Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου η 3η Φάση της άσκησης «Αργοναύτης 2019» η οποία  αφορά στην εφαρμογή του ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ», με σενάριο την λήψη πληροφορίας για ύπαρξη σοβαρού ναυτικού ατυχήματος στην ανοιχτή θάλασσα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πλωτάρχης Γιώργος Παπακλεοβούλου  και Κυβερνήτης του ΠΑΘ Ιωαννίδης, το οποίο έλαβε μέρος στην άσκηση στο πλαίσιο της άσκησης, οι εμπλεκόμενοι θα εκτελέσουν διαδικασίες έρευνας και εντοπισμού τυχόν επιζώντων ναυαγών.

 «Σε περίπτωση που κάποιος εντοπιστεί, ανέφερε ο κ. Παπακλεοβούλου, θα περισυνελεχθεί από το πλήρωμα του πλοίου, θα του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο επιβαίνει στο πλοίο και ακολούθως θα παραδοθεί στο ελικόπτερο του Βρετανικού πλοίου Ντάνκαν, για να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για την περαιτέρω περίθαλψη.»

 

Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως η άσκηση έληξε με επιτυχία και επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα των εμπλεκομένων, ο κ. Παπακλεοβούλου ανέφερε πως η άσκηση έχει σχεδιαστεί από το ΚΣΕΔ και σε αυτή λαμβάνουν μέρος πολλές χώρες. «Η οργάνωση είναι επιτυχής» εξήγησε ενώ συνέχισε λέγοντας πως  ήταν και για τους ίδιους πάρα πολύ εποικοδομητική.

 
Από πλευράς του ο Υποπλοίαρχος Γιώργος Οικονόμου του Τμήματος Επιχειρησεων του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και διάσωσης ανέφερε πως η ανάγκη για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης προέκυψε μετά τα γεγονότα στο Λίβανο και την κρίση που ξέσπασε το 2006, όπου απαιτήθηκε η εκκένωση 120 χιλιάδων αμάχων στις χώρες καταγωγής τους και τότε η ΚΔ χρησιμοποιήθηκε ως ενδιάμεσος σταθμός.

«Εκ τότε, εξήγησε, διεξάγεται κάθε χρόνο η άσκηση Αργοναύτης, προκειμένου οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να διατηρήσουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους υψηλό. Κατά την άσκηση, ανέφερε, εφαρμόζονται και δοκιμάζονται τα εθνικά σχέδια «Νέαρχος» και «Τεύκρος» καθώς και το σχέδιο «Εστία».

 «Το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, συνέχισε, αφορά στην υποδοχή άμαχου πληθυσμού και τον επαναπατρισμό του και τα σχέδια «Νέαρχος» και «Τεύκρος» τις ενέργειες για αντιμετώπιση αεροναυτικού ατυχήματος.»

 

Σύμφωνα με τον Υποπλοίαρχο, στην άσκηση συμμετέχουν πέραν του προσωπικού και των μέσων της Δημοκρατίας, αεροναυτικά μέσα ξένων χωρών. Από την Ελλάδα συμμετέχει η φρεγάτα «Έλλη», αεροσκάφος C130 και μοίρα αλεξιπτωτιστών. Από Γαλλία, η φρεγάτα Guepratte, από την Βρετανία συμμετείχε το καταδρομικό Ντάνκαν, το ελικόπτερο Lynx και ακόμα ένα. 

Εκ μέρους των ΗΠΑ, έλαβε μέρος ένα αποβατικό πλοίο ταχείας μεταφοράς Yuman και ένα αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας.  Η Γερμανία συμμετείχε με ένα αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας και από Το Ισραήλ έστειλε στην Κύπρο πυραυλάκατο και τέσσερα περιπολικά πλοία.

«Το κέρδος που αποκομίζω από την άσκηση, είπε ο ίδιος,  είναι σημαντικό τόσο για το προσωπικό του ΚΣΕΔ όσο και για  την ΚΔ η οποία προβάλλεται διεθνώς, ενώ συνέχισε λέγοντας πως το προσωπικό μας μέσα από την τριβή με πληρώματα ξένων αεροναυτικών μέσων αποκομίζει σημαντικές εμπειρίες και έτσι διατηρείται το επίπεδο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του υψηλό.»

«Αντίστοιχα, κατέληξε, ενδυναμώνεται η προσπάθεια της ΚΔ για διατήρηση και ισχυροποίηση των συμφωνιών με γειτονικά και άλλα φίλια κράτη».

ΤΟ ΚΣΕΔ είναι ο συντονιστής της δεύτερης και της τρίτης άσκησης που περιλαμβάνουν ναυτικό και αεροπορικό ατύχημα. Η περιοχή της άσκησης είναι νότια της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ και εκτείνεται στα 260 τετραγωνικά ναυτικά μίλια.

 
 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ