ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ CLOUD ERP ΣΑΣ;
Σκοπός του άρθρου είναι να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις επιλογές ανάπτυξης (deployment) ERP κατά τη διαδικασία επιλογής, η απόφαση µπορεί να είναι µόνο δική σας!

Οι εταιρείες υλοποιούν πλέον λογισµικά ERP1 (Enterprise Resource Planning) για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Ο απώτερος στόχος τους είναι να διαχειριστούν καλύτερα τους πόρους τους σε µια ενιαία πλατφόρµα που ενσωµατώνει επιχειρηµατικές διαδικασίες και λειτουργίες, όπως λογιστική, εφοδιαστική αλυσίδα,  προµήθειες,  παραγωγή, εξυπηρέτηση πελατών, διαχείριση ανθρωπίνου δυναµικού και η εταιρική διακυβέρνηση. Σύµφωνα µε ερευνητικές οµάδες (research groups), οι µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)2 πρέπει να χρησιµοποιούν τα παρακάτω κριτήρια και την ακόλουθη σειρά, κατά την επιλογή ενός συστήµατος ERP:
1) Συνεργάτης υλοποίησης
2) Προµηθευτής λογισµικού
3) Υποστήριξη επιχειρησιακών απαιτήσεων
4) Ευκολία χρήσης και χρόνος εφαρµογής
5) TCO (συνολικό κόστος ιδιοκτησίας)

Τα τελευταία χρόνια, το Cloud ERP γίνεται όλο και πιο συνηθισµένο από ποτέ. Οι περισσότερες εταιρείες υλοποιούν Cloud ERP ή κάποιο είδος τεχνολογίας Cloud. Ως αποτέλεσµα, οι κατασκευαστές ERP προσφέρουν διαφορετικές επιλογές ανάπτυξης (deployment) και επενδύουν στο Cloud, παρά τις παραδοσιακές τεχνολογίες on-premise. Αυτό καθιστά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων ERP πιο περίπλοκη, επειδή οι επιχειρήσεις όχι µόνο πρέπει να αποφασίσουν ποιο ERP ταιριάζει καλύτερα στην επιχείρησή τους και στις επιχειρησιακές διαδικασίες τους, αλλά και τη µέθοδο ανάπτυξης (deployment).

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις επιλογές ανάπτυξης (deployment) ERP κατά τη διαδικασία επιλογής. Η απόφαση αυτή µπορεί να είναι µόνο δική σας!

 

 

1) On-premise

Αυτό είναι το παραδοσιακό µοντέλο που οι περισσότερες εταιρείες εξακολουθούν να χρησιµοποιούν. Ως εταιρία που χρησιµοποιεί ένα λογισµικό ERP ή κάποιο άλλο επιχειρησιακό λογισµικό on-premise, είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη συντήρηση της υποδοµής υλικού (hardware infrastructure) καθώς και του λογισµικού (software), συµπεριλαµβανοµένων των κάτωθι εσωτερικών και εξωτερικών εξόδων-υποχρεώσεων:
– Ανάπτυξη και συντήρηση της υποδοµής υλικού (hardware infrastructure)
– Δηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας (Backups) και αποκατάσταση καταστροφών (failover & disaster recovery plans)
– Ασφάλεια (Security)
– Αναβαθµίσεις λογισµικού (Software Updates)

Αυτό σηµαίνει ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο της εγκατάστασής σας και την ευελιξία για να προσαρµόσετε τις δικές σας διαδικασίες στο βαθµό που επιθυµείτε, χωρίς να είναι όµως απαραίτητα σχετικές µε τη κατηγορία βιοµηχανίας (Industry) ή τις βέλτιστες πρακτικές (Best Practises). Περισσότερη προσαρµογή (Customization) έχει ως αποτέλεσµα µεγαλύτερη διάρκεια υλοποίησης, προσπάθεια και κόστος. Η προσέγγιση του µοντέλου on-premise όµως πρέπει να σηµειωθεί ότι δεν είναι ευέλικτη, όταν η εταιρεία σας χρειάζεται να αναβαθµίσει το σύστηµα ERP και την υποδοµή υλικού (hardware infrastructure)  είτε προς τα επάνω (upgrade) ή είτε προς τα κάτω (downgrade). 

Η on-premise επιλογή µπορεί να είναι καλύτερη για τις µεγαλύτερες επιχειρήσεις που συνήθως διαθέτουν τους απαιτούµενους πόρους και τη σχετική ειδική εµπειρία , βασιζόµενες στο γεγονός ότι  η  λειτουργεία τους διέπετε κυρίως από πιο ώριµα επιχειρηµατικά µοντέλα (business models), µε καλά καθορισµένες επιχειρηµατικές διαδικασίες.

2) Hybrid

Η ανάπτυξη ενός υβριδικού ERP (Hybrid ERP) συνδυάζει την τεχνολογία λογισµικού ERP on-premise και την χρήση µια «υποδοµής σαν υπηρεσία» γνωστή µε την ορολογία IaaS 3 (Infrastructure as a Service). Οι πάροχοι υπηρεσιών IaaS όπως  Amazon AWS, Microsoft Azure και Google διαχειρίζονται τους διακοµιστές (Servers) , δικτύωση (network), ασφάλεια (security) και αποθήκευση (storage). Με αυτήν την επιλογή ωστόσο η εταιρεία σας εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του λογισµικού ERP και απλά αναθέτει την υπηρεσία (outsourcing) διαχείρισης υποδοµής υλικού, το λεγόµενο φυσικό επίπεδο (physical layer).

Η υλοποίηση και χρήση µιας on-premise τεχνολογίας λογισµικού σε ένα κέντρο δεδοµένων (Data Center) ή σε µια υποδοµή IaaS Cloud από µόνο του δεν κάνει το ERP σας «πραγµατικό» λογισµικό Cloud. Όταν εταιρίες λογισµικού ή οι συνεργάτες υλοποίησης τους, φιλοξενούν on-premise τεχνολογίας λογισµικά σε «κέντρα δεδοµένων» και απλά τα «µετονοµάζουν» ως λογισµικό Cloud, αυτό ονοµάζεται «Cloud Washing»4.

Για τις εταιρείες που αναζητούν µεγαλύτερη ευελιξία ERP και χαµηλότερο κόστος υποδοµής, η ανάπτυξη του Hybrid µοντέλου θα µπορούσε να είναι µια προτεινόµενη επιλογή.

3) Cloud 

Αυτή είναι µια δηµόσια υπηρεσία cloud5 (public cloud service), που ονοµάζεται «Λογισµικό ως υπηρεσία» ή γνωστό µε την ορολογία SaaS (Software as a Service)6. Ο προµηθευτής λογισµικού που προσφέρει αυτή την υπηρεσία είναι υπεύθυνος τόσο για την συντήρησή  του λογισµικού ERP, όσο και για τη φυσική υποδοµή υλικού (physical infrastructure). Ένα σύστηµα ERP Cloud µπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως native cloud application (NAC) µόνο όταν ισχύουν τα ακόλουθα κριτήρια:
– Σχεδιάστηκε ειδικά για µια Cloud computing αρχιτεκτονική.
– Προσφέρεται ως υπηρεσία, κατ ‘απαίτηση (on demand)
– Συνοδεύεται µε τακτικές (συνήθως τριµηνιαίες) αναβαθµίσεις, οι οποίες περιλαµβάνουν τις τελευταίες καινοτοµίες και συµµορφώσεις µε την κείµενη νοµοθεσία και τους κανονισµούς όπως το GDPR και το IFRS.
– Εκτελείται µέσω ενός προγράµµατος περιήγησης ιστού (web browser), προσφέρει εφαρµογές για κινητά (mobile applications) και είναι ανεξάρτητο από πλατφόρµα και συσκευές (λειτουργεί σε επιτραπέζιο υπολογιστή, tablet ή κινητό).
– Φιλοξενείται και διαχειρίζεται στο δηµόσιο cloud (public cloud) του κατασκευαστή λογισµικού (Software Vendor).

Το Cloud ERP προσφέρεται µε αδειοδότηση βάσει συνδροµής. Αυτό σηµαίνει ότι δεν χρειάζεται να αγοράσετε εξοπλισµό, ούτε να επενδύσετε σηµαντικά κεφάλαια εξαρχής (up-front investment) και το κυριότερο, το κόστος του είναι προβλέψιµο.  Αυτό το κόστος συνήθως µπορεί να θεωρηθεί ως λειτουργικό κόστος (OPEX) παρά ως µια δαπάνη κεφαλαίου (CAPEX). Το λογισµικό Cloud σηµαίνει τυποποίηση (standardization), επιτρέποντας στην επιχείρησή σας να εφαρµόζει βέλτιστες πρακτικές (Best Practises) και να ακολουθεί διαφανείς και καθορισµένες διαδικασίες (streamlined processes) σε κάθε επιχειρηµατική λειτουργία. Οι αναπτυσσόµενες ΜΜΕ µπορούν να εκµεταλλευτούν τις βέλτιστες πρακτικές που υποστηρίζονται από το Cloud ERP, όπου µε σαφώς ταχύτερη υιοθέτηση µπορούν να στηρίξουν την επιχειρηµατική τους δραστηριότητα βασιζόµενες στο λεγόµενο time-to-value (χρόνος σε συνάρτηση µε το κόστος),  σε αντίθεση µε τις δαπανηρές και χρονοβόρες διαδικασίες του επανασχεδιασµού και του επαναπροσδιορισµού της οργανικής ανάπτυξης εσωτερικών επιχειρηµατικών διαδικασιών. Αυτό καθιστά την επιλογή ανάπτυξης ενός Cloud ERP πιο ελκυστική για τις ΜΜΕ – δηλαδή το 99,89% των καταχωρηµένων στην Κύπρο οντοτήτων 7.

Περίληψη

Οι εταιρείες σήµερα έχουν διαφορετικές επιλογές ανάπτυξης όσον αφορά την επιλογή ενός συστήµατος ERP ανάλογα µε το µέγεθος, τη κατηγορία της βιοµηχανίας (Industry) που ανήκουν και τις προτιµήσεις αγοράς τους. Σε αυτό το σηµείο εγείρεται όµως ένα σηµαντικό ερώτηµα που θα πρέπει να απαντήσετε. Κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και επιλογής ανάπτυξης ενός ERP, πρέπει να είναι µόνο αυτά τα κριτήρια; Έχετε αναλογιστεί τι θα γίνει µε τη δυνατότητα:
– Να µπορείτε να αλληλοεπιδράτε µε τον οργανισµό σας από οπουδήποτε, οποτεδήποτε και από οποιαδήποτε συσκευή, µε αναλύσεις και στατιστικά (Analytics) σε πραγµατικό χρόνο (Real Time);
– Να µπορείτε να ενσωµατώσετε εσωτερικές επιχειρηµατικές διαδικασίες πέρα από τα σύνορα του οργανισµού σας µε εξωτερικούς συνεργάτες ή ένα ολόκληρο οικοσύστηµα µέσω µιας έξυπνης πλατφόρµας δεδοµένων;
– Να µπορείτε να εκµεταλλευτείτε τις καινούργιες έξυπνες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοηµοσύνη (Artificial Intelligence – AI), η Μάθηση Μηχανών (Machine Learning) και η λεγόµενη «Διασύνδεση των Πραγµάτων» (Internet of Things – IoT)  ώστε να αποκτήσετε µεγαλύτερη παραγωγικότητα, κερδοφορία και ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα;

Εάν η απάντηση είναι «ΝΑΙ» σε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω ερωτήµατα, τότε η επιχείρησή σας ενδέχεται να έχει ανάγκη από ένα ευφυές ERP (Intelligent ERP ή Intelligent Enterprise)8 ώστε να µετασχηµατιστούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες και να είναι θεµελιωδώς διαφορετικές. Ενώ οι µεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν υλοποιήσει κάποια µορφή έξυπνων Cloud επιχειρηµατικών τεχνολογιών (cloud intelligent enterprise technologies), εάν διαχειρίζεστε µια ΜΜΕ, τότε σίγουρα θα πρέπει να εξεταστεί και το ευφυές Cloud ERP.

1. https://en.wikipedia.org/wiki/Enterprise_resource_planning 
2. https://ec.europa.eu/growth/smes/business-friendly-environment/sme-definition_en
3. https://www.gartner.com/it-glossary/infrastructure-as-a-service-iaas/ 
4. https://www.cio.com/article/3072650/cloudwashing-what-it-is-and-how-to-avoid-it.html
5. https://www.gartner.com/it-glossary/public-cloud-computing/ 
6. https://www.gartner.com/it-glossary/software-as-a-service-saas/
7.http://www.mof.gov.cy/mof/cystat/statistics.nsf/All/A2963B819A1B7864C22583590036966F/$file/ENTERPRISES_NACE2_SIZE-2017-041218.pdf?OpenElement
8. https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=US43262918

Για περισσότερες πληροφορίες: + 357-25-817880, [email protected]
www.supernova-consulting.com.