Στον πυρήνα του χωριού Κοράκου της επαρχίας Λευκωσίας προωθούνται άμεσα “βελτιωτικά” έργα. Από αυτά επηρεάζεται και χώρος που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία που υπήρξε το 1821 θέατρο θλιβερών γεγονότων.
Οι Τούρκοι εξαπέλυσαν, τη χρονιά εκείνη, επιδρομή για την αρπαγή και υποδούλωση γυναικών του χωρίου. Στην προσπάθεια τους να μάθουν πού κρύβονται οι γυναίκες που κυνηγούσαν, οι διώκτες βασάνισαν και εκτέλεσαν στο χώρο αυτό άλλους κατοίκους που αρνούνταν να προδώσουν τις συγχωριανές τους.
Ο χώρος αυτός ήταν παλαιότερα δεντροφυτεμένος. Τα έργα που προωθούνται προβλέπουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης και χώρο ανέγερσης κτισμάτων άσχετων με την ιστορία του, αλλά και άσχετων με τον περιβάλλοντα πυρήνα ενός παραδοσιακού χωριού. Η αιμοτοβαμμένη θυσία των παλαιότερων θα ισοπεδωθεί και θα παραδοθεί στην αφάνεια.
Για το προωθούμενο έργο δεν έγινε ποτέ δημόσια παρουσίαση πολύ περισσότερο δημόσια συζήτηση και διαβούλευση όπως έγινε με ανάλογα έργα σε άλλα χωριά.
Τώρα που άρχισε να γίνεται γνωστό τι προωθείται, έχουν προκληθεί αντιδράσεις ανάμεσα στους κατοίκους του χωρίου αλλά και γενικότερα. Διαφαίνεται ότι η άποψη που επικρατεί είναι ότι ο χώρος αυτός θα πρέπει να τύχει του ανάλογου σεβασμού με την ανέγερση μνημείου και τη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορίας του αλλά και την ανάπτυξη του σαν πνεύμονα πρασίνου, δεδομένης και της θέσης του μέσα στο χωριό.
Οι κάτοικοι θεωρούν απαραίτητο, προτού υλοποιηθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις να προηγηθεί η δημοκρατική διαδικασία της δημόσιας παρουσίασης και διαβούλευσης του έργου με σκοπό να ληφθούν οι καλύτερες αποφάσεις για το χωριό.
Γιώργος Π.

Ο κοινοτάρχης Κοράκου Άγγελος Καραμανής, ανέφερε χθες στη στήλη ότι τα έργα ανάπλασης της πλατείας της κοινότητας έχουν ήδη αρχίσει. Όπως μας είπε, το όλο έργο χρηματοδοτείται από ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα στοιχίζει ένα εκατομμύριο ευρώ. «Μιλάμε για ένα έργο στολίδι της κοινότητάς μας που έχει περίπου 650 κατοίκους», μας είπε.
Για την πραγματοποίηση του έργου –όπως υποστήριξε στη συνέχεια– ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που απαιτεί η νομοθεσία και έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες άδειες.