Το δρόμο (ή καλύτερα τη λεωφόρο) της ψηφιακής επανάστασης καλείται να ακολουθήσει η Κύπρος, η οποία καταγράφει χαμηλές επιδόσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Μεγαλύτερη πρόκληση είναι η παροχή στους πολίτες της δυνατότητας πρόσβασης σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών και υπέρ υψηλών ταχυτήτων. Προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό είναι η ανάπτυξη τέτοιων δικτύων. «Στόχος μας είναι μέχρι το 2025 να υπάρχει για όλα τα νοικοκυριά η δυνατότητα σύνδεσης με ευρυζωνικά δίκτυα με ταχύτητες πάνω από 100Mbps, στόχος ο οποίος συνάδει με τη στρατηγική Digital Single Market της ΕΕ και την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Gigabit Society», καθώς και το Ευρυζωνικό Πλάνο της Κύπρου» δηλώνει στο Insider o Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στο Υπουργείο Mεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιώργος Κωμοδρόμος. «Πρέπει να σας πω ότι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού προγράμματος 2021-2027 μελετούμε την εξασφάλιση συγχρηματοδότησης για την ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων σε περιοχές στις οποίες οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν είναι βιώσιμες. Σήμερα, μόνο 55% των νοικοκυριών καλύπτονται από δίκτυα πολύ υψηλών ταχυτήτων».
 
Πέρα της κάλυψης, υπάρχει και το θέμα της ζήτησης. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι το υψηλό κόστος είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για την αύξηση των συνδέσεων πολύ υψηλής ταχύτητας (γεγονός που κατατάσσει την Κύπρο στον πάτο των χωρών της ΕΕ) αφού μόλις το 2% των συνδρομητών διαδικτύου έχουν συνδέσεις με ταχύτητα πάνω από 100Mbps. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το σχέδιο που ήδη εφαρμόζεται σε δοκιμαστική βάση, για την επιδότηση κατά 30% του μηνιαίου κόστους για ευρυζωνικά προϊόντα με ελάχιστη ταχύτητα 100 Mbps. Στο σχέδιο αυτό παίρνουν μέρος και οι τέσσερις τηλεπικοινωνιακοί φορείς CYTA, CABLENET, PRIMETEL, MTN. «Είναι ένα πιλοτικό σχέδιο διάρκειας 12 μηνών, τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιοποιήσουμε και σε μελλοντικά σχέδια που θα εξαγγείλουμε» προσθέτει ο κ. Κωμοδρόμος και τονίζει ότι αυτό μαζί με πολιτικές και ενέργειες για την αντιμετώπιση του χάσματος στις ηλεκτρονικές δεξιότητες επείγουν, αφού θα επιτρέψουν στην Κύπρο να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής επανάστασης και να ωφεληθεί από την ψηφιακή οικονομία. «Η κυβέρνηση, το κράτος, προχωρούν με πολλά έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και της δικαιοσύνης καθώς και σε νευραλγικές υπηρεσίες όπως είναι το Κτηματολόγιο και η Πολεοδομία», αναφέρει.
 
«Ενθαρρύνουμε τους παρόχους να αναπτύξουν δίκτυα γρήγορων ταχυτήτων και είναι σημαντικό ότι αυτή η ανάγκη βρίσκεται ψηλά στη στρατηγική ανάπτυξης των παρόχων» και αναφέρεται στο μεγαλεπήβολο αναπτυξιακό σχέδιο οπτικών ινών από τη Cyta (Fiber at home), όπως και την επέκταση του δικτύου fiber από τη Cablenet στην Πάφο και το Παραλίμνι. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κωμοδρόμο, την τεχνολογία fiber προωθούν οι Primetel και ΜΤΝ.
 
 
Ψηφιακές δεξιότητες
 
Ερωτηθείς κατά πόσον οι πολίτες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για να μπορέσουν να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες, ο κ. Κωμοδρόμος απαντά καταφατικά αλλά αναγνωρίζει ότι τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα. «Είναι σημαντικό ο πολίτης, ο χρήστης, να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης» σημειώνει και προσθέτει ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να ενημερωθεί η κοινωνία, να αποκτήσει δεξιότητες και να ψηφιοποιηθεί η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη νέα εποχή», δηλώνει και τονίζει την ανάγκη για προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και επίσπευση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Κωμοδρόμο, οι τράπεζες προχωρούν με ηλεκτρονικά προϊόντα και ήδη η JCC έχει αδειοδοτηθεί για τη χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής. «Σιγά σιγά οι σοβαροί φορείς αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον είναι ψηφιακό. Ταυτόχρονα, ζητούμενο είναι και η αύξηση του ανταγωνισμού διότι θεωρητικά είναι το εργαλείο για τη μείωση των τιμών» αναφέρει ο κ. Κωμοδρόμος.
Σε εξέλιξη βρίσκονται διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Κέντρο Παραγωγικότητας. Επίσης, υπάρχει συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ευρύτερα, με σκοπό την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων σε εκπαιδευτικούς και παιδιά. Επίσης, το κράτος επιχορηγεί την αγορά tablets σε μαθητές, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κωμοδρόμο, «μαζί με τον Ψηφιακό Πρωταθλητή γίνονται πολλά βήματα σε αρκετά μέτωπα και στόχος είναι η Κύπρος να μπει στο χάρτη των χωρών με υψηλή τεχνολογία». Υπενθυμίζει ότι η Κύπρος είναι στην 21η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη που αντικατοπτρίζει τη γενική εικόνα του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Κύπρο. Ο κ. Κωμοδρόμος σημειώνει ως ανησυχητική ένδειξη το γεγονός ότι πολύ λίγοι είναι οι απόφοιτοι των κυπριακών πανεπιστημίων σε σπουδές που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον στην καθημερινότητα των ανθρώπων, το αμέσως επόμενο διάστημα. «Η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, το internet of things είναι οι μεγάλες προκλήσεις του αύριο και θα πρέπει να προετοιμάσουμε την κοινωνία για όλες αυτές τις δραστικές αλλαγές» αναφέρει χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας αναφέρει ότι πολύ σύντομα ολοκληρώνεται η διαδικασία πρόσληψης συμβούλων για την ετοιμασία της νέας Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου, η οποία θα χαράξει την πολιτική και το σχέδιο δράσης γύρω από αυτά τα ζητήματα.
 
Από την έντυπη έκδοση του περιοδικού Insider Μαίου