Απομακρυσμένη φαίνεται να είναι η δυνατότητα σύγκλησης μιας πενταμερούς διάσκεψης, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν ενώπιον τους Λευκωσία και Αθήνα. Αυτό που προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως όλα θα κριθούν στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

Ωστόσο, τα σημερινά δεδομένα δεν επιτρέπουν προβλέψεις πέραν της 9ης Αυγούστου. Γιατί, όπως λέχθηκε και στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στις 9 Αυγούστου θα διαφανεί: α) ο βαθμός που μπορεί να κινηθεί ελεύθερα ο Ακιντζί, β) ποια είναι η ατζέντα του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων (αν είναι Κυπριακό ή υδρογονάνθρακες) και γ) μπορεί από τη μια ο Ακιντζί να εμφανίζεται διαλλακτικός, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία να συνεχίζει να προκαλεί. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από την ανάλυση που έγινε χθες στη συνάντηση Αναστασιάδη-Μητσοτάκη προκύπτει επίσης ότι υπάρχουν και αρνητικά δεδομένα λόγω ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ για υδρογονάνθρακες. Επίσης, καταγράφεται χάσμα μεταξύ της απόφασης που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ταμείο Υδρογονανθράκων και των απαιτήσεων Ακιντζί για σύσταση επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης: Μέλημα ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής (εικόνες)

Η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη από το Προεδρικό είναι αρκούντως κατατοπιστική. Όταν ρωτήθηκε εάν σε μια συνάντηση του ιδίου με τον ΓΓ ΟΗΕ και τον ηγέτη των Τ/κ θα τεθούν οι βάσεις για μια άτυπη πενταμερή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε «να μην προτρέχουμε του επιθυμητού». Όλα αυτά μειώνουν κατά πολύ τα περιθώρια αισιοδοξίας για την πραγματοποίηση ακόμα και μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο. Γι’ αυτό και οι ηγέτες της ΚΔ και της Ελλάδας συμφώνησαν χθες όπως επανέλθουν μετά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου προκειμένου να προβούν σε ανασκόπηση του αποτελέσματος των όσων θα ειπωθούν μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε θα πάει στη συνάντηση με τον Μ. Ακιντζί με αποφασιστικότητα και θετική πολιτική βούληση, «προσβλέποντας πως σαν Κύπριοι θα εργαστούμε για την εξεύρεση μιας λύσης, που πρώτιστα θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών». Πρόσθεσε επίσης ότι αποτελεί κοινή θέση πως «η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της εν λόγω χώρας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης και τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου που αντί να οικοδομούν την εμπιστοσύνη, δυστυχώς, προάγουν το αίσθημα καχυποψίας και δυσπιστίας σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς».

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί θα προκύψει ένα πλαίσιο συναντίληψης «το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποια πρόοδο στο κρίσιμο, στο μείζον ζήτημα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτες αντιδράσεις Τατάρ και Οζερσάι για επίσκεψη Μητσοτάκη

Επανέλαβα στον Πρόεδρο, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «το αυτονόητο, ότι για την Ελλάδα, καθιστούμε για άλλη μια φορά σαφές ότι δεν νοείται λύση του κυπριακού ζητήματος χωρίς την πλήρη κατάργηση των παντελώς αναχρονιστικών εγγυήσεων και χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί». Πρόκειται, σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, «για ένα παντελώς αναχρονιστικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει, ιδίως για κράτη–μέλη της ΕΕ».

Τουρκικές προκλήσεις

Κοινή εκτίμηση Λευκωσίας και Αθήνας είναι πως οι τουρκικές προκλήσεις αποτελούν αρνητικό παράγοντα που επηρεάζει τις εξελίξεις. Η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί τροχοπέδη στο να προχωρήσουν οι προσπάθειες στο Κυπριακό ενώ την ίδια ώρα δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας καθιστά αδύνατη ακόμα και τη διερεύνηση μιας συνάντησης μεταξύ του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Τούρκου Προέδρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων συζήτησαν και «για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, η οποία κατάφωρα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους τρόπους οργανωμένης αντίδρασης».

Σημείωσε ότι δεν είναι μια αντίδραση η οποία «προφανώς περιορίζεται μόνο στην άριστη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο και επαφές με κόμματα

Είναι μια αντίδραση η οποία αφορά και την ίδια την ΕΕ, καθώς το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους–μέλους της, αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ ως προς την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την στήριξη της Ελλάδας, έτσι ώστε η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες «για τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά την αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας».
«Την ίδια ώρα, ταυτόσημη υπήρξε και η διαπίστωση πως αποτελεί καθήκον και υποχρέωση μας η προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους–μέλους της ΕΕ, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζουμε τις αποφάσεις της ΕΕ», σημείωσε.