Έκκληση προς όλους για μαζική συμμετοχή στη σημερινή εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου έξω από το προεδρικό μέγαρο απηύθυνε ο δήμαρχος, Αλέξης Γαλανός, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα της Κυβέρνησης να αναλάβει δράση και χαρακτηρίζοντας πισώπλατη μαχαιριά την κίνηση του Κουντρέτ Οζερσάι για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση. Είναι πισώπλατη μαχαιριά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο συνέτρωγε λίγες μέρες πριν, αλλά και προς την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού, ανέφερε ο κ. Γαλανός σε συνέντευξη Τύπου.
 
Ο δήμαρχος Αμμοχώστου θεωρεί, όπως είπε, τον Κουντρέτ Οζερσάι πρωταγωνιστή πίσω από την κίνηση αυτή και ανέφερε ότι αναμένει από τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να διαχωρίσει ξεκάθαρα τη θέση του. Ο κ. Γαλανός μίλησε για παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑ του ΟΗΕ αλλά και της δεύτερης συμφωνίας Κυπριανού – Ντενκτάς.
 
 
Ανακοίνωσε ότι έχει ορισθεί στις 18.45 συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα επιδώσουν υπόμνημα με το τι αναμένουν να κάνει. Αναμένουν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε, να προβεί σε διάβημα προς το ΣΑ του ΟΗΕ, την ΕΕ και αλλού. Ο Δήμος Αμμοχώστου, ανέφερε, θα προβεί και ο ίδιος στο μέτρο των δυνατοτήτων του σε διαβήματα στις πρεσβείες των χωρών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, σε κόμματα και όπου αλλού μπορεί.
 
Θέλω να αναφερθώ ειδικά στον κ. Οζερσάι, είπε ο κ. Γαλανός, λέγοντας ότι ήταν αυτός που παρενέβη τελευταία στιγμή και δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί κατά την επίσκεψη του πρώην Αντιπρέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η συμφωνία για την ειδική επιτροπή υπό τα ΗΕ που θα έμπαινε στην περίκλειστη πόλη.
 
Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του για την Αμμόχωστο σημειώνει πως η βούληση και το πάθος των πολιτών, η βούληση της κοινωνίας για επίλυση του Κυπριακού δεν πρέπει να διαφέρει από την προαναφερόμενη βούληση του ΠτΔ και είναι θέση μας πως θα πρέπει συνεχώς οι δυο να συνταυτίζονται και να λειτουργούν ενισχυτικά και ξεκάθαρα ως ενιαία πρόθεση για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
 
 
Το ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, εκτιμώντας την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η πορεία επίλυσης του Κυπριακού, ενώνει τη φωνή του με την πρωτοβουλία του Δήμου Αμμοχώστου και καλεί όλους τους Αμμοχωστιανούς και γενικά τον προσφυγικό κόσμο να παρευρεθεί στη συγκέντρωση έξω από το προεδρικό μέγαρο. 
 
Η Συμμαχία στηρίζει την εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου και ζητά επαναφορά του πακέτου για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί επί λουξεμβουργιανής προεδρίας και προωθήθηκε ξανά το 2006 από τη φινλανδική προεδρία.
 
Οι Οικολόγοι καλούν με τη σειρά τους τον προσφυγικό κόσμο να παραστεί στην εκδήλωση προκειμένου να τονιστεί η ανάγκη επανόδου της προτεραιότητας του θέματος της Αμμοχώστου στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
 
Πηγή: philenews