όπου η ελευθερία του Τύπου αποτελεί απόμακρο ουτοπικό σενάριο.

*Αναπληρώτρια πρόεδρος Κ. Σ. ΕΔΕΚ. μέλος του PES PRESIDENCY