Διάβασα με ικανοποίηση τις τελευταίες ημέρες στις εφημερίδες ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία Κέντρου Τραύματος Επιπέδου I στο Γενικό Νοσοκομεία Λευκωσίας.

Σκοπός της απόφασης αυτής δεν είναι μόνο η αποτελεσματική διαχείριση του σοβαρά τραυματία, αλλά επιπλέον να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο επιστημονικών συνεδρίων και τεχνολογικών εξελίξεων που παράλληλα θα συντελέσουν ώστε ο τόπος μας να γίνει κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης ιατρικού προσωπικού. Ευτυχής συγκυρία η υποστήριξη την περασμένη βδομάδα Διδακτορικής Διατριβής που εκπονήθηκε από τον αγγειοχειρουργό Άνθο Κουρέα, με θέμα την «Αποτελεσματικότητα της κλινικής διαχείρισης του σοβαρά τραυματία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας», υπό την επίβλεψη των καθηγητών Σωκράτη Κάτσικα και εμού, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Υγείας και Σχεδιασμός Υπηρεσιών Υγείας» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

⦁    Σκοπός της Διατριβής ήταν η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της κλινικής διαχείρισης του σοβαρά τραυματία μέσα από την καταγραφή, αξιολόγηση και αξιοποίηση των παραμέτρων και χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την ενδονοσοκομειακή παροχή φροντίδας υγείας στους σοβαρά τραυματίες. Αντικειμενικοί στόχοι ήταν η κατηγοριοποίηση των σοβαρών τραυμάτων με βάση επιστημονικές κλίμακες αξιολόγησης της βαρύτητας, η καταγραφή των διαδικασιών παροχής φροντίδας σε συσχέτιση με τον παράγοντα χρόνο, η χρονική αποτύπωση όλων των τραυματικών θανάτων σε σχέση με τους παράγοντες που τους προκαλούν και ο εντοπισμός προβλημάτων κατά τις διαδικασίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης χρησιμοποιώντας έγκυρα επιστημονικά κριτήρια. Πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν στοιχεία ήταν το Αρχείο Τραύματος του Γ.Ν. Λευκωσίας, το Ηλεκτρονικό αρχείο ΜΕΘ, το Ηλεκτρονικό σύστημα του νοσοκομείου και Ιατρικοί φάκελοι ασθενών για την περίοδο 2013-2017. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 4283 τραυματίες άνω των 14 ετών από τους οποίους προήλθαν 196 τραυματικοί θάνατοι. Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν στις ηλικίες 15-24 ετών και το 50% οφειλόταν σε τροχαία ατυχήματα.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι άκρως ενδιαφέροντα και συγχρόνως απογοητευτικά. Αντιγράφω από το κείμενο της Διατριβής:

⦁    Η σύγκριση με τους δείκτες ποιότητας μεγάλων κέντρων τραύματος του εξωτερικού αναδεικνύει σημαντικές καθυστερήσεις και κατώτερα αποτελέσματα για την Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκε ότι συγκριτικά υπάρχει:

⦁    Αυξημένος χρόνος παραμονής του σοβαρά τραυματία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

⦁    Μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

⦁    Μεγαλύτερη διάρκεια μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης

⦁    Περισσότερες ημέρες νοσηλείας

⦁    Αυξημένη συνολική θνητότητα και

⦁    Περισσότεροι δυνητικά αποτρέψιμοι θάνατοι.

Χωρίς αμφιβολία η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εφόσον προχωρήσει, μπορεί πολλαπλά να συμβάλει ώστε να βελτιωθεί και να γίνει περισσότερο αποτελεσματική η κλινική διαχείριση του σοβαρά τραυματία, προσδοκώντας παράλληλα ότι οι διαφορές της Κύπρου σε σύγκριση με μεγάλα κέντρα τραύματος του εξωτερικού θα περιοριστούν.

*Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και τέως ακαδημαϊκός υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Πολιτική Υγείας & Σχεδιασμός Υπηρεσιών Υγείας» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.