To Top
       
02:20 Δευτέρα 27 Μαρτίου, 2017
Επόμενο
Προηγούμενο
Πάφος: Στενές επαφές... πολιτισμού με Ιαπωνία
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΤΟΠΙΚΑ Πάφος: Στενές επαφές... πολιτισμού με Ιαπωνία

  Ντόρα Χριστοδούλου      19 Μαρτίου 2017, 8:21 πμ  

Μπορεί να τις χωρίζει χάος σε όλα τα επίπεδα: Απόστασης και μεγέθους, οικονομικής δύναμης, τεχνολογικής προόδου και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχουν καταστεί στενοί συνεργάτες, σε επίπεδο πολιτισμού. Ο λόγος για την παγκόσμια δύναμη σε όλους τους τομείς Ιαπωνία και τη μικρή Πάφο. Η Πάφος, με «όχημα» την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, έχει μετατραπεί σε προνομιούχο συνεργάτη πολιτιστικών και οικονομικών κολοσσών της χώρας, με τα θετικά παρεπόμενα της αναπάντεχης, εν πολλοίς, συνεργασίας να είναι ήδη απτά.

Η Πάφος έχει αναπτύξει, τα τελευταία χρόνια, μια πολύ σημαντική συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της Ιαπωνίας και, κυρίως, με το EU-Japan Fest, ο οποίος συστάθηκε από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, με στόχο την ανάπτυξη πολιτιστικών προγραμμάτων με την Ευρώπη. Στα πλαίσια αυτά, ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, δρ Χρίστος Πατσαλίδης, βρισκόταν τις μέρες αυτές στο Τόκιο για επαφές σε σχέση με την προώθηση της συνεργασίας αυτής, διαρκούσης της λειτουργίας της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Μιλώντας στον «Φ» με την επιστροφή του από το Τόκιο, ο κ. Πατσαλίδης τόνισε ότι τα τελευταία 15 χρόνια ο οργανισμός αυτός έχει επιχορηγήσει διάφορα προγράμματα συνεργασιών Ιαπωνίας και Ευρώπης και, κυρίως, στις εκάστοτε Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Γηραιάς Ηπείρου. 

«Αναπτύξαμε αυτή τη συνεργασία», τόνισε, «με αποτέλεσμα, μέσα στο επίσημο πρόγραμμα του Πάφος 2017, να περιλαμβάνονται σήμερα πέραν των 10 προγραμμάτων συνεργασίας, τα οποία λαμβάνουν πολύ σημαντική χρηματοδότηση από τον ανεξάρτητο αυτό ιαπωνικό οργανισμό.

»Συγκεκριμένα, πέραν από κάποια προγράμματα ανταλλαγών, προωθούμε τις μέρες αυτές ένα πολύ σημαντικό έργο-εγκατάσταση με νήματα, που θα γίνει στις σπηλιές της «Φάπρικας», στην Κάτω Πάφο, από μια σπουδαία καλλιτέχνιδα της Ιαπωνίας, βραβευμένη στην Μπιενάλε Βενετίας, τη Σοχίρο.

Οι ιθύνοντες της εγκατάστασης είναι ήδη στην πόλη μας και, στον αρχαιολογικό χώρο της Φάπρικας, έχουν αρχίσει την εργασία για τη δημιουργία του έργου με τα νήματα, μια εγκατάσταση πολύπλοκη και χρονοβόρα».

Ο οργανισμός EU-Japan Fest, επεσήμανε επίσης ο πρόεδρος του Πάφος 2017, χρηματοδοτεί μια μεγάλη παράσταση με τους «Yamato», ένα παγκοσμίου φήμης σχήμα τυμπανιστών, που θα έρθουν στην Πάφο τον ερχόμενο Ιούνιο.
«Εθελοντές από την Ιαπωνία θα φιλοξενηθούν ακόμη σε σπίτια Παφίων», ανέφερε, «προκειμένου να βοηθήσουν σε έργα μας.

Δημιουργήσαμε, δηλαδή, μια πολύ στενή σχέση με τον οργανισμό αυτό και με την Ιαπωνία γενικότερα, μέσα από την οποία προβάλλουν τον πολιτισμό της Ευρώπης και τις διάφορες πόλεις, με τις οποίες συνεργάζονται, στη χώρα τους.

»Σε αυτά τα πλαίσια, είχα στο Τόκιο την ευκαιρία τις μέρες αυτές να παρουσιάσω την Πάφο, το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και την Κύπρο γενικότερα, σε ένα πολύ σημαντικό ακροατήριο προσωπικοτήτων της Ιαπωνίας».

Ο Χρίστος Πατσαλίδης επισημαίνει ότι συνηθίζεται κάθε χρόνο να αναλαμβάνει ως πρόεδρος του οργανισμού ένας εκ των μετόχων του. Φέτος τον ρόλο αυτό έχει ο πρόεδρος του επενδυτικού κολοσσού Nomura Holdings, κ. Koga, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Πάφο την πρώτη εβδομάδα Ιουλίου για να γνωρίσει την Πάφο και την Κύπρο γενικότερα.

«Η πολύ σημαντική αυτή σχέση που πετύχαμε να αναπτύξουμε με τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες της Ιαπωνίας», τόνισε ο δρ Πατσαλίδης, «πέραν της σημασίας για την προώθηση της πόλης μας, σε τουριστικό και πολιτιστικό πεδίο, συντείνει και στην προώθηση των σχεδιασμών μας για μόνιμη ανάπτυξη των υποδομών μας».

Κατά την παραμονή του στο Τόκιο, ανέφερε ο Χρίστος Πατσαλίδης, οργανώθηκε ένα μεγάλο συνέδριο ταξιδιωτικών πρακτόρων της Ιαπωνίας, στη διάρκεια του οποίου η Πάφος, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, είχε την ευκαιρία να παρουσιασθεί αναλυτικά ως προορισμός.

«Μετά το πέρας του συνεδρίου», είπε, «μας προσέγγισαν πολλοί ζητώντας υλικό για την Πάφο, με στόχο την έναρξη ταξιδίων προς την Πάφο και την Κύπρο γενικότερα, με γκουπ πολιτιστικών και γενικότερων τουριστικών ενδιαφερόντων.

»Δίνεται μια τεράστια ευκαιρία να είναι η Πάφος παρούσα σε φόρα μεγάλων και σημαντικών οργανισμών διεθνώς, για τη δημιουργία συνεργασιών και δικτύων πολιτισμού παγκοσμίως».

Ο οργανισμός EU-Japan Fest έχει ήδη επισκεφθεί διά εκπροσώπων του την Πάφο πριν τρία χρόνια και είχε επαφές με τους επιτελείς του Πάφος 2017, πριν η Πάφος αναλάβει και επισήμως το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Την πόλη είχε επισκεφθεί ο τότε επικεφαλής του οργανισμού, κ. Πογκ, και είχε επαφές με τον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και τον πρόεδρό του, Χρίστο Πατσαλίδη.

Ο «Φ» είχε συναντήσει τον τότε επικεφαλής του ιαπωνικού πολιτιστικού οργανισμού και κατέγραψε σε συνέντευξη τις θέσεις και απόψεις του για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, τους λόγους της επιδιωκόμενης συνεργασίας με την Πάφο και τα επόμενα βήματά τους. Ο κ. Πογκ τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δεν είναι πλέον αμιγώς ευρωπαϊκός θεσμός, αλλά έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και φήμη.

Ο στόχος γίνεται πραγματικότητα

«Στόχος μας από τότε», ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης, «ήταν να καταφέρουμε να έχουμε και τη στήριξη και τη χρηματοδότησή τους για κάποιες από τις δράσεις του Πάφος 2017, που ενδεχομένως να τους φαίνονταν ελκυστικές. Σήμερα, όπως ήδη σας ανέλυσα, ο στόχος αυτός αποτελεί πραγματικότητα. Και πρόκειται, σαφώς, για σημαντικότατη εξέλιξη, αφού πέραν της οικονομικής ενίσχυσης αυτής καθαυτής, μιλάμε για έναν οργανισμό παγκόσμιας εμβέλειας, με εμπλοκή στα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της υφηλίου».

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.