Η παρούσα βουλευτική θητεία είναι η τελευταία για τον Γιώργο Περδίκη, ο οποίος δηλώνει ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των αγώνων του Οικολογικού Κινήματος, χωρίς κατ’ ανάγκην να είναι ο επικεφαλής του. Ο πρόεδρος των Οικολόγων αναφέρεται στην επόμενη μέρα του Κινήματος, στη συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών και στους λόγους της αποτυχίας στις Ευρωεκλογές. Δηλώνει ακόμα ότι το Κίνημα βρίσκεται σε διάλογο με ομάδες πολιτών διαρκώς και ότι ο στόχος είναι να συνεχίσει να ακούγεται η φωνή των Οικολόγων στην Βουλή, στηρίζοντας τη φωνή των πολιτών.

– Μετά την αποτίμηση που κάνατε, τι πιστεύετε πήγε λάθος στις Ευρωεκλογές; Θεωρείτε ότι ήταν λάθος η συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών;

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της εκτεταμένης και διεξοδικής συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έχουν καταγραφεί γύρω στους δεκαπέντε λόγους που αφορούν εξωτερικούς παράγοντες και ταυτόχρονα γύρω στους είκοσι λόγους που οδήγησαν στο αποτέλεσμα, που αφορούν τις αδυναμίες και τις ευθύνες του ίδιου του Κινήματος.

Πόλωση, αποχή, έλλειψη έγκαιρης προετοιμασίας, χαμένη ψήφος κ.λπ., είναι οι κύριοι λόγοι που εξηγούν το εκλογικό αποτέλεσμα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι από την ώρα που απορρίφθηκαν όλες οι προτάσεις μας για συνεργασία από την ΕΔΕΚ και ναυάγησε η ευρύτερη συνεργασία (που ήταν το σχέδιο Α), η μοναδική επιλογή επιτυχίας ήταν αυτή της συνεργασίας με τον Σενέρ Λεβέντ, όπως είχαμε συμφωνήσει μαζί του από τον Ιανουάριο του 2019. Από την ώρα που απομείναμε μόνοι με τη Συμμαχία Πολιτών, οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν πάνω σε ένα σχήμα όπου η ΕΔΕΚ υπερασπιζόταν την έδρα της έναντι του ΕΛΑΜ. Δεν χωρούσε τρίτος σε αυτόν τον ανταγωνισμό. Λειτούργησαν απλοϊκές, ευκολονόητες και εύκολο να απορροφηθούν από την κοινή γνώμη λογικές. Δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την πόλωση, τη λογική της χαμένης ψήφου και την απλή σκέψη «ας μην αφήσουμε το ΕΛΑΜ να πάρει την 6η έδρα».

Η συνεργασία με τη Συμμαχία δεν άρεσε σε πολλούς, αλλά δεν νομίζω να ήταν ο πραγματικός και ο κύριος λόγος της αποτυχίας. Σίγουρα ήταν μια συνεργασία που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όμως οφείλω να πω ότι ήταν μια αρμονική συνεργασία, χωρίς προστριβές και ανταγωνισμούς, χωρίς βεντετισμούς και αλαζονικές συμπεριφορές. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία, όπως ευχαριστούμε και τις χιλιάδες ψηφοφόρους που μας τίμησαν με την ψήφο τους. 

– Πολλοί περίμεναν διαφορετική την προεκλογική σας. Ανέμεναν να εστιαστεί περισσότερο σε προτάσεις για θέματα οικολογίας. Κάτι το οποίο δεν είδαμε…

Προφανώς το γεγονός ότι δεν είδατε πως η προεκλογική μας εκστρατεία ήταν κυρίως οικολογική, επιβεβαιώνει ότι αποτύχαμε να στείλουμε τα μηνύματα μας σωστά και να φτάσουν παντού καθαρά και ευκρινή. Με προεκλογικές εκδηλώσεις με μόνο θέμα το περιβάλλον, με διαφημιστικά μηνύματα κατά πλειοψηφία οικολογικά, με υποψηφίους που είχαν κυρίως δράση σε περιβαλλοντικά θέματα, με υιοθέτηση και προβολή από τη συνεργασία των δύο κινημάτων της ατζέντας των Ευρωπαίων Πρασίνων κ.ο.κ., είναι άξιον προβληματισμού ότι πολλοί δεν κατάλαβαν ότι υπήρχε «διαφορετική» εκστρατεία από τους Οικολόγους. Προφανώς και η ευθύνη ανήκει σε εμάς γι’ αυτό το παράδοξο γεγονός. 

– Ποια η επόμενη μέρα και επόμενος στόχος για το Κίνημα Οικολόγων; Θα συζητήσετε το ενδεχόμενο συνέχισης της συνεργασίας είτε με τη Συμμαχία Πολιτών, είτε με κάποιο άλλο κίνημα ή ομάδα πολιτών;

Είμαστε σε δομημένη συνεργασία με ομάδες πολιτών, οι οποίες συμμετέχουν στο Κίνημα μέσω της «Συνεργασίας Πολιτών». Καθημερινός μας στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Φύσης και των απλών πολιτών. Ένα σημαντικό εργαλείο για τη διεκπεραίωση αυτού του στόχου, είναι η παρουσία μας στη Βουλή των Αντιπροσώπων που φέτος συμπληρώνει 18 χρόνια. Πρόκειται για 18 χρόνια γόνιμης θετικής προσφοράς στον απλό πολίτη, στο περιβάλλον, στα ζώα και στη Φύση. Συνεπώς ο επόμενος εκλογικός στόχος είναι οι βουλευτικές εκλογές του 2021, για τις οποίες ήδη έχουμε ξεκινήσει προετοιμασίες. Σε αυτόν τον αγώνα –δηλαδή να συνεχίσει να ακούγεται η φωνή των Οικολόγων μέσα στη Βουλή– υπάρχουν περιθώρια για συνύπαρξη και συστράτευση όσων πολιτών και ομάδων πολιτών πιστεύουν σε αυτόν τον στόχο.

– Μήπως θα πρέπει να προτάξετε ακόμα περισσότερο την πολιτική σας σε οικολογικά θέματα; Ο κόσμος ζητά κάτι διαφορετικό…

Δεν ξέρω τι ζητά ο κόσμος, δεν διατείνομαι ότι μπορώ να ψυχολογήσω τον Κύπριο ψηφοφόρο. Η πρόταξη μόνο της οικολογικής πτυχής του Κινήματος έφερε το αποτέλεσμα που είδαμε στις Ευρωεκλογές. Χρειάζεται να μελετήσουμε περισσότερο το τι αναζητά ο κόσμος που μπορεί να μας ψηφίσει. Πάντα όμως μέσα στο πλαίσιο των αρχών μας. Δεν θα εγκαταλείψουμε π.χ. την προστασία του Ακάμα για να μας ψηφίσουν οι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή ή να δεχτούμε τη λαθροθηρία για να μας ψηφίσουν οι λαθροθήρες. Ο λαϊκισμός και τα πρόσκαιρα συνθήματα, μπορεί να βοηθούν μια Κυριακή εκλογών, όμως δεν κτίζουν με τρόπο αειφορικό και βιώσιμο το μέλλον ενός πολιτικού Κινήματος. Και κυρίως δεν βοηθούν τον τόπο και το λαό μας. 

– Η αποχή εδραιώνεται… Δεν φαίνεται όμως να απασχολεί ιδιαίτερα κανένα πολιτικό κόμμα παρά τις δηλώσεις τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές… Πώς το σχολιάζετε;

Θα διαφωνήσω μαζί σας. Εμάς μας ενδιαφέρει πολύ αυτό το θέμα, διότι μας αφορά και άμεσα. Όσο οι εκλογές μετατρέπονται από έκφραση της θέλησης του λαού, σε ένα παιχνίδι καταγραφής των κομματικών οπαδών, τόσο περισσότερο περιορίζονται οι εκλογικές μας δυνατότητες, μαζί βεβαίως με το εύρος της δημοκρατίας. Εμείς καταθέσαμε προτάσεις για αντιμετώπιση της αποχής. Να σας θυμίσω την πρόταση νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία, που δυστυχώς καταψήφισαν –υπερασπιζόμενοι την κομματική δημοκρατία όπως ομολόγησαν από το βήμα κάποιοι βουλευτές– τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Επίσης προτείναμε την απευθείας εγγραφή των ψηφοφόρων, που επίσης απορρίφθηκε. Τι άλλο να κάνουμε άραγε για να πείσουμε ότι η δημοκρατία χωρίς τους πολίτες είναι θάλασσα χωρίς νερό; 

– Ο Γιώργος Περδίκης αποχωρεί από την ηγεσία; Να αναμένουμε αλλαγές; Αν ναι, πώς συνεχίζετε; Θα συνεχίσετε να πολιτεύεστε και πώς; Θα είναι η τελευταία θητεία σας ως βουλευτής;

Την απόφαση μου να μην διεκδικήσω επανεκλογή το 2021, την έχω διακηρύξει από πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Ξέρετε, στην ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων δεν ήμουν πάντα σε όλα αυτά τα 23 μέχρι σήμερα χρόνια της ζωής του. Πρόεδρος έχω εκλεγεί το 2014. Ελπίζω και εύχομαι –με τη βοήθεια του Θεού– να έχω τις δυνάμεις να συνεχίσω για πολλά χρόνια να είμαι ενεργητικός και στην πρωτοπορία των αγώνων του Οικολογικού Κινήματος, χωρίς κατ’ ανάγκην να είμαι ο επικεφαλής του Κινήματος Οικολόγων. 

– Τις προεδρικές τις σκέφτεστε καθόλου;

Όχι, καθόλου. Είπα ότι θέλω να παραμείνω στην πρώτη γραμμή των αγώνων, όχι στην πρώτη γραμμή με καρέκλες. Ιδιαίτερα όταν αυτές έχουν σχέση με την εξουσία. 

– Ποιες οι προτεραιότητες του κινήματος για το επόμενο διάστημα; Έχετε προτάσεις που θα καταθέσετε στη Βουλή;

Οι προτεραιότητες του Κινήματος στη Βουλή είναι η προώθηση νόμων που να στηρίζουν τους απλούς πολίτες έναντι της ασυδοσίας των τραπεζών. Μια απλή ματιά στο πινάκιο της Βουλής πείθει για το αυτονόητο. Ότι δηλαδή το Κίνημα υπογράφει και προωθεί προτάσεις νόμου για τις καταχρηστικές ρήτρες για μικρές επιχειρήσεις, για τους εγκλωβισμένους αγοραστές, για την αλλαγή του νόμου για τις εκποιήσεις, για την τροποποίηση του πλαισίου αφερεγγυότητας υπέρ των δανειοληπτών κ.ο.κ. Όσον αφορά το περιβάλλον, προωθούμε προτάσεις νόμου για την προστασία της παράκτιας ζώνης, την ανάπτυξη των υποδομών για παραγωγή του ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κ.ο.κ. Επίσης θα προωθούμε την εφαρμογή νομοθεσιών για την ευημερία και προστασία των ζώων. Περιμένουμε επίσης να ψηφιστούν οι προτάσεις μας για τον κοινωνικό έλεγχο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την καθιέρωση κατώτατου εθνικού μισθού και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των αναπήρων. Επίσης επεξεργαζόμαστε σχέδιο για δικτύωση των Πράσινων κομμάτων στο νότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Μεσόγειο, με έμφαση στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων όπως την ερημοποίηση και την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό και την άνοδο της ακροδεξιάς. 

Η Τουρκία νιώθει όπως το θηρίο σε κλουβί

– Η Τουρκία προχωρεί με τους σχεδιασμούς της στην κυπριακή ΑΟΖ. Ποια η εκτίμηση σας για τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί; Πώς κρίνετε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα;

Έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ με ευθύνη της Τουρκίας. Δεν ξέρω εάν όλο αυτό το μπέρδεμα έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα λόγω των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ή αποτελεί μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου της Τουρκίας. Μάλλον και τα δύο. Δεν πιστεύω να περίμενε οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος ότι η Τουρκία θα καθόταν να παρακολουθεί άπραγη την Κύπρο και την Ελλάδα να κτίζουν στρατηγικές συμμαχίες με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και να την «περικυκλώνουν» γεωπολιτικά. Η Τουρκία του Ερντογάν και ο ίδιος προσωπικά, νιώθει όπως το άγριο θηρίο που το κλείνουν στο κλουβί. Είναι φυσικό να γίνεται επιθετική. Θέλει προσοχή και ψυχραιμία η διαχείριση του θυμού, της οργής και της αγωνίας του θηρίου. Σίγουρα ο χρόνος που επέλεξαν για να προχωρήσουν έχει σχέση με τις κρίσιμες εκλογές. Αυτή μας η ανάλυση μας οδήγησε σε μια σώφρονα και ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν έχουμε επιλέξει τους ψηλούς τόνους και τη λαϊκίστικη αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, οι κυβερνητικοί χειρισμοί –που σε γενικές γραμμές είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο– κρίνονται ως θετικοί. Όμως δεν έχουν φέρει ακόμα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ίσως η αστάθεια που κυριαρχεί στο εσωτερικό δύο βασικών μας συμμάχων, της Ελλάδας και του Ισραήλ, σε αυτήν την ιστορία με το φυσικό αέριο και την Τουρκία, να μη βοηθά. Ίσως να μην έγινε η κατάλληλη προετοιμασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίσως να μην έχουμε παίξει σωστά το παιχνίδι σε ό,τι αφορά το Brexit. Ό,τι και να συμβαίνει απ’ όλα αυτά ή και όλα μαζί, δεν μπορεί (και δεν πρέπει ίσως) κάποιος να καταλήξει σε τελικά συμπεράσματα σ’ αυτό το στάδιο.

ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΓεΣΥ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ 

– Το ΓεΣΥ ξεκίνησε. Ποια τα μηνύματα που εισπράττετε; Κερδήθηκε το στοίχημα ή έχουμε ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν;

Δεν κερδήθηκε κανένα στοίχημα ακόμα. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Οι εχθροί του ΓεΣΥ, οι εχθροί των δικαιωμάτων των ασθενών, καραδοκούν και περιμένουν. Εμείς επιλέξαμε συνειδητά να μην κάνουμε αντιπολίτευση στο ΓεΣΥ. Κάνουμε κριτική στα λάθη και τις παραλείψεις. Καταθέτουμε προτάσεις και εισηγήσεις. Έχουμε ανοικτή επικοινωνία με υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ, ΟΚΥπΥ για να μεταφέρουμε παράπονα και εισηγήσεις. Η ιστορία έχει καταγράψει ήδη το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ως ένα σταθερό και ανιδιοτελή στυλοβάτη της δημόσιας ηγεσίας, όταν κάποιοι άλλοι έπαιξαν και παίζουν τον ρόλο του Ιούδα, του Πόντιου Πιλάτου ή του Ηρώδη. Έχουν πολλά να γίνουν για να πετύχουμε την εφαρμογή ενός καθολικού, δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας που να αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή με την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό που του αξίζει, κι όχι στη βάση της οικονομικής ή κοινωνικής του θέσης.