Εκατοντάδες παράπονα έλαβε μέσα σε ένα χρόνο από την εφαρμογή του GDPR η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λ. Νικολαΐδου.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σήμερα, το Γραφείο της Επιτρόπου δέχθηκε από τις 25/5/2018 που τέθηκε σε εφαρμογή από την ΕΕ ο Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων, 424 παράπονα, από τα οποία τα 135 αφορούσαν διαφημιστικά μηνύματα (spam). Μεγάλη μερίδα από αυτά, αφορούσε τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση/κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων, τη μη ικανοποίηση του δικαιώματος πρόσβασης και κάποια άλλα είχαν σχέση με τη νομιμότητα των Κλειστών Κυκλωμάτων βιντεο-παρακολούθησης.
 
Επιπρόσθετα, η Επίτροπος έλαβε 49 γνωστοποιήσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων, ενώ εξέδωσε 16 αποφάσεις. Από αυτές, στις εννέα επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές συνολικού ύψους 36,900 ευρώ.
 
Στο μεταξύ, λήφθηκαν επίσης δηλώσεις για Υπεύθυνους Προστασίας Δεδομένων από 442 οργανισμούς του Δημόσιου Τομέα και 828 του Ιδιωτικού Τομέα, ενώ διεξήγαγαν εννιά αυτεπάγγελτοι έλεγχοι.
 
Επιπλέον, το Γραφείο Επιτρόπου είναι η Επικεφαλής Εποπτική Αρχή για 12 υποθέσεις διασυνοριακής συνεργασίας από τις 416 που έχουν καταχωριστεί στο σύστημα, και αφορούν σε εταιρείες των οποίων η κύρια εγκατάσταση βρίσκεται στην Κύπρο.
 
Της Ζήνας Χριστοφή
 
Επιμέλεια: Γιώργος Αγκαστινιώτης