To Top
       
11:48 Σάββατο 25 Μαρτίου, 2017
Επόμενο
Προηγούμενο
Ένας στους δύο θεραπεύεται από τον καρκίνο
ΑΡΧΙΚΗΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ Ένας στους δύο θεραπεύεται από τον καρκίνο

  07 Φεβρουαρίου 2017, 2:03 μμ  
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2017, 4:50 μμ

Mιλά στον «Φ» ο διευθυντής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογικής Κλινικής Ογκολογικού, Δημήτρης Ανδρεόπουλος

Ο καρκίνος είναι η ασθένεια που περισσότερο από οποιανδήποτε άλλη προκαλεί ακόμα και στις μέρες μας φόβο, παρόλο που οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων δίνουν ένα συνολικό ποσοστό ίασης που ξεπερνά το 50%. Κάποτε και σε κάποιο βαθμό σήμερα, αποφεύγαμε να προφέρουμε το όνομά της, την αποκαλούμε «κακό», «εξ από ‘δω» και για δεκαετίες τη χαρακτηρίζαμε «επάρατη».

Γράφει: Κυριακή Μιχαήλ

Η καρκινοφοβία, ιδιαίτερα σε μια κλειστή κοινωνία όπως η δική μας, έχει εμπεδωθεί στην αντίληψη και στη συνείδηση μιας σημαντικής μερίδας του κόσμου, με τη νόσο να έχει μπει σχεδόν σε όλα τα σπίτια και τον κάθε ένα από εμάς να γνωρίζει ή να έχει βιώσει ένα περιστατικό στο οικογενειακό ή φιλικό του περιβάλλον. Κι όμως. «Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα», αναφέρει στον «Φ» ο Διευθυντής της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογικής Κλινικής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, δρ Δημήτρης Ανδρεόπουλος. «Ναι, η τάση είναι αυξητική», σημειώνει, για να εξηγήσει παρακάτω ότι ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. «Όσο ο πληθυσμός γηράσκει, τόσο περισσότερα περιστατικά καρκίνου θα αντιμετωπίζει ή άλλα νοσήματα. Μπορώ να επικαλεστώ κάτι που άκουσα σε μια συζήτηση με διακεκριμένους συναδέλφους. Η φύση εκδικείται και πρέπει να βρει έναν τρόπο να ισορροπήσει και να ισοζυγίσει τα δεδομένα». Τι εκδικείται στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον ρωτάμε; «Εκδικείται τη μακροζωία. Δυστυχώς». 
 
Παράλληλα, όμως, με την ανοδική τάση που ακολουθεί ο καρκίνος, αυξάνονται και τα ποσοστά ίασης, τονίζει ο δρ Ανδρεόπουλος. «Σήμερα, έχουμε πέραν του 50% ίαση, σε όλο το φάσμα του καρκίνου και μάλιστα η τάση οδηγεί σε ποσοστά που ξεπερνούν το 55%. Δηλαδή, πέραν του ενός των δύο ασθενών, που διαγιγνώσκονται με καρκίνο, θεραπεύεται πλήρως. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι ασθενείς που δεν έχουν ως στόχο την ίαση, πεθαίνουν αμέσως. Υπάρχουν σήμερα θεραπευτικές δυνατότητες, οι οποίες παρέχουν ακόμα και στους προχωρημένους ή στους μη ιάσιμους καρκίνους, μακροζωία, με ποιότητα ζωής. Δεν σημαίνει, επίσης, ότι δεν υπάρχουν ασθενείς, οι οποίοι ταλαιπωρούνται ή βασανίζονται από το νόσημά τους. Η δουλειά μας είναι να βοηθάμε αυτούς τους συνανθρώπους μας, ώστε να έχουν την πιο αξιοπρεπή κατάληξη, όταν και εφόσον έρθει».
 
Ο καρκίνος, σύμφωνα με τον δρα Ανδρεόπουλο, έχει μπει σχεδόν σε όλα τα σπίτια και τα ποσοστά των νέων περιστατικών καρκίνου, με βάση τα δεδομένα που ισχύουν στον ευρωπαϊκό χώρο, αναφέρουν ότι ένας στους τέσσερις θα εκδηλώσει κάποια μορφή της νόσου κατά τη διάρκεια της ζωής του. «Η Κύπρος θα έπρεπε να καταγράφει γύρω στις 4.000 νέα περιστατικά ετησίως. Καταγράφονται, όμως, γύρω στις 3.500 νέα περιστατικά τον χρόνο, αριθμός που πιστεύω ότι είναι πραγματικός, όπως αναφέρουν και τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου Κύπρου. Οπόταν, επιβεβαιώνεται, για ακόμα μια φορά, αυτό που λέμε διαχρονικά, ότι η Κύπρος δεν έχει την ίδια επίπτωση καρκίνου, όπως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε σαφώς πιο κάτω». Ερωτηθείς, αν έχουν διερευνηθεί οι λόγοι που συμβαίνει αυτό, μας αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες, αλλά δεν υπάρχει μελέτη που ο ίδιος, τουλάχιστον, να γνωρίζει, η οποία να έχει μελετήσει το φαινόμενο αυτό.
 
«Είμαστε μια κοινωνία μεγάλων καταχρήσεων και να ξεκινήσω από το κάπνισμα. Όλοι ξέρουμε ότι βλάπτει, αλλά κάποιοι συνεχίζουν να καπνίζουν. Παρόλο ότι το ποσοστό των Κυπρίων καπνιστών, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι από τα πιο ψηλά, εντούτοις, έχουμε χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα. Όμως, το κάπνισμα δεν είναι υπαίτιο μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα. Υπάρχει μια ολόκληρη αλυσίδα νεοπλασιών που μπορεί να προκαλέσει, όπως ο καρκίνος του λάρυγγα, του οισοφάγου, του στομάχου, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος κ.α. Το γεγονός ότι δεν έχουμε αυξημένα περιστατικά καρκίνου, παρόλο ότι οι Κύπριοι είναι βαριοί καπνιστές, μπορεί να εξηγείται από το ότι έχουμε άλλα καλύτερα πράγματα. Την ατμόσφαιρα μας, το καθαρό περιβάλλον, τα ποιοτικά καλά τρόφιμα που διαθέτουμε, τα λαχανικά, τα φρούτα και σε τελική ανάλυση τη μεσογειακή διατροφή. Όλα αυτά, ίσως να παίζουν ρόλο στο να έχουμε χαμηλότερο ποσοστό επίπτωσης του καρκίνου από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». 

Πολύ συχνά, διαβάζουμε στο διαδίκτυο, σε διάφορους ιστότοπους ότι έχει βρεθεί το φάρμακο για τον καρκίνο, αλλά κάποιοι το εμποδίζουν να κυκλοφορήσει για να μην πληγούν τα συμφέροντά τους. Πόσο κοντά ή μακριά είναι αυτό από την πραγματικότητα; «Ο καρκίνος –απαντά– δεν είναι μια ασθένεια μόνο. Αν ήταν, όλοι θα επικεντρώνονταν στο να βρουν την παθογένειά του και να προσπαθήσουν να τον σταματήσουν. Δυστυχώς, έχουμε πάρα πολλά είδη, διαφορετικά στον τρόπο που εξελίσσονται, η φυσική ιστορία του νοσήματος διαφέρει από τον έναν καρκίνο στον άλλο, όπως και η αρχιτεκτονική του, τα καρκινικά κύτταρα έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης και επίδρασης από τη μια μορφή της νόσου στην άλλη. Άρα, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα νόσημα. Από την άλλη, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες κι αν εξετάσει κανείς την ιστορική αναδρομή στα ποσοστά ίασης, θα διαπιστώσει ότι αγγίζουν το 50-55%. Αν ισχυριζόμασταν πριν από τριάντα – σαράντα χρόνια ότι θα φτάναμε μια μέρα στο σημείο που θα σώζαμε έναν στους δύο ασθενείς, κανείς δεν θα μας πίστευε. Επομένως, οι ιατρικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και σε καθημερινή βάση.

»Μάλιστα, έχουμε ξεφύγει από τις τρεις βασικές σταθερές της αντιμετώπισης του καρκίνου, τη χειρουργική, την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία, χωρίς να σημαίνει ότι τις έχουμε αφήσει πίσω. Φυσικά υφίστανται και θα υφίστανται. Απλώς έχουν προστεθεί και άλλοι παράγοντες μέσα στην αποθεραπεία του καρκίνου, όπως η ανοσοθεραπεία και η ορμονοθεραπεία. Η αποκωδικοποίηση του DNA και οι εξελίξεις στη γενετική παρέχουν, επίσης, νέες προοπτικές στο να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς δημιουργίας και αναπαραγωγής των καρκινικών κυττάρων. Αυτό έχει οδηγήσει στο να ανακαλυφθούν θεραπείες που στοχευμένα θεραπεύουν τον καρκίνο με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα».

Σημαντικές οι εξελίξεις 


Ο δρ Ανδρεόπουλος αναφέρει ότι σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις και αναλύσεις που μπορεί να εντοπίσουν έναν καρκίνο, για παράδειγμα του παχέος εντέρου. Παρόλο ότι μιλάμε για το ίδιο όργανο, διαφοροποιείται μεταξύ τους η ανταπόκριση, ώστε να είναι διαφορετική η επιβίωση του ασθενή με καρκίνο στο ανιών έντερο και διαφορετική η εξέλιξη του ασθενή με καρκίνο στο κατιών έντερο. Επίσης, έχουμε καταφέρει σε μεταστατικούς ασθενείς, που παλιά επιβίωναν μερικούς μήνες, να επιβιώνουν σήμερα δύο και τρία χρόνια. Επομένως, υπάρχουν εξελίξεις και η αντίληψη ότι κάποιοι κρατούν το κλειδί της θεραπείας του καρκίνου και δεν αφήνουν την πόρτα να ανοίξει είναι ένα παρατραβηγμένο σενάριο. Το παρομοιάζω με τη βενζίνη και το πετρέλαιο. Ότι, δηλαδή, ανακαλύφθηκαν αυτοκίνητα που κινούνται με νερό και οι πετρελαιοπαραγωγοί δεν αφήνουν αυτή την τεχνολογία να εφαρμοστεί. Σίγουρα και στην ιατρική υπάρχουν συμφέροντα. Οι φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούν να βρουν καινούργια φάρμακα και έχουν αλλάξει σε πολλά είδη καρκίνου την ιστορία. Ένα παράδειγμα είναι το φάρμακο για το μεταστατικό μελάνωμα. Πριν δέκα χρόνια ο ασθενής επιβίωνε κάποιες εβδομάδες ή μήνες και σήμερα, με το φάρμακο αυτό, επιβιώνει δεκαετίες». 

Σε περιορισμένο αριθμό ασθενών τα νέα φάρμακα

Όπως επισημαίνει ο δρ Ανδρεόπουλος, για να κυκλοφορήσει ένα καινούργιο φάρμακο και να εγκριθεί από το FDA Αμερικής και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πρέπει να προηγηθούν μελέτες που στοιχίζουν εκατομμύρια και οι οποίες θα αποδείξουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλειά του. Γι’ αυτό και τα νέα φάρμακα είναι πανάκριβα.
 
Το ψηλό κόστος των νέων ογκολογικών φαρμάκων προκαλεί προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών, καθώς δεν διατίθενται στο κρατικό συνταγολόγιο και κάποιοι υποχρεώνονται να τα αγοράζουν οι ίδιοι, πληρώνοντας ένα αρκετά σημαντικό ποσό. «Πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα υγείας, όποιο κι αν είναι, το οποίο να καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Θα είναι, φυσικά, ένα βαρέλι χωρίς πάτο, οικονομικά ασύμφορο για το ασφαλιστικό σύστημα, θα προσφέρει όμως σύγχρονες θεραπείες, με υποσχόμενα καλά αποτελέσματα. Και δεν είναι μόνο τα φάρμακα. Υπάρχουν και νέες τεχνικές στη χειρουργική, στην ακτινοθεραπεία, τις οποίες για να διατηρήσεις, να συντηρήσεις και να εξελίξεις θα πρέπει να εξασφαλιστούν κονδύλια. Στα φάρμακα υπάρχει η δυνατότητα να παρέχονται, όμως σε περιορισμένο αριθμό ασθενών. Δεν έχουμε την άνεση οτιδήποτε καινούργιο κυκλοφορήσει να το εφαρμόζουμε. 
 
Για συγκεκριμένα εγκεκριμένα φάρμακα πρέπει να υποβάλλονται ονομαστικά αιτήματα προς τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες προς έγκριση. Αυτό που καταθέτω είναι ότι αυτό που ισχύει σήμερα, δηλαδή να προκαθορίζεται ένας συγκεκριμένος αριθμός ασθενών για ένα φάρμακα, μπορεί μεν να είναι πρακτικό για σκοπούς προϋπολογισμού, αλλά είναι δεοντολογικά άδικο. Αν ξαφνικά προκύψουν νέοι ασθενείς, που δυνητικά θα μπορούσαν να επωφεληθούν, δεν θα μπορούν να πάρουν αυτό το φάρμακο. Εκείνο που εισηγούμαι είναι ότι υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές, υπάρχουν πρωτόκολλα και αν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις, να μπορεί να λαμβάνει τη συγκεκριμένη αγωγή, ανεξάρτητα του προκαθορισμένου επιτρεπτού αριθμού. Πρέπει να πάρει τη θεραπεία και το κράτος πρέπει να επενδύσει σ’ αυτό τον τομέα ή να δώσει μεγαλύτερα κονδύλια».

Ακτινοθεραπευτικό δορυφορικό τμήμα στη Λεμεσό

Εδώ και αρκετά χρόνια, γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ακόμα ακτινοθεραπευτικού κέντρου, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ακτινοθεραπευτικά κέντρα και τα δύο στον ιδιωτικό τομέα στη Λεμεσό. Το ένα στην Πολυκλινική Υγεία και το δεύτερο είναι το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει το 2018. Σε παράλληλη πορεία βρίσκεται η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας, για την οποία έχει ζητήσει τη βοήθεια του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, για την οργάνωση, υλοποίηση και δημιουργία ενός ακτινοθεραπευτικού δορυφορικού τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Το έργο θα χρηματοδοτήσει η Τράπεζα Κύπρου.
 
«Το σκεπτικό της δορυφορικής μονάδας είναι ότι χρησιμοποιείς το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία σου και δεν δημιουργείς διπλές παροχές. Το υπουργείο μας έχει δώσει την εντολή, ολοκληρώσαμε τα σχέδια, όχι μόνο τα αρχιτεκτονικά, αλλά και τη μελέτη λειτουργίας/διαχείρισης και τα έχουμε παραδώσει. Τώρα εναπόκειται στο πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή του». Όπως μας εξηγεί, «δορυφορικό σημαίνει ότι έχεις το κέντρο, σ’ αυτή την περίπτωση το Ογκολογικό, και δημιουργείς μια ογκολογική μονάδα σε άλλη πόλη, η οποία είναι συνδεδεμένη ηλεκτρονικά με το κεντρικό, άρα χρησιμοποιείς τα ίδια λογισμικά, το ίδιο πρόγραμμα διαχείρισης ασθενών κ.λπ. Η διαχείρισή του είναι κάτω από την ίδια ομπρέλα. Τέτοια μοντέλα λειτουργούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία. Με τα δεδομένα που μας έδωσε το υπουργείο Υγείας και τα σχέδια που έχουμε ολοκληρώσει υπάρχουν δωμάτια για δύο γραμμικούς επιταχυντές. Σε πρώτο στάδιο, θα εγκατασταθεί ένας γραμμικός επιταχυντής. Προβλέπεται, επίσης, ολοκληρωμένη μονάδα παθολογικής ογκολογίας».

Η συμβολή της ακτινοθεραπείας στην ίαση του καρκίνου είναι αρκετά ψηλή, όπως μας αναφέρει ο δρ Ανδρεόπουλος, για να επισημάνει την ίδια στιγμή ότι εκεί που καταγράφονται ψηλότερα ποσοστά ίασης είναι στη χειρουργική. «Πιστεύω ότι στα θέματα στρατηγικής αντιμετώπισης του καρκίνου που θα μελετήσει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Καρκίνου είναι βασικό να συζητείται και η χειρουργική, η παθολογία, ογκολογία, καθώς και η ανακουφιστική θεραπεία. Δηλαδή, το να κάνουμε ακόμα ένα ή δύο ακτινοθεραπευτικά κέντρα, δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να εξελίξουμε ταυτόχρονα και τους υπόλοιπους τομείς, να εξελίξουμε την εξειδίκευση στην αντιμετώπιση του καρκίνου». Ένα μηχάνημα που υπολείπεται η Κύπρος και για το οποίο γίνεται συχνά λόγος είναι το pet scan. 
 
Όταν έγινε η επέκταση του Ογκολογικού Κέντρου –ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια– στα σχέδια περιλαμβανόταν η πλήρης αυτονόμηση του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος και του τμήματος πυρηνικής ιατρικής. Στον σχεδιασμό αυτό προβλέπεται η εγκατάσταση ενός pet scan, ενός μαγνητικού τομογράφου και ενός αγγειογράφου, για την εξέλιξη της επεμβατικής ακτινολογίας.
 
«Είναι μέρος του οράματός μας να προχωρήσουμε στην απόκτηση ενός pet scan. Το κόστος για την αγορά του δεν είναι αποτρεπτικό. Το κυριότερο πρόβλημα είναι το ραδιοφάρμακο που θα χρησιμοποιήσεις. Αυτά τα ραδιοφάρμακα είναι πολύ ασταθή και έχουν μικρό χρόνο ζωής. Ο χρόνος ζωής του κυριότερου φαρμάκου (FDG) για την εξέταση του pet scan είναι περίπου 4,5 ώρες. Θα πρέπει, λοιπόν, από την ώρα της παραγωγής μέχρι την ώρα της χορήγησής του να μεσολαβήσουν 4,5 ώρες. Εδώ, υπάρχει το εξής πρόβλημα. Για να παραγάγεις το φάρμακο, χρειάζεσαι ειδικό μηχάνημα, το κυκλοτρόνιο. Επειδή είναι φάρμακο δεν μπορεί να εισαχθεί από μια γείτονα χώρα, όπως το Ισραήλ ή ο Λίβανος που έχουν κυκλοτρόνια και οι πτήσεις διαρκούν γύρω στα 18-20 λεπτά, διότι θα πρέπει να έχει την ένδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης CE, οπόταν οι δύο αυτές χώρες αποκλείονται άμεσα. Η μόνη μας διέξοδος είναι η Ελλάδα. Υπολογίσαμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, καθώς το μοναδικό κυκλοτρόνιο είναι δίπλα από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Εδώ, όμως, ξεκινά το άλλο μεγάλο πρόβλημα που είναι η μεταφορά του. Τα φάρμακα αυτά ανήκουν στα επικίνδυνα υλικά και χρειάζονται ειδικές προδιαγραφές από την αεροπορική εταιρεία, η οποία θα το μεταφέρει. Όσο ήταν οι Κυπριακές Αερογραμμές υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Σήμερα, δυστυχώς, δεν υπάρχει, παρά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει να πείσουμε συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία. Είναι αρνητική σε μια τέτοια προοπτική, διότι θεωρεί ότι είναι πολύ επικίνδυνο». Εξ όσων γνωρίζουμε, στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο θα εγκατασταθεί ένα pet scan και ένα μίνι κυκλοτρόνιο”.

Πρώτος ο Ιπποκράτης έδωσε στη νόσο το όνομα «καρκίνος»

Ο πρώτος που έδωσε το όνομα καρκίνος στη νόσο ήταν ο Ιπποκράτης, ο οποίος παρομοίασε τον όγκο με την εικόνα του κάβουρα. Ο καρκίνος αναφέρεται σε περίπου 150-200 διαφορετικές παθήσεις, οι οποίες έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία: την απεριόριστη αύξηση των κυττάρων και τις δυσλειτουργίες που προξενεί αυτή η ανεξέλεγκτη αύξηση. Φαίνεται, όμως, ότι η νόσος εντοπίζεται και σε παλαιότερες, από την αρχαία ελληνική, περιόδους. Στοιχεία για έναν τύπο καρκίνου των οστών, το οστεοσάρκωμα, βρέθηκαν σε μούμιες στην αρχαία Αίγυπτο. Περιγραφή της συγκεκριμένης νόσου έχει βρεθεί και σε πάπυρο, ο οποίος υπολογίζεται να γράφτηκε το 1600 π.Χ. Για πολλά χρόνια ο καρκίνος θεωρείτο ανίατη ασθένεια και μόλις τον 15ο αιώνα άρχισαν να χρησιμοποιούνται πιο επιστημονικές μέθοδοι στη μελέτη των ασθενειών. Το 1628 άρχισε να χρησιμοποιείται η μέθοδος της αυτοψίας η οποία αποκάλυψε πολλά στοιχεία για το ανθρώπινο σώμα και την κυκλοφορία του αίματος μέσα από την καρδιά και τα υπόλοιπα όργανα. Το 1761 ο Morgagni χρησιμοποίησε πρώτος τη νεκροψία για να συνδέσει παθολογικά ευρήματα με την αρρώστια που έπασχε ο ασθενής. Αυτή η μέθοδος έθεσε τα θεμέλια για την επιστημονική μελέτη του καρκίνου και την ανάπτυξη της επιστήμης της ογκολογίας.

Την ίδια περίπου περίοδο ο Σκοτσέζος John Hunter (1728-1793) πρότεινε ότι κάποιοι τύποι καρκίνου μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά, αυτοί που δεν έχουν «εισβάλει» σε κάποιο ιστό. Αλλά μόνο έναν αιώνα αργότερα αναπτύχθηκε η μέθοδος της αναισθησίας που επέτρεπε την ανάπτυξη των μεθόδων χειρουργικής επέμβασης. Τον 19ο αιώνα γεννήθηκε και η επιστημονική ογκολογία μέσα από τη συστηματική πλέον χρήση του μικροσκοπίου και την ανάδυση της επιστήμης της κυτταρικής παθολογίας από τον Rudolf Virchow. Αυτή η μέθοδος επέτρεψε τη μελέτη ανθρώπινων ιστών που αφαιρέθηκαν από χειρουργική επέμβαση και έτσι δινόταν η δυνατότητα για σαφή διάγνωση. Έτσι, άρχισε να υποστηρίζεται ότι ο καρκίνος αποτελείται από κύτταρα αλλά όχι όμως φυσιολογικά.

Το 1911 ο Peyton Rous, στο Ινστιτούτο Rockefeller της Νέας Υόρκης, για πρώτη φορά περιέγραψε το σάρκωμα στα κοτόπουλα. Αργότερα έγινε γνωστός ως ιός με την ονομασία σάρκωμα του Rous. Για αυτήν του την εργασία πήρε το βραβείο Νόμπελ το 1968. Το 1915, σε πανεπιστήμιο του Τόκιο, εργαστηριακά απομονώθηκε για πρώτη φορά ο καρκίνος, σε πειραματόζωα και συγκεκριμένα στο δέρμα των ποντικών.

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.