Στο επιβλητικό, ακατέργαστο τοπίο του Τέξας, σε ένα road trip από την πόλη Μάρφα στην πόλη Άλπαϊν ξεναγεί τον θεατή η ταινία «The Trip» τ@ διακεκριμέν@ Αμερικαν@ ποιητ@ Εϊλίν Μάιλς*, που παρουσιάζει από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου το The Island Club στη Λεμεσό. 

Αντλώντας έμπνευση από το κείμενο του Τζακ Κέρουακ για την κλασική ποιητική ταινία του Ρόμπερτ Φρανκ «Pull My Daisy» (1958), @ Μάιλς αναφέρεται στην καθημερινότητα και την τρέχουσα πολιτική κατάσταση συνομιλώντας με πέντε μαριονέτες: τον Oscar, την Bedilia, τον Montgomery, τον Casper και τον Crocky. Ο ιδιότυπος εξανθρωπισμός αυτών των πέντε άψυχων αντικειμένων και ο επιδέξιος συνδυασμός χιούμορ και στοχαστικότητας προσδίδει στο «The Trip» μια ανέμελη και συνάμα βαθιά ποιητικότητα, αναδεικνύοντας την πολυδιάστατη ευαισθησία τ@ Μάιλς.

@ Εϊλίν Μάιλς μετακόμισε από τη Βοστόνη στη Νέα Υόρκη το 1974 για να ασχοληθεί με την ποίηση και μετέπειτα με τη συγγραφή, τη δημόσια ομιλία και τη δημοσιογραφία τέχνης. Έχει συγγράψει συνολικά 20 βιβλία, μεταξύ των οποίων τα: «evolution» (poems), «Afterglow» (a dog memoir), «Cool for You», «I Must Be Living Twice/new and selected poems» (επανέκδοση 2017) και «Chelsea Girls».

Στα βραβεία που έχει λάβει περιλαμβάνονται τα εξής: Guggenheim Fellowship, βραβείο λοχοτεχνίας από την Αμερικανική Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών, Arts Writers Grant από τον οργανισμό Andy Warhol/ Creative Capital, τέσσερα Lambda Book Awards, το Shelley Prize από την Ένωση Αμερικανών Ποιητών, βραβείο ποίησης από το Foundation for Contemporary Arts. Το 2016, έλαβε χορηγία από την Creative Capital και το Clark Prize for Excellence in Arts Writing. Το 2019 θα διδάσκει στο NYU και στο Naropa University. Ζει στη Νέα Υόρκη και στη Μάρφα του Tέξας. Είναι Τοξότης.

Σενάριο και Σκηνοθεσία: Εϊλίν Μάιλς, Παραγωγή, Κινηματογράφηση, Επεξεργασία: Ντέιβιντ Φένστερ, διάρκεια: 17′, γυρισμένο σε φιλμ super 8mm, με την υποστήριξη του Poetry Foundation. 

  • Λεμεσός, The Island Club (25252010), Εγκαίνια: 31 Αυγούστου 6μ.μ. Μέχρι 28 Σεπτεμβρίου (Τρίτη – Σάββατο, 11π.μ. – 6μ.μ.), the-island-club.com

* Με τη χρήση του συμβόλου “@” στο κείμενο επιχειρήθηκε η απόδοση της ουδετερότητας ως προς το φύλο, αφού @ Μάιλς αυτοπροσδιορίζεται εκτός των πλαισίων της δυαδικής ταυτότητας φύλου (non-binary gender). Στην αγγλική γλώσσα χρησιμοποιείται σ’ αυτή την περίπτωση η αντωνυμία «they». Η γλωσσική απόδοση της ουδετερότητας στο φάσμα του φύλου παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες στα ελληνικά, λόγω της γραμματικής δομής της γλώσσας. Με τη χρήση του συμβόλου “@”, το The Island Club ακολουθεί μια από τις προτεινόμενες διατυπώσεις της ελληνόφωνης ΛΟΑΤKΙ+ κοινότητας για την προσαρμογή της γλώσσας στην εν λόγω διεκδίκηση.

Το The Island Club απευθύνει θερμές ευχαριστίες στους: Ιορδάνη Κερενίδη, Γιάννη Παπαγιαννόπουλο, Πιερτζιόρτζιο Πέπε, Ελένη Ρουμπάνη, Νίκο Σαραντάκο, Νικόλα Στυλιανού, Σταυρούλα Τσιπλάκου. 

Φωτογραφία: Εϊλίν Μάιλς, The Trip, 2019, Εικόνα φιλμ. 

Πηγή: philenews