Την πρώτη εκ του σύνεγγυς επαφή αναμένεται ότι θα έχει την Τετάρτη με την εποπτεία, τη διοίκηση της Κεντρικής και τους τραπεζίτες, ο νέος επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια. Η άφιξη του επικεφαλής του SSM στη Λευκωσία γίνεται μια μέρα μετά από την επίσκεψη που αναμένεται να κάνει στην Αθήνα.
Από την ατζέντα των συζητήσεων δεν θα μπορεί να απουσιάζουν η πορεία της οικονομίας, τα κόκκινα δάνεια, τα μέτρα που λαμβάνουν οι τράπεζες για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι εκποιήσεις, το νέο επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας, η εταιρική διακυβέρνηση, η κατάσταση κερδοφορίας, ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.
 
 
Οι εγχώριες παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες αποτελούν πλέον τη βασική πηγή της οργανικής κερδοφορίας των τραπεζών και αυτό θα συνεχιστεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αναμένεται, όταν έρθει, να συζητηθεί πώς οι τράπεζες θα διαμορφώσουν ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας, με έμφαση στη δημιουργία εσόδων, στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην ψηφιοποίηση. Κομβικό κομμάτι είναι τα προβληματικά δάνεια και οι τράπεζες πρέπει να τρέξουν για να τα μειώσουν.
 
 
Τα ΜΕΔ τέλος Φεβρουαρίου μειώθηκαν κατά μόλις €19 εκατ. στα €10,29 δισ. από €10,31 δισ. τον Ιανουάριο. Τα ψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμποδίζουν την ανάπτυξη του δανεισμού. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων προς το σύνολο των χορηγήσεων ανήλθε στο 31,1% από 30,3% τον Ιανουάριο. Το θέμα είναι ποιους στόχους βάζει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και με ποιο τρόπο θα μειωθούν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ