Το συνολικό ποσό των €4 εκατ. θα μοιραστούν 56 πρώην ανώτεροι αξιωματικοί της Ε.Φ. σε μισθούς και αποζημιώσεις ως απότοκο της παράνομης αποστράτευσης τους κατά τα έτη 2005 και 2006. Οι παραπονούμενοι έφεραν τον βαθμό του Ταξίαρχου και του Συνταγματάρχη.
 
Μετά την επιτυχή έκβαση προσφυγών αλλά και εφέσεων ενώπιον της Δικαιοσύνης, η Δημοκρατία υποχρεώθηκε σε συμβιβασμό με όλους τους παραπονούμενους ως ακολούθως: 
  1. Ποσό ύψους €1.400.000 θα καταβληθεί στους πρώην αξιωματικούς ως μισθοί για την περίοδο που επέστρεψαν στην ενεργό υπηρεσία με απόφαση Δικαστηρίου μέχρι που κρίθηκαν ξανά ως ευδοκίμως τερματίσαντες την υπηρεσία τους.   
  2. Ποσό ύψους €2.535.750 θα καταβληθεί στους πρώην αξιωματικούς ως αποζημίωση αλλά και για την κάλυψη των δικηγορικών τους εξόδων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετρά για προαγωγή η θητεία στην Εθνική Φρουρά

Οι εν λόγω αποστρατεύσεις έγιναν στο όνομα της λεγόμενης αποσυμφόρησης της ηγετικής πυραμίδας της Ε.Φ. Οι 56 αξιωματικοί υποχρεώθηκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση ενώ ήταν ηλικίας μεταξύ 48 και 50 χρονών. Μετρούσαν, δηλαδή, άλλα 10 με 12 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας. Με τον τερματισμό των υπηρεσιών τους ακολούθησαν καταγγελίες για βόλεμα ημετέρων, ενώ παράλληλα προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε να εκδικάσει μια από τις 56 προσφυγές και η απόφαση να συμπαρασύρει τις υπόλοιπες, καθώς οι λόγοι ακύρωσης που προβάλλονταν ήταν οι ίδιοι. Έτσι και έγινε. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκδίκασε την προσφυγή ενός Ταξίαρχου και αποφάνθηκε, ότι η πρόωρη αποστράτευση του «στερείται της δέουσας έρευνας και αιτιολογίας», επαναφέροντας έτσι και τους 56 στην ενεργό υπηρεσία.
 
 
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση αξιωματικού, ο οποίος, υπηρέτησε στο βαθμό του Συνταγματάρχη μόλις έξι μήνες. Δηλαδή, έξι μήνες προτού εκπαραθυρωθεί από το στράτευμα ως ακατάλληλος, κρίθηκε από το ίδιο Συμβούλιο ως κατάλληλος για προαγωγή!
 
Μετά από αυτή την εξέλιξη και κατόπιν συμβουλής του τέως Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 24/3/2009 την εκ νέου αποστράτευση τους καθώς οι θέσεις τους είχαν καταληφθεί από υφιστάμενους. Έτσι και οι 56  αναγκάστηκαν να προσφύγουν και πάλι ενώπιον της Δικαιοσύνης. Δέκα χρόνια μετά, η Δημοκρατία και οι δικηγόροι των παραπονούμενων κατέληξαν σε συμβιβασμό: Στα €4 εκατ. η λυπητερή. Για την καταβολή των χρημάτων στάλθηκε χθες στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός για έγκριση στον οποίο περιλαμβάνεται και ποσό €68,8 εκατ. το οποίο προορίζεται για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού. Το ποσό των €68,8 εκατ. θα προστεθεί στο κονδύλι των €51,8 εκατ. που έχει ήδη στη διάθεση του από τις αρχές του χρόνου το υπουργείο Άμυνας για την αμυντική θωράκιση.