Η εταιρεία που στέγασε δύο μεγάλα ονόματα – Scandia και Megaelectric – η Novario Holdings Ltd, πλέον κρατά τα σκήπτρα στην αγορά ηλεκτρικών ειδών και τεχνολογίας. Με αφορμή την πώληση του μεριδίου που κατείχε ο Όμιλος CTC, o Άλκης Γαλατόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Novario μιλά για τα θετικά αποτελέσματα της δημιουργίας της κοινής εταιρείας, αλλά και για το μέλλον των δύο επωνυμιών.
Η συνεργασία των δύο πλευρών επικυρώθηκε το 2016 με τη δημιουργία της κοινής εταιρείας Novario Holdings. Τότε, η IDEEA Distribution Appliances Ltd (θυγατρική της Ermes Department Stores Plc του Ομίλου CTC) διαχειριζόταν τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών Scandia και η εταιρεία E&G Electricplus Ltd, είχε υπό τη διαχείρισή της τα καταστήματα Megaelectric. Κάτω από την Novario, θα λειτουργούσαν οι δύο επωνυμίες καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών.
Η συγχώνευση των δύο εταιρειών όπως εξηγεί και ο κ. Γαλατόπουλος ήταν επιτυχής. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η E&G Electricplus Ltd αποκτά το μερίδιο μετοχών που κατείχε ο Όμιλος CTC και γίνεται ο μοναδικός ιδιοκτήτης του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Novario Holdings, με τους μετόχους της να αποκτούν τον πλήρη έλεγχο των δύο brands στο χώρο των ηλεκτρικών συσκευών.  
 
 
Ο κ. Γαλατόπουλος σχολίασε ότι «η απόκτηση του πακέτου των μετοχών της IDEEA είναι εντελώς ανεξάρτητη με τη συγχώνευση του 2016 η οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, υπερκαλύπτοντας μάλιστα όλες τις προβλέψεις», για να προσθέσει ότι «η εξαγορά των μετοχών τώρα, προέκυψε μέσα από την ευρύτερη στρατηγική σχεδιασμού και απομόχλευσης του ομίλου CTC και αξιολογήθηκε ως καλή ευκαιρία από τον δικό μας όμιλο σε ένα κλάδο στον οποίο θεωρούμε ότι έχουμε εκτεταμένη εμπειρία».
Έτσι, βάσει και της συμφωνίας, η IDEEA Distribution of Appliances Ltd προχώρησε στην πώληση του 50% + 1 μετοχές που διέθετε στην Novario Holdings προς την E&G Eletctricplus Ltd. Συμφωνήθηκε επίσης χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του οφειλόμενου από τη Novario προς την IDEEA ποσού ύψους €1.200.000. Αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας είναι η τοποθέτηση της E&G Electricplus στην κορυφή της αγοράς ηλεκτρικών ειδών.
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Novario σημειώνει επίσης, ότι η πορεία των δύο brands, τα τελευταία τρία χρόνια καταδεικνύει πως το εγχείρημα δημιουργίας της ήταν επιτυχημένο πέραν των προσδοκιών.
Δεν επηρεάζονται οι πελάτες
Άμεσα ενδιαφερόμενοι γι’ αυτού του είδους εξελίξεις στην αγορά είναι το αγοραστικό κοινό των προϊόντων που προσφέρουν οι επωνυμίες Scandia και Megaelectric. Στο ζήτημα αυτό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Novario, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα τονίζοντας ότι η εξαγορά των μετοχών από μόνη της δεν πρόκειται να επηρεάσει τη λιανική παρουσία των καταστημάτων ή κάποια από τις δυο αλυσίδες και τονίζει ότι «οι εξοικονομήσεις μεγέθους έγιναν με τη συγχώνευση του 2016, άρα οι πελάτες μας και το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό ήδη απολαμβάνει τα οφέλη μιας πιο δυνατής και ευέλικτης εταιρείας».
Υπενθυμίζεται ότι τα έξι καταστήματα Scandia και τα 12 καταστήματά της (έξι από τα οποία εντός των υπεραγορών Σκλαβενίτης) Megaelectric, προσφέρουν ηλεκτρικά προϊόντα οικιακής χρήσης και ψυχαγωγίας αλλά και προσωπικής φροντίδας.
Αγορά ηλεκτρικών ειδών
Όσον αφορά την πορεία του τομέα, σύμφωνα με τον κ. Γαλατόπουλο αρκετά σημαντικό ρόλο έχει η πορεία της οικοδομικής βιομηχανίας, αφού προσδίδει μία περαιτέρω κινητικότητα στον κλάδο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Novario παρατηρεί ότι η βελτίωση της οικονομίας, η μείωση της ανεργίας και οι συνεχιζόμενες εξελίξεις στην τεχνολογία δίδουν περαιτέρω προώθηση στον κλάδο. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για να γίνουν επενδύσεις και να αναπτυχθεί περισσότερο ο τομέας, προς το συμφέρον κυρίως του καταναλωτή. «Ο καταναλωτής απαιτεί εξυπηρέτηση πριν και μετά την πώληση, ως επίσης και υπηρεσίες συνδεδεμένες με τα προϊόντα, όπως η επέκταση εγγύησης. Ανταποκρινόμενοι σε αυτή την ανάγκη, έχουμε επενδύσει προς αυτήν την κατεύθυνση και ήδη βλέπουμε τη θετική  ανταπόκριση από την αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ένας από τους τομείς όπου γίνονται  επενδύσεις είναι και η αγορά ηλεκτρικών ειδών μέσω διαδικτύου, με την κυπριακή αγορά να δείχνει – αν και μικρά σύμφωνα τον κ. Γαλατόπουλο –  ποσοστά ετοιμότητας. Το ποσοστό αυτό όπως διευκρινίζει, παρουσιάζει ανοδικές τάσεις και δεν είμαστε μακριά από μεγαλύτερη και ουσιαστική διείσδυση.
 
Ο κ. Γαλατόπουλος ξεχωρίζει ότι τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα που αφορούν τον εντοιχισμό, τον κλιματισμό και την τηλεόραση είναι ψηλά στις προτιμήσεις των πελατών και στα καταστήματα Scandia και στα καταστήματα Megaelectric, παρόλο που όλες οι κατηγορίες είναι ολοκληρωμένες και αποδοτικές.
Μέρος του παιχνιδιού
Τα ηλεκτρικά προϊόντα έχουν ως επί το πλείστον, συγκριτικά υψηλές τιμές σε σχέση με προϊόντα καθημερινής χρήσης. Τα καταστήματα Scandia και Megaelectric όπως αναφέρει ο κ. Γαλατόπουλος, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των πελατών, προσφέρουν αρκετά προϊόντα και τρόπους για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για αποπληρωμή των προϊόντων.
Ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο, για τα κυπριακά δεδομένα, θεσμού της Black Friday, σχολιάζει πως φαίνεται να έδωσε θετικά στοιχεία, καθώς το 2018 κράτησε για μια εβδομάδα στα καταστήματα. Ο κ. Γαλατόπουλος σημειώνει ότι κατά περιόδους υπάρχουν προσφορές «και μέσα από αυτές οι πελάτες μας μπορεί να επωφεληθούν πολύ ειδικών ευκαιριών. Είναι μέρος του παιχνιδιού και δεν το βλέπω να σταματά».
Κεφάλαιο ανταγωνισμός
Τα καταστήματα Scandia και Megaelectric δεν είναι τα μόνα στην αγορά των ηλεκτρικών ειδών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η αλυσίδα καταστημάτων Public που μπορεί να μην είναι αμιγώς εταιρεία με ηλεκτρικά είδη ή λευκές συσκευές, ωστόσο διαθέτει κα ηλεκτρικά προϊόντα και από τις τελευταίες κινήσεις με το νέο κατάστημα στο Nicosia Mall είναι πλέον σίγουρο πως θέλει να εισχωρήσει περαιτέρω στον κλάδο. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Four Day Clearance και η αλυσίδα καταστημάτων  Stephanis.
 
Ο κ. Γαλατόπουλος παρατηρεί ότι ο ανταγωνισμός είναι έντονος, τόσο σε άμεσο επίπεδο, όσο και σε έμμεσο. «Αυτό μας αναγκάζει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση με αξιόλογες προσφορές και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση. Ο ανταγωνισμός μας αναγκάζει να γινόμαστε καθημερινά καλύτεροι». Όπως σημειώνει, η αγορά σήμερα διαθέτει περισσότερους παίκτες από ό,τι χρειάζεται, ωστόσο δεν είναι υπερβολικά πολλοί.
Ένας ζωντανός Οργανισμός
Η στασιμότητα σε μια εταιρεία ή όμιλο, σε ένα χώρο που συνεχώς εξελίσσει τόσο τον τρόπο που εμπορεύεται, όσο και τα προϊόντα που προσφέρονται, μπορεί να αποβεί μοιραία. Για αυτό το λόγο η Novario Holdings Ltd βρίσκεται σε συνεχή κινητικότητα. «Εάν παρακολουθήσετε την πορεία μας τα τελευταία 20 χρόνια θα παρατηρήσετε έντονη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.
 
Είμαστε ζωντανός Οργανισμός και έτοιμοι για νέες προκλήσεις», σχολιάζει ο κ. Γαλατόπουλος, χωρίς να αποκλείει πλάνα για συνεργασίες εκτός Κύπρου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Novario βλέπει αρκετά θετικά το 2019 για το μέλλον του κλάδου αλλά δεν βλέπει να μπαίνουν στο παιχνίδι καινούργια καταστήματα ή παίκτες.
 
Συνέντευξη στον Μάριο Α. Ρούσσο στο περιοδικό Insider (τεύχος Μαΐου 2019) – φωτογραφία Παναγιώτης Μηνά