Ο Μ. Χριστοφίδης, Ενεργός Πολίτης, εξηγεί πότε χρησιμοποιούμε τους πιο πάνω όρους.  
Δεν είμαι ειδικός στο θέμα αλλά διαθέτω πιστεύω κοινή λογική για να κρίνω τους πολιτικούς μας που συγχύζουν το προεδρικό σύστημα με το κοινοβουλευτικό. Ακόμα και οι ευρωβουλευτές μας αναφέρονται σε Ευρωκοινοβούλιο αντί σε Ευρωβουλή σαν να έχει κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης η ΕΕ. 
Οι ειδικοί Michael Lever και Kenneth Shepsle για τη Βουλή της Ευρώπης αναφέρουν ότι: «Η θεμελιώδης αρχή της Δυτικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας είναι ότι η εκτελεστική εξουσία πρέπει να διατηρεί την στήριξη του νομοθετικού σώματος. Η Ευρωβουλή όμως έχει πολλά κοινά με τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ». Ο M.J.Dobbells του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ είπε κάποτε: «Η Ευρωβουλή είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια». Όταν κάποιος αναφέρεται σε μια χώρα σε κοινοβούλιο υπονοεί ότι σε αυτή τη χώρα λειτουργεί κοινοβουλευτικό σύστημα και όχι προεδρικό. Απλό συμπέρασμα. Νομοθετικά σώματα τα οποία αποκαλούνται κοινοβούλιο λειτουργούν στο Κοινοβουλευτικό Σύστημα Διακυβέρνησης στο οποίο η Εκτελεστική Εξουσία είναι υπόλογη στο Κοινοβούλιο. Στο προεδρικό σύστημα η Κυβέρνηση εξαρτάται από τον Πρόεδρο στον οποίο λογοδοτεί σε αντίθεση με την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στην οποία η Κυβέρνηση πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. 
Όλοι έχουν συνηθίσει, ακόμα και δημοσιογράφοι να αναφέρονται σε κοινοβούλιο στην Κύπρο και σε ευρωκοινοβούλιο στην ΕΕ και δύσκολα θα αλλάξουν να αναφέρονται σε Βουλή στην Κύπρο και σε Ευρωβουλή. Στην ΚΔ υπάρχει Βουλή των Αντιπροσώπων και όχι Κοινοβούλιο. Στο ΗΒ υπάρχει House of Commons (Βουλή των Κοινοτήτων ). Στην ΕΕ υπάρχει European Parliament (Ευρωβουλή). Στις ΗΠΑ υπάρχει House of Representatives (Βουλή των Αντιπροσώπων όπως στην Κύπρο). Στην Ελλάδα αν και το σύστημα είναι κοινοβουλευτικό υπάρχει Πρόεδρος της χώρας αλλά χωρίς εκτελεστικές εξουσίες. Στο προεδρικό σύστημα ο ανώτατος άρχων είναι ο Πρόεδρος ενώ στο κοινοβουλευτικό σύστημα είναι το Κοινοβούλιο. Στο προεδρικό σύστημα ο Πρόεδρος εκλέγεται από τον λαό και σε αυτόν είναι υπόλογος ενώ στο κοινοβουλευτικό σύστημα ο Πρωθυπουργός εκλέγεται από τους βουλευτές του πλειοψηφούντος κόμματος και είναι υπόλογος στο κοινοβούλιο. Στο προεδρικό σύστημα ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων ενώ στο κοινοβουλευτικό ο Πρωθυπουργός δεν έχει τέτοιο δικαίωμα στο κοινοβούλιο. 
Στο κοινοβουλευτικό σύστημα ο Πρωθυπουργός κατά τακτά διαστήματα παρουσιάζεται στο κοινοβούλιο για να απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στο προεδρικό σύστημα για τον Πρόεδρο να απαντά ερωτήσεις. Στο προεδρικό σύστημα ο Πρόεδρος διορίζει υπουργούς τους οποίους θέλει, ενώ στο κοινοβουλευτικό ο Πρωθυπουργός διορίζει σχεδόν όλους τους υπουργούς από το Κοινοβούλιο (σε εξαιρετικές περιπτώσεις κάποιον εκτός Βουλής). Στο Προεδρικό σύστημα ο Πρόεδρος δεν έχει ψήφο στο υπουργικό Συμβούλιο ενώ στο κοινοβουλευτικό ο Πρωθυπουργός έχει. Στο προεδρικό σύστημα ο Πρόεδρος έχει «δικτατορικές» εξουσίες ενώ στο κοινοβουλευτικό ο Πρωθυπουργός δεν έχει. Στο προεδρικό σύστημα ο Πρόεδρος δεν μπορεί να αναλάβει και Υπουργείο ενώ ο Πρωθυπουργός μπορεί. Στο προεδρικό σύστημα η Κυβέρνηση δεν καταρρέει από ψήφο μη εμπιστοσύνης ενώ στο κοινοβουλευτικό καταρρέει. Γράφω τα ανωτέρω γιατί έχω κουραστεί και νομίζω αρκετοί άλλοι, να ακούω τους βουλευτές και τους κυβερνώντες να μιλούν για κοινοβούλιο ενώ έχουμε προεδρικό σύστημα με Βουλή των Αντιπροσώπων, να μιλούν για κοινοβουλευτικά κόμματα, να μιλούν για κοινοβουλευτικές επιτροπές να μιλούν για αξιωματική αντιπολίτευση και για κυβερνών κόμμα, ενώ τέτοια υπάρχουν μόνο σε κοινοβουλευτικά συστήματα. Πότε οι βουλευτές μας, οι πολιτικοί μας, οι κυβερνώντες, οι δημοσιογράφοι θα το χωνέψουν ότι στην Κύπρο έχουμε προεδρικό σύστημα και άρα Βουλή και όχι Κοινοβούλιο και ότι ο Συλλούρης είναι Πρόεδρος της Βουλής και όχι του κοινοβουλίου της ΚΔ. Αυτή είναι η Κύπρος.