Ο πρόεδρος του δεξιού ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού πρέπει να είναι πολύ προβληματικά άτομα. 

Ο πρώτος, βέβαια, είναι πολιτικός-πολιτικάντης ολκής, που σου πουλά γαϊδούρι για αγελάδα, είναι αυτό που λένε τα παιδιά όταν μιλούν για έναν συμμαθητή τους, που είναι ψευτόμαγκας: «Δεν παίζεται το άτομο», φωνάζουν και του δίνουν και μία καρπαζιά, έτσι για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους. Είναι, με λίγα λόγια, αυτός που τα κάνει όλα λάθος…

Ο δεύτερος είναι ένας δογματικός τύπος, που βλέπει παντού φαντάσματα. Στη Γενεύη, όταν τον φωτογράφισα να κάνει τον περίπατό του με τον πρόεδρο των πραξικοπηματιών, όπως τον αποκαλεί μία φορά τον χρόνο, διότι τις υπόλοιπες συνεργάζονται, έγινε έξω φρενών. Φωτιά και λαύρα. Ποιος είδε τον Λένιν και τον Στάλιν μαζί και δεν τους φοβήθηκε. Πέρασαν μπροστά από τα μάτια του όλες οι συνωμοσίες του κόσμου. Πήγε να κάνει και το κομμάτι του δημόσια, αλλά δεν του βγήκε, διότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Αυτοί, λοιπόν, οι φοβεροί και τρομεροί πολιτικοί ταγοί του τόπου, πήγαν και είδαν κρυφά τον κατοχικό ηγέτη στην αυλή του, του έριξαν και ένα… «χορό της κοιλιάς», διότι… τσάμικο δεν μπορούν, και του υποσχέθηκαν πως θα αλλάξουν την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Σε άλλες χώρες χαρακτηρίζουν αυτή την πράξη ως «ανανδρία», ως «δειλία», ακόμα και «ατιμία». Εγώ ΔΕΝ χρησιμοποιώ τέτοιες λέξεις… Αλλά, η πράξη τους ήταν απαράδεκτη και ελεεινή. Τι έκαναν; Πήγαν και (τρόπος του λέγειν) διαπραγματεύθηκαν με τον Μουσταφά Ακιντζί, τον υπάλληλο του Ταγίπ Ερντογάν, για να ακυρωθεί μία απόφαση των αντιπροσώπων του κυπριακού λαού. Εξωφρενικό; Παρανοϊκό; Όχι… Αυτοί είναι οι άνθρωποι, εμείς νομίζαμε πως ήταν άλλοι… Ανέδειξαν τη δουλοπρέπεια σε επιστήμη.

Έτσι κι αλλιώς, ο κ. Κυπριανού βγάζει σπυριά όταν ακούει οτιδήποτε που έχει σχέση με το Έθνος και την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή δικαιολογεί όλες τις ενέργειες του κατοχικού ηγέτη. Ναι, δεν πρόκειται για μαζοχισμό, αλλά για επίσημη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος του νησιού. Συμφωνούν οι οπαδοί του; Το έδειξαν οι κάλπες. Και θα το δείξουν ξανά αν τολμήσει να «κατέβει» υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του νέου έτους. Δεν είναι μόνο ότι θα βρει απέναντί του και το «απορριπτικό» κομμάτι του ΑΚΕΛ, που έδειξε τη δύναμή του στο δημοψήφισμα του 2004. Του ετοιμάζει έκπληξη και η «ενδοτική» πτέρυγα, που πιστεύει ότι πρέπει να είναι πιο υποχωρητικός έναντι του Ακιντζί και κατ’ επέκταση της κατοχικής δύναμης.

Ο άλλος όμως; Που έχει στο κόμμα του όλους τους «εθνικά τα φρένας» έχοντας Ελληνοκύπριους; Πώς θα δικαιολογήσει το «προσκύνημα» στην αυλή του εκπροσώπου των κατακτητών; Και να ήταν μόνο αυτό; Διαπραγματεύθηκε να ακυρώσει απόφαση της κυπριακής Βουλής… Αδιανόητο. Δεν θα το έκανε κανένας, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε.

Προσπαθώντας να αναλύσουμε τη στάση του κ. Νεοφύτου, διότι του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ είναι δεδομένες και γνωστές οι λάθος θέσεις του, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να έχει αλλοτριωθεί. Πώς να εξηγηθεί διαφορετικά η συμπεριφορά του και μάλιστα σε μία στιγμή που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας νιώθει ότι ο Ακιντζί τον πρόσβαλε με τον χειρότερο τρόπο. Άκουσα τις ώρες της παρουσίας του στην έδρα του ΟΗΕ –και βάζω το χέρι μου στη φωτιά– ότι βγάζει καπνούς όταν σκέφτεται τι έκανε ο ίδιος για τον κατοχικό ηγέτη και πώς του το ανταπέδωσε αυτός. Ένιωσε μάλιστα την ανάγκη να μου εξηγήσει ότι ο Ακιντζί δεν είναι σαν τους άλλους. Σεβαστή η όποια θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν σημαίνει ότι είμαστε αναγκασμένοι να συμφωνήσουμε. Γιατί, δηλαδή, να μην ψεύδεται ο κατοχικός ηγέτης όταν διαβεβαιώνει τον κ. Αναστασιάδη ότι σκέφτεται σαν… Κύπριος. Οι πράξεις του δείχνουν ότι, αντιθέτως, σκέφτεται σαν Τούρκος ισλαμο-εθνικιστής. Ό,τι απαιτήσει ο σουλτάνος, ως γιουσουφάκι ο κ. Ακιντζί το υλοποιεί.

 Η πράξη του κ. Κυπριανού, να μετατραπεί σε βαποράκι του προέδρου του ΔΗΣΥ, τον υποβιβάζει στα μάτια των πολιτών, αλλά κυρίως των ψηφοφόρων του. Φανταστείτε ότι στη Γενεύη επιχείρησε να κάνει φασαρία επειδή τους «συνέλαβε» ο φωτογραφικός φακός να περιπατούν και, προφανώς, να οργανώνουν την κοινή στάση τους όταν έρθει η ώρα του δημοψηφίσματος. Κούνια που τους κούναγε. Και τώρα ακολουθεί κατά πόδας τον αρχηγό του δεξιού ΔΗΣΥ, ο οποίος του επιβάλλει την πολιτική του, και αντί να κάνει κάτι για να σταματήσει τον κατήφορο σφυρά αδιάφορα. Προσέξτε: Είπε ότι διαφωνεί με την πρόταση του ΔΗΣΥ, αλλά θα την ψηφίσει…

Ούτε ψυχολόγος είμαι, ούτε ψυχίατρος. Αλλά κάποιος πρέπει να τους εξετάσει εκεί στο ΑΚΕΛ. Και το εννοώ. Και δεν αφορά τα μέλη του και τα κατώτερα στελέχη, αλλά τη διευθυντική ομάδα. Τους έχει κυριαρχήσει ο παραλογισμός.

Και το ερώτημα που τίθεται πλέον δεν είναι πού αλλού θα οδηγήσει αυτός ο συνεταιρισμός του δεξιού ΔΗΣΥ με το αριστερό ΑΚΕΛ. Διότι ο συνεταιρισμός υπάρχει από πολλά χρόνια πριν και το έκρυβαν με επιμέλεια από τους οπαδούς τους. Αυτοί οι δύο, ο Αβέρωφ και ο Άντρος, συμφωνημένα κάθε Ιούλιο, σκοτώνονται για τους πραξικοπηματίες και τους μετα-πραξικοπηματίες, απλά και μόνο για να κρατούν στα δύο μαντριά τους οπαδούς τους. Είναι φρικτό και την ίδια στιγμή χυδαίο…

Η στάση των δύο κομμάτων για το Ενωτικό Δημοψήφισμα προδιαθέτει για τους σχεδιασμούς τους αναφορικά και με τις άλλες εθνικές επετείους. Στη «Νέα Κύπρο» δεν θα επιτρέψουν να γιορτάζονται η 1η Απριλίου και η 25η Μαρτίου, που έτσι κι αλλιώς δεν «αγγίζουν» τον κ. Κυπριανού, αλλά υποτίθεται ότι εξιτάρουν τον κ. Νεοφύτου και τους βουλευτές του.
          
ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ 
Τα παραπάνω γεγονότα αλλάζουν και τα δεδομένα στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο», που αποτελούν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη, οι Οικολόγοι και η Συμμαχία. Βρισκόμαστε ενώπιον ιστορικών εξελίξεων, αλλά και ύποπτων σχεδιασμών, που απειλούν τον Ελληνισμό του νησιού. Στη «Νέα Κύπρο» οι πολίτες θα βρεθούν ενώπιον μίας άλλης κίβδηλης πραγματικότητας, όπου η μειοψηφία του 18% θα επιβληθεί σε όλα τα επίπεδα της πλειοψηφίας του 82%. Δεν έχουν καμία πολυτέλεια να μην ενωθούν. Πρέπει, διότι ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, οι δεξιοί και οι μισητοί τους εχθροί οι αριστεροί, θα ενωθούν για να επιβάλουν τη διχοτομική λύση της διζωνικής δικοινοτικής. Θα αφήσουν τη διχόνοια να τους καθοδηγεί;

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
Πολύ καλή η σκέψη να παραστεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο συνέδριο του Capital Link για την Κύπρο. Ο κ. Αναστασιάδης, με την ομιλία του, και ιδιαίτερα οι υπουργοί του, οι κ. Λακκοτρύπης, Γεωργιάδης και Δημητριάδης, άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις… Όπως συμφώνησαν όλοι, η οικονομία είναι εθνική υπόθεση. Άρα τα παιγνίδια, και δη τα ανάρμοστα, τέλος…