Δεν κάνει πίσω η Κυβέρνηση για το πρώην ξενοδοχείο «Φιλοξενία» το οποίο προορίζει για δικαστικό μέγαρο. Παρά την επιστολή της Βουλής για να γίνουν δεύτερες σκέψεις ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να δοθεί για τις ανάγκες του ΑΞΙΚ, το υπουργείο Δικαιοσύνης εμμένει στους σχεδιασμούς του.
 
Σε πρόσφατη απαντητική επιστολή του προς την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης πληροφορεί τους βουλευτές ότι το έργο συγκαταλέγεται στις ύψιστες προτεραιότητες της Κυβέρνησης για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη. Ο Υπουργός απαντά σε ένα προς ένα στα σημεία που θίγουν οι βουλευτές και τονίζει ότι αποτελεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το «Φιλοξενία» να μετατραπεί σε δικαστήριο το οποίο θα φιλοξενήσει το νέο Εφετείο που θα δημιουργηθεί, καθώς και το Ναυτοδικείο. Ήδη, αναφέρεται στην επιστολή του υπουργείου Δικαιοσύνης, προωθείται η διαδικασία των προσφορών ώστε τα έργα ανακαίνισης ν’ αρχίσουν σύντομα. 
 
Ο κ. Σαββίδης πληροφορεί τους βουλευτές ότι η χρήση του κτηρίου θα είναι προσωρινή για πέντε χρόνια αφού στους σχεδιασμούς προβλέπεται ότι με την ανέγερση του νέου επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας, το Εφετείο και το Ναυτοδικείο θα μεταφερθούν στο ευρύτερο σύμπλεγμα των υφιστάμενων κτηρίων.
 
Όσον αφορά στο ζήτημα που ήγειρε η Επιτροπή Ελέγχου ότι θα εκδικάζονται εφέσεις κακοποιών και δίπλα στο Συνεδριακό Κέντρο ενδεχομένως να συνεδριάζουν ξένοι ηγέτες, ο υπουργός απαντά ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αφού οι χώροι είναι ξεχωριστοί και θα λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα στην απίθανη περίπτωση που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.
 
Το θέμα με το ΑΞΙΚ συζητήθηκε προ μηνός στη Βουλή με την πλειοψηφία των βουλευτών να ζητεί την εγκατάλειψη της απόφασης για δημιουργία δικαστηρίων στο πρώην «Φιλοξενία», επειδή ο χώρος δεν συνάδει αλλά και γιατί υπάρχουν ανάγκες επέκτασης της σχολής. Ωστόσο, είχε αναφερθεί ότι το πρώην ξενοδοχείο αφέθηκε για 28 χρόνια εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο.
 
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Τμήματος Δημοσίων Έργων, στο ισόγειο του κτηρίου θα δημιουργηθούν δικαστικές αίθουσες χωρίς να επηρεαστεί το αμφιθέατρο και στον όροφο θα γίνουν τα γραφεία δικαστών και στενογράφων. Εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή είχε αναφερθεί ότι πρόκειται για τεράστιο χώρο για τις ανάγκες που υπάρχουν, αφού για οκτώ δικαστές και οκτώ στενογράφους και το πρωτοκολλητείο θα υπάρχουν εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα.