Στα είκοσι χρόνια που διδάσκω στους μαθητές μου πώς να ζουν μια επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή, ανακάλυψα ένα μεγάλο μυστικό. Όταν τους μάθαινα να εξασκούνται στην ευγνωμοσύνη, το κάθε τι στη ζωή τους μεταμορφωνόταν. Αισθάνονταν καλά με τον εαυτό τους και αποκτούσαν τη δύναμη να δημιουργήσουν το μέλλον τους όπως το επιθυμούσαν. 
Η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη ζωή και τον εαυτό μας. Οι δύσκολες καταστάσεις, που μας ήταν άλλοτε ανυπόφορες και φαινομενικά αδύνατον να αλλάξουν, τώρα μεταμορφώνονται και μάλιστα με τρόπους πολύ εύκολους. Τη στιγμή που νιώθουμε ευγνωμοσύνη, καταστάσεις που ήταν μέχρι τότε σκοτεινές αρχίζουν να φωτίζονται και τότε μπορούμε να δούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν εκεί, για να δημιουργήσουμε την αλλαγή. Νιώθουμε καλύτερα για τον εαυτό μας και για την ικανότητα που έχουμε να επιδρούμε θετικά στο περιβάλλον και στον κόσμο μας. Η κατάθλιψη φεύγει, οι συγκρούσεις μετατρέπονται σε αρμονία και η ένταση χαλαρώνει και μεταβάλλεται σε γαλήνη. Όταν η ευγνωμοσύνη γίνεται ένας τρόπος ζωής, τότε η επιτυχία και η ευτυχία γίνεται ο κανόνας. Κάθε φορά που είμαστε θυμωμένοι, φοβισμένοι, λυπημένοι ή νιώθουμε κατάθλιψη είναι σίγουρο ότι έχουμε χάσει την ευγνωμοσύνη μας. 
Θυμάμαι ότι τις αναρίθμητες φορές που, όταν ένιωθα μνησικακία ή ήμουν σε μεγάλη κακοκεφιά, αποφάσιζα τελικά να μετρώ όλα όσα ήταν καλά στη ζωή μου και να νιώθω ευγνωμοσύνη για όλα όσα είχα, τότε, σχεδόν αμέσως ένιωθα καλύτερα. Όταν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που μας ενοχλεί και βρίσκουμε κάτι για να νιώσουμε ευγνωμοσύνη, τότε αυτό μας φτιάχνει τη διάθεση και μας γεμίζει ενέργεια. Αμέσως μόλις νιώσουμε ευγνωμοσύνη, τα πάντα αλλάζουν. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να μετατρέψει μια κατάσταση συναισθημάτων θλίψης και απώλειας σε κατάσταση χαράς και ευτυχίας. 
Διαβάζοντας τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, έμαθα ότι η ζωή μου έχει νόημα και σκοπό. Και όπως άρχισα να νιώθω ευγνωμοσύνη, ολόκληρη η ζωή μου άλλαξε. Πρώτα απ’ όλα άλλαξε η οπτική μου γωνία. Έπειτα άρχισα να σκέφτομαι θετικά και βρήκα τη δύναμη να κάνω μια καινούργια αρχή. Ξαφνικά, αντί να βρίσκομαι στο τέλος της ζωής μου, βρέθηκα σε ένα εντελώς νέο ξεκίνημα. Η ευγνωμοσύνη δεν θεραπεύει μόνο το σώμα αλλά και το ανανεώνει. Αν κάποτε αμφιβάλλεις για αυτό, κοίταξε λίγο το πρόσωπο κάποιου που το σάπισαν χρόνια ολόκληρα μνησικακίας. Τα χαρακτηριστικά του είναι τραβηγμένα και καταβεβλημένα. Έπειτα κοίταξε κάποιον που έζησε τη ζωή του με ευγνωμοσύνη. Θα ακτινοβολεί από υγεία και ζωντάνια.

*Παθολόγος-βελονιστής-παραψυχολόγος, πρόεδρος Παγκύπριου Ομίλου Παραψυχολογίας.