Τις επενδυτικές τάσεις που επικρατούν διεθνώς αναλύει με συνέντευξη του στον «Φ» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Επενδύσεων της UBS Wealth Management κ. Θέμης Θεμιστοκλέους, ο οποίος -με πέραν των 20 ετών εμπειρία στον επενδυτικό τομέα- αναφέρει πως η τάση πλέον ιδιαίτερα από πλευράς των νέων Ευρωπαίων επενδυτών είναι να επενδύουν σε βιώσιμες επιχειρήσεις που επικεντρώνουν τις δραστηριότητές τους στην πράσινη ανάπτυξη. Επιπλέον, ο κ. Θεμιστοκλέους υποδεικνύει πως σήμερα το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη κινδυνεύει να διαταραχθεί ή είναι σε κίνδυνο λόγω εξωγενών αλλά και ενδογενών παραγόντων, όπως είναι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ από την μία, το Brexit, αλλά και η ανησυχητική αύξηση εντός της Ευρώπης όσον αφορά τα λαϊκιστικά και αντι-ευρωπαϊκά κινήματα, τα οποία διεκδικούν θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Κύριε Θεμιστοκλέους, βλέπετε βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη;
Κατ’ ακρίβεια, η Ευρώπη ενάμιση χρόνο προηγουμένως έτρεχε με ρυθμό 3% που ήταν αρκετά υψηλός ρυθμός ανάπτυξης. Η κατανάλωση αυξήθηκε και η ανεργία σημείωσε πτωτική πορεία, το ίδιο και οι εξαγωγές. Όμως, από τότε έχουμε δει μια πτωτική πορεία στον ρυθμό ανάπτυξης που οφείλεται κυρίως στην πτώση των εξαγωγών λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Αλλά η Ε.Ε είναι αρκετά ανοικτή οικονομία και ιδιαίτερα η Γερμανία που είναι και η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να ρίξει ρυθμούς τα τελευταία τρίμηνα λόγω του εμπορικού πολέμου. Επομένως, εάν παραμείνει αυτή η αβεβαιότητα, τότε θα μεταφερθεί και στους καταναλωτές με όλες τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται αυτή.
 
Είδαμε πως η αμερικανική οικονομία έχει ανακάμψει πιο γρήγορα απ’ ό,τι η ευρωπαϊκή. Που οφείλεται αυτό;
Για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα η ευρωπαϊκή οικονομία είναι λιγότερο ευέλικτη από την οικονομία των ΗΠΑ. Παραδείγματος χάριν, όταν υπάρχει μια ύφεση στις ΗΠΑ, τότε οι εταιρείες απολύουν πιο εύκολα προσωπικό και προσλαμβάνουν όταν η οικονομία ανακάμπτει.  Η οικονομία των ΗΠΑ ανταποκρίνεται πιο γρήγορα σε υφέσεις. Δυστυχώς, ήταν μια χαμένη ευκαιρία για την ευρωπαϊκή οικονομία η κρίση του 2007-08, γιατί θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι οικονομίες της Ευρώπης με διαρθρωτικές αλλαγές. Έγιναν κάποια βήματα, όχι όμως αρκετά. Η οικονομία των ΗΠΑ ήταν πιο επιθετική όσο αφορά την δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της και επιπλέον μπόρεσε να ενισχύσει τις τράπεζες της με επαρκή κεφάλαια σε αντίθεση με την Ευρωζώνη.
Επομένως, πιστεύετε ότι δεν έχουμε ξεπεράσει την μεγάλη ύφεση; Είναι η ευρωζώνη ενισχυμένη από μια νέα κρίση;
Ναι, η Ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει από μια νέα ύφεση, αλλά εξαρτάται και το βαθμό της ύφεσης. Εάν υπάρξει μια νέα ύφεση στην Ευρώπη, το πιο πιθανόν είναι ότι προέλθει από εξωτερικούς παράγοντες. Αλλά ο εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, καθώς και το Brexit, ενδέχεται να δυσχεραίνουν την κατάσταση.  Όμως, χρειάζεται και αποφασιστικότητα από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο να προχωρήσουν σε θαρραλέες αλλαγές, αναφορικά με την Τραπεζική Ένωση, την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαίων, κτλ.
Πόσο βοήθησαν τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ και το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης;
Σίγουρα βοήθησαν σε κάποιο βαθμό, αλλά στο πόσο γρήγορα  θα συνεχίσει η ανάκαμψη εξαρτάται, όπως ανέφερα, και από εξωτερικούς παράγοντες. Το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ θα διαφανεί και από την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομία τους επόμενους μήνες.
 
Θεωρείτε ότι οι ευρωεκλογές θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή οικονομία;
Πιστεύω ότι τα λαϊκιστικά κόμματα θα πάρουν μεταξύ τους 25% με 30% των θέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν θα είναι αρκετό αυτό το ποσοστό στο να δημιουργήσουν μια πλειοψηφία,  θα είναι όμως σε θέση να μεταφέρουν τους νόμους της Ε.Ε πιο αργά και να δημιουργήσουν περιπλοκές. Φυσικά, εάν λάβουν την πλειοψηφία, τότε το γεγονός αυτό θα αποτελέσει κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Κύριε Θεμιστοκλέους, με την εμπειρία που έχετε στην διεθνή επενδυτική αγορά, υπάρχει διαφορά στην επενδυτική συμπεριφορά μεταξύ Ευρωπαίων επενδυτών και Αμερικανών;
Η Ευρώπη είναι πολύ ετερογενής ήπειρος, σίγουρα οι Ευρωπαίοι είναι πιο προσεκτικοί με τις επιλογές τους, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς που επενδύουν σε μετοχές.  Εντούτοις, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αναφέρουμε στους πελάτες μας είναι οι βιώσιμες επενδύσεις. Ζούμε σε έναν κόσμο που πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον και όχι μόνο το δικό μας, αλλά και των επόμενων γενεών.  Η βιώσιμη επένδυση είναι όλο και πιο έντονη ανάμεσα στους Ευρωπαίους, συγκριτικά με τους Αμερικάνους.
Τι ακριβώς εννοείτε με τη βιώσιμη επένδυση;
Επενδύσεις σε εταιρείες που σκέφτονται στη βάση μιας βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Παραδείγματος χάρη, μια επένδυση σε μια εταιρεία που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε αντίθεση με μια επένδυση σε μια πετρελαϊκή εταιρεία. Σίγουρα έχουμε δει μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα σε βιώσιμες επενδύσεις, ιδιαίτερα ανάμεσα στις νεότερες γενιές Ευρωπαίων, συγκριτικά με τις παλαιότερες.
 
 
 
«Οι επενδυτές πρέπει να διαφοροποιούν το χαρτοφυλάκιο τους»
Όταν έρθει ένας εν δυνάμει επενδυτής ο οποίος θέλει να επενδύσει ένα ποσό, τι του προτείνετε;
Πρώτα, του λέμε να προχωρήσει σε διασπορά του χαρτοφυλακίου του σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη και σε διαφορετικά επενδυτικά στοιχεία και να σκέφτεται την επένδυση του μακροπρόθεσμα αντί βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, χρειάζεται να έχει ρευστότητα για τις ανάγκες τις δικές του και της οικογένειας του. Πάντοτε, όταν συμβουλεύουμε τους πελάτες μας, τους λέμε να διαφοροποιούν τις επενδύσεις τους, είτε είναι Ευρωπαίοι ή Αμερικανοί ή Ασιάτες, κτλ. Τους προτείνουμε να προχωρούν σε διασπορά του κινδύνου. Αυτό που παρατηρούμε είναι πως πολλοί επενδυτές προτιμούν να επενδύουν κοντά στη χώρα όπου διαμένουν. Εμείς προσπαθούμε να τους δίνουμε την εναλλακτική λύση στο να επενδύουν παγκοσμίως ώστε να μειώνουν τις πιθανότητες ζημίας.