Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP, επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τα συστήματα αεράμυνας αναφερόμενος στους ρωσικούς S-400.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους βουλευτές του AKP ο Τσελίκ δήλωσε ότι η ενίσχυση του συστήματος αεράμυνας της χώρας αποτελεί «προϋπόθεση της εθνικής ασφάλειας ενός κυρίαρχου κράτους».

Ωστόσο, σημείωσε πως «δεν  θα πρέπει να υπάρχει κανένα κενό ασφαλείας στην Τουρκία» και σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu επικαλέστηκε τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και την ανατολική Μεσόγειο ως απειλές για την εθνική ασφάλεια της χώρας του.

Ο εκπρόσωπος του AKP αναφέρθηκε και στην υποστήριξη των συμμάχων της Τουρκίας για το θέμα των S-400, λέγοντας:

«Η προστασία των συνόρων της Τουρκίας είναι η προστασία των συνόρων του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, όπως ακριβώς ισχύει και για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

Όταν ρωτήθηκε για το πού θα χρησιμοποιηθούν οι S-400, ο Τσελίκ δήλωσε πως το σύστημα θα αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκριθεί στο μέγιστο επίπεδο στις ανάγκες της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως όπως έχουν επιβεβαιώσει τόσο η Άγκυρα όσο και η Μόσχα η παράδοση των πρώτων S-400 θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πηγή: Philenews/sputniknews.gr