Συμπληρωματικά του ΓεΣΥ θα λειτουργούν μέχρι τα μέσα του 2020 τα σχέδια υγείας για τους εργαζόμενους στους δήμους. Το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο του προς τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, με αφορμή την ετοιμασία των προϋπολογισμών των δήμων για το 2020, επισημαίνει πως μέχρι την 31η Μάιου του 2020, τα σχέδια υγείας των δήμων, θα πρέπει να καλύπτουν μόνο υπηρεσίες υγείας που δεν προσφέρονται από το ΓεΣΥ. 
Όπως τονίζει το υπουργείο στην εγκύκλιό του, «λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, που καλύπτει μόνο εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες (επισκέψεις σε προσωπικούς ιατρούς, επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς, φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις), τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των δήμων, θα πρέπει να καλύπτουν υπηρεσίες υγείας που δεν θα προσφέρονται από το ΓεΣΥ». Μάλιστα, οι δήμοι, θα πρέπει να περιλάβουν στο επεξηγητικό υπόμνημα του προϋπολογισμού τους, σύντομη περιγραφή των σχεδίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προσωπικού, δηλαδή τα ωφελήματα των εργαζόμενων, το ύψος της συνεισφοράς του εργοδότη και των εργαζόμενων και την διάρκεια των ιδιωτικών συμβολαίων. Το υπουργείο Οικονομικών, καλεί στις Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, να διαμορφώσουν στη βάση της συγκεκριμένης απόφασης, τα σχέδια υγεία στους δήμους.
 
Σημειώνεται επίσης, πως από την 1η Ιουνίου του 2020 και εντεύθεν οι δήμοι θα πρέπει να καταργήσουν τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, απόφαση η οποία λήφθηκε τον περασμένο Μάρτιο, από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Πάντως, η απόφαση του Υπουργείου, φαίνεται να ικανοποιεί μερικώς το αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες απαιτούσαν τα σχέδια υγείας, τόσο στους δήμους όσο και στους ημικρατικούς οργανισμούς να λειτουργούν συμπληρωματικά του ΓεΣΥ και αυτά να αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο να καλύπτουν τις υπηρεσίες που δεν θα καλύπτει το Σχέδιο. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν το μέτρο να συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο του 2020, οπότε θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το ΓεΣΥ. Η φόρμουλα που θα εφαρμοστεί στους δήμους, δεν αποκλείεται να ισχύσει και για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δηλαδή τους ημικρατικούς. 
Σε σχέση με την υπερωριακή απασχόληση των δημοτικών υπαλλήλων για το 2020, το αρμόδιο υπουργείο, καλεί τις τοπικές αρχές, να τις  περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό και να καταβάλουν προσπάθεια να μην ξεπεράσουν τις υπερωρίες του 2019. Υποδεικνύει επίσης στους δημοτικούς γραμματείες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, περιλαμβανομένης και της ανακατανομής του προσωπικού ή να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές έτσι ώστε η υπερωριακή απασχόλήση να εξαλειφθεί ή να περιοριστεί στο ελάχιστο. 
Επιπλέον καλούνται οι δήμοι να περιορίσουν τις κοινωνικές και πολιτιστικές τους εκδηλώσεις, ενώ θα πρέπει να χορηγούν με φειδώ τα έξοδα φιλοξενίας και δημοσίων σχέσεων. 
Αναφέρεται επίσης ότι οι εκτιμήσεις των δήμων για τα έσοδα, πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να λαμβάνουν υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση, τις προοπτικές της οικονομίας και την εισπρακτική δυνατότητα της κάθε τοπικής Αρχής. 
Παράλληλα οι Δήμοι, θα πρέπει να ενημερώσουν το υπουργείο για όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και τις υποχρεώσεις αποπληρωμών για τα επόμενα χρόνια. Τέλος η κάθε τοπική αρχή θα πρέπει να οργανώσει ένα σύστημα έγκρισης και παρακολούθησης για να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. 
Οι δήμοι θα πρέπει να καταθέσουν στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 4 Οκτωβρίου τους προϋπολογισμούς τους για το 2020.