Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε την τρέχουσα τηλεοπτική περίοδο, ρίχνουμε μια πολύ πρώιμη ματιά στην επόμενη
 
 
ΑΝΤ1
Στο κανάλι του Στροβόλου των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και φτιάχνουν φυσικά «La Pasta Pomilώri», αφού ΑΝΤ1 και Λώρης Λοϊζίδης έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό πως το τηλεοπτικό hit του τελευταίου θα συνεχιστεί για τρίτη σεζόν, καθώς οι χαλεποί καιροί που διανύουμε (που είναι ακόμα χειρότεροι για τα media γενικά) δεν επιτρέπουν πειραματισμούς με δαπανηρά «Παραμύθια» είτε «αλλιώς», είτε «όπως πρέπει» ή με όποιο τρόπο τέλος πάντων το είχε φανταστεί ο δημιουργός του. Με το ίδιο σκεπτικό συνεχίζει και το «Εσύ στον κόσμο σου» του Ντίνου Οδυσσέως, που παρά το γεγονός ότι δεν έσπασε ακριβώς και τα μηχανάκια της Nielsen στην prime time, παραμένει μία στιβαρή λύση (πιθανότατα) για τη ζώνη και προτιμότερη από το ρίσκο μιας οποιασδήποτε άλλης νέας παραγωγής.
 
Η μοναδική -μέχρι στιγμής- καινούρια κυπριακή παραγωγή του καναλιού θα είναι το ατιτλοφόρητο ακόμα variety show που θα παρουσιάζει ο ηθοποιός Μιχάλης Σοφοκλέους και προορίζεται για τη ζώνη του Σαββατόβραδου. Το πρόγραμμα του ΑΝΤ1 Κύπρου θα ενισχυθεί και από ένα γενναιόδωρο πακέτο από Ελλάδα που περιλαμβάνει τις κωμικές σειρές «Μη ψαρώνεις» (που συνεχίζεται) και «Πέτα τη φριτέζα» (κι αυτή συνεχίζεται αλλά στην Κύπρο θα κάνει πρεμιέρα το προσεχές φθινόπωρο), την ελληνική τηλενουβέλα εποχής «Άγριες μέλισσες», τα τηλεπαιχνίδια «Still Standing» και «Rouk Zouk» που επιστρέφουν, τα talent shows «The Four» (ισραηλίτικο μουσικό format που αναμένεται τον Οκτώβριο) και «Your Face Sounds Familiar» (στο δεύτερο μισό), πιθανότατα το «Κάτι ψήνεται» αλλά και το reboot/sequel του «Καφέ της Χαράς» που πλέον θα εντάξει τη Ρένια Λουϊζίδου στο μόνιμο καστ αφού η «Χαρά» είναι πλέον διαθέσιμη μετά το κόψιμο του «Σόι σου».
 

 ALPHA
Στα Λατσιά θέλουν πάση θυσία να διατηρηθεί το φετινό πετυχημένο σερί αφού πλέον το κανάλι δεν στοχεύει μόνο στην πρωτιά αλλά και στη διατήρησή της. Το δυνατό χαρτί του καναλιού για την επόμενη σεζόν δεν είναι άλλο από την καθημερινή δραματική σειρά «Αστέρια στην άμμο», μια παραγωγή του Κούλη Νικολάου (και συμπαραγωγό τον Alpha Ελλάδας) από το ομώνυμο best seller της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη που προορίζεται για τη ζώνη πριν το δελτίο. Ίσως να μην είναι το μοναδικό, καθώς εάν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα του «Capuccino» ίσως τα «Αστέρια» να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη με τις «8 λέξεις» την παραγωγή των Κούλη Νικολάου – Ανδρέα Γεωργίου που όπως όλα δείχνουν οδεύει προς τον Σκάι. Σύμφωνα με το «C» το δίδυμο δεν επιθυμεί η σειρά να προβληθεί στην Κύπρο από το Σίγμα λόγω… βεβαρημένου ιστορικού (προβλήματα με τα «Άσπρα μπαλόνια», απόρριψη του «Μπρούσκο») βάζοντας έτσι τον Alpha στο παιχνίδι της διεκδίκησης χωρίς να αποκλείεται και ο ΑΝΤ1 Κύπρου με τον οποίο επίσης Κούλης και Ανδρέας διατηρούν άριστες σχέσεις. Επικρατέστερος φαίνεται μέχρι στιγμής ο Alpha όπου ήδη ο Κούλης θα έχει τα «Αστέρια» κι αν ευδοκιμήσει η συμφωνία το κανάλι του ομίλου Παπαέλληνα θα βρεθεί με δύο ισχυρά brands σε νευραλγικές ζώνες (7.30μ.μ και πιθανότατα prime) βάζοντας έτσι σίγουρη πλώρη για την πρωτιά.

Με το σκεπτικό «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» συνεχίζονται «Με αγάπη Χριστιάνα», «Λούης Night Show», «Παράδοση κατ’ οίκον», «24 ώρες», «Κάρμα» και η πολύ ανεβασμένη τελευταία «Φαμίλια», όχι όμως και τα κυπριακά ζευγάρια της «Μουρμούρας» (η οποία ανανεώθηκε για έβδομη σεζόν) που η αλήθεια είναι δεν τραβούσαν ιδιαίτερα. Από Ελλάδα το κανάλι θα ενισχυθεί με τον 2ο κύκλο της «Γυναίκας χωρίς όνομα», τη δραματική/ερωτική σειρά «Love after Love» (τρία 70λεπτα επεισόδια την εβδομάδα), την κωμωδία «Κρατάς μυστικό;» και το «Πάμε πακέτο». Το «Σόι σου» δεν θα επιστρέψει ενώ θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το «Deal». Τέλος, υπάρχει και το μουσικό talent show «Soundtrack of Love» (από φινλαδικό format) που θα παρουσιάζει η Χριστιάνα Αριστοτέλους αν κι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν θα βγει αέρα το φθινόπωρο ή στο δεύτερο μισό της σεζόν.

 

ΣΙΓΜΑ
Με τη συνεργασία ΣΚΑΪ – Ατζούν σε τεντωμένο σχοινί το κανάλι του Δία γνωρίζει πολύ καλά πως πρέπει να στηριχτεί στα δικά του πόδια χωρίς δεκανίκια. Αν δεν γίνει κάποια στραβή στην ελληνοτουρκική σύμπραξη, επιστρέφουν το φθινόπωρο το «The Voice» (δύο επεισόδια την εβδομάδα) και το «My Style Rocks» (κάθε απόγευμα αλλά με μειωμένη διάρκεια) ενώ αν τελικά ο Σκάι κλείσει τις «8 λέξεις» των Γεωργίου – Νικολάου και με δεδομένη τη στροφή στη μυθοπλασία που θα επιχειρήσει τη νέα σεζόν, (ετοιμάζει επίσης τα reboot των «Πολυκατοικία», «Κόκκινο Δωμάτιο» και «Λόγω τιμής: 20 χρόνια μετά») το «Ελλάδα έχεις ταλέντο» ίσως μεταφερθεί στο δεύτερο μισό αφού «Survivor» και «Power of Love» δεν επιστρέφουν (τουλάχιστον μέσω της συχνότητας Σκάι/Σίγμα). Από τις κυπριακές παραγωγές συνεχίζεται εννοείται η «Γαλάτεια» ενώ έχουν ανακοινωθεί ήδη η κωμική σειρά «Αλλα λόγια θκιέ παπά» σε παραγωγή/σκηνοθεσία Νικόλα Κουμίδη και το εμπνεύσεως Χουλιάρα τηλεπαιχνίδι «Λάθος, κέρδισες» με τη Γιώτα Δαμιανού (του «Περί ορέξεως») ενώ η σειρά για τη ζωή της Ζήνας Κάνθερ πάει μάλλον για δεύτερο μισό. Το «Άλλη μας εδείξαν» αποτελεί ήδη παρελθόν, το μέλλον του «3 λαλούν» κρίνεται από αβέβαιο μέχρι δυσοίωνο, ενώ το «Όλα καλά» παραμένει προς το παρόν στη ζώνη του αλλά θα υποστεί ριζικό λίφτινγκ από τη θεματολογία και το ύφος μέχρι τα πρόσωπα.

 

 OMEGA
Το κανάλι του Αρχάγγελου θα προσπαθήσει να μπει δυναμικά στη νέα σεζόν, αφού η φετινή χρονιά ήταν περισσότερο «αναγνωριστική» για τη νέα διοίκηση του Σωκράτη Χάσικου. Οι συνεργασίες με Star και Open είναι κλεισμένες αεροστεγώς και παράγουν αρκετά hits: από το πρώτο θα έχει «Τροχό της τύχης» (παραμένει lead in του δελτίου), «Shopping Star», «Greece’s Next Top Model» (φθινόπωρο) και «Masterchef» (β’ μισό) ενώ υπάρχει στα σκαριά ακόμα ένα talent show και από το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη το πολυαναμενόμενο «X – Factor» (που ξεκίνησε ήδη τις οντισιόν), το «Για την Παρέα» του Μουτσινά, τη δραματική σειρά «Κόκκινο ποτάμι» του Μανούσου Μανουσάκη με φόντο τη γενοκτονία των Ποντίων και την ελλαδο-κυπριακή συμπαραγωγή «Το μυστικό της πεταλούδας» του Σταύρου Ποταμάρη. Από κυπριακές παραγωγές μετά το φιάσκο των «Κίτρινων γιλέκων» δεν είναι περίεργο που ο Χάσικος ακούει για ντόπια παραγωγή κι αλλάζει πεζοδρόμιο. Προς το παρόν η διεύθυνση εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς τα τοπικά προϊόντα και μόνο μια ελκυστική πρόταση που να συνδυάζει χαμηλό σχετικά κόστος με αυξημένη εμπορική δυνατότητα θα μπορέσει να της τραβήξει την προσοχή. Έμφαση θα δοθεί στον ενημερωτικό τομέα με νέες εκπομπές και ειδησεογραφικές ζώνες να σχεδιάζονται όπως και η περαιτέρω αξιοποίηση του Ονούφριου Σωκράτους και του Νίκου Προκομένου, ενώ δεν αποκλείονται αλλαγές και ίσως κάποιο όνομα-έκπληξη στο κεντρικό δελτίο. Όσο για το «Έλα να δεις» η διοίκηση προβληματίζεται για το μέλλον του καθώς υπάρχουν μέρες που παρουσιάζει εξάρσεις στην τηλεθέαση ενώ το κόστος του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Γεγονός είναι ότι ο Χάρης Αριστείδου θα συμμετέχει στο «Άλλα λόγια θκιε παπά» του Σίγμα όμως δεν θέλει να κλείσει τελείως την πόρτα του Αρχάγγελου και επιθυμεί να παραμείνει στην εκπομπή εάν αυτό είναι εφικτό. Οι τελικές αποφάσεις τόσο για το «Έλα να δεις» όσο και για τον «Χαρούμενο ταξιδιώτη» θα ληφθούν το προσεχές διάστημα.

 

 
ΡΙΚ
Στο ημικρατικό μας φέτος σχηματίστηκε ένα ισχυρό μπλοκ από το απόγευμα μέχρι το βράδυ με τα «Happy Hour», «Καμώματα», «Κρίκο», δελτίο με Γωγώ Αλεξανδρινού και «Χάλκινα χρόνια» και στόχος του Μιχάλη Μαραθεύτη είναι να μην πειράξει ούτε μία τρίχα του, συνεπώς Θεού θέλοντος και Αβέρωφ επιτρέποντος το πρόγραμμα της νέας σεζόν θα είναι πάνω κάτω το ίδιο αφού επιστρέφουν όπως είναι και τα «Όμορφη μέρα κάθε μέρα», «Εμείς κι ο κόσμος μας» και «Χρυσές συνταγές». Αυτό που χρειάζεται άμεσα το ΡΙΚ είναι το πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει την «Πεταλούδα» στη ζώνη του Σαβ/κου (πιθανότατα μια δραματική σειρά εποχής ή αναβίωση του «Κυπριώτικου σκετς») και περισσότερες εκπομπές λόγου και πολιτισμού ώστε να ικανοποιήσει τη Βουλή και να μην έχει προβλήματα με την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

 

 

 

 
 
Περιοδικό TV Mania, τεύχος 1279.