Ανακοπή της πτωτικής πορείας του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη (ΣΠΟΔ) της Κύπρου καταγράφηκε τον Μάρτιο, αντικατοπτρίζοντας έτσι την αναστροφή προς το θετικότερο του κλίματος που επικρατεί για ανάκαμψη της οικονομίας, το οποίο όμως συνεχίζει να εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο ΣΠΟΔ της Κύπρου, που καταρτίζει η Ελληνική Τράπεζα σε συνεργασία με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατέγραψε ετήσια μείωση 0,1% το Μάρτιο του 2021, φτάνοντας σε επίπεδο 103.4, μετά από τις ετήσιες μειώσεις 4,8% το Φεβρουάριο και 5,1% τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ανάκαμψη του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο του 2021 αντικατοπτρίζει τις εκτεταμένες εκστρατείες εμβολιασμού και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας COVID-19, οι οποίες συνέβαλαν στη διαμόρφωση βελτιωμένων προσδοκιών και συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης.
Μιλώντας στον «Φ», ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας Ανδρέας Ασσιώτης εξήγησε πως ο υπό αναφορά δείκτης που εκδίδεται εδώ και περίπου ένα χρόνο καταρτίζεται λαμβάνοντας υπόψη τόσο εξελίξεις και προσδοκίες στο εξωτερικό (σ.σ. στην ευρωζώνη) όσο και στοιχεία από την Κύπρο. Όπως είπε, οι βελτιωμένες προοπτικές όσον αφορά το εξωτερικό αντικατοπτρίζονται στον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας της ευρωζώνης, που λαμβάνεται υπόψη και ο οποίος τον Μάρτιο παρουσίασε αύξηση λόγω βελτίωσης των προσδοκιών τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών, ως αποτέλεσμα και του εμβολιαστικού προγράμματος που φαίνεται να προχωρά σε ικανοποιητικό βαθμό σε όλη την ΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Ασσιώτη, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές στην ευρωζώνη άρχισαν να βλέπουν φως στο τούνελ, όπως είπε χαρακτηριστικά, ως προς τη διαχείριση της πανδημίας.
Όσον αφορά το εσωτερικό, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας ανέφερε πως τον Μάρτιο είδαμε μια ισχυρή αύξηση των πωλητήριων εγγράφων από ντόπιους, στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη στον καταρτισμό του ΣΠΟΔ, αλλά επίσης και ότι η κίνηση και χρήση των καρτών συνέχισε να αυξάνεται, αντικατοπτρίζοντας τη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών, που αυξήθηκε λόγω και της μερικής χαλάρωσης των περιορισμών. Γενικότερα, οι προσδοκίες, παρατήρησε, είναι θετικότερες, αλλά υπό την αίρεση ότι τίθεται υπό διαχείριση η πανδημία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ασσιώτη, η βελτίωση που καταγράφεται είναι σημαντική, αφού γενικά η πορεία της οικονομίας θα καθοριστεί και από τις προσδοκίες που εμείς ουσιαστικά διαμορφώνουμε. Αυτό που διαφαίνεται, πρόσθεσε, εφόσον το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρήσει κανονικά και δεν υπάρξει εκτροχιασμός όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, είτε με υπερφόρτωση του συστήματος υγείας, είτε λόγω ενός νέου κύματος, είναι πως τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Επανέλαβε, ωστόσο, πως όλα εξαρτώνται και από το πώς θα εξελιχθεί η διαχείριση της πανδημίας.