Πολλά λέγονται και γράφονται για την πορεία του τουρισμού, αν θα παραμείνουν σταθερές οι αφίξεις, αν θα σημειώσουν πτώση ή ανάκαμψη. Οι οργανωμένοι φορείς του κλάδου έχουν μια γενική εικόνα με τις μέχρι τώρα κρατήσεις που έχουν γίνει στα ξενοδοχεία, αλλά και με τις ναυλωμένες πτήσεις που έχουν δρομολογηθεί.
 
Το θέμα δεν είναι μόνο να παρουσιαστεί αύξηση στις αφίξεις αλλά και στα έσοδα. Η υπερπροσφορά κλινών είχε ως αποτέλεσμα το 2018 να δεχθούν τιμολογιακές πιέσεις οι ξενοδόχοι προκειμένου να κλείσουν τη χρονιά με ικανοποιητικό πρόσημο. 
 
Άρα το θέμα δεν μόνο πόσες νέες κλίνες γίνονται ή επεκτάσεις, αλλά και αν οι τιμές που κλείνουν τα πακέτα οι ξενοδόχοι είναι συμφέρουσες. Φυσικά υπάρχει και μια σειρά αστάθμητων παραγόντων που προκαλούν πονοκέφαλο στους ξενοδόχους. Υπάρχουν αρκετές ανησυχίες λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως είναι το Brexit, αλλά και λόγω του ανταγωνισμού από χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και άλλες. Στους αρνητικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία του τουρισμού είναι η πιθανή μειωμένη ζήτηση από τη γερμανική αγορά λόγω των πτωχεύσεων αεροπορικών εταιρειών, η πορεία του ρωσικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε πιο φθηνούς προορισμούς από την Κύπρο. 
Πέρα από τους εξωγενείς παράγοντες υπάρχουν και αυτοί που μπαίνουν σφήνα και μπορεί να δημιουργήσουν μικρές ανατροπές. Μπορεί άμεσα οι επιπτώσεις να μην είναι ορατές αλλά σε βάθος χρόνου να υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός τουριστών διαμένει σε μη αδειούχα καταλύματα, χρησιμοποιώντας κυρίως διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα το Airbnb. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η διαδικασία «κλέβει» πελάτες από τα ξενοδοχεία. Είναι μια καλή ευκαιρία φέτος να αρχίσει ένας ευρύτερος προβληματισμός. Την ώρα που ξοδεύονται εκατομμύρια για την ανέγερση ξενοδοχείων ή επέκταση των υφιστάμενων θα πρέπει να υπάρχει η σταδιακή επέκταση της τουριστικής περιόδου. 
Οι αρμόδιοι οφείλουν να στοχεύσουν στην επιμήκυνση των μηνών με τη χαμηλότερη επισκεψιμότητα και πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της εποχικότητας του τουρισμού. Δεν μπορεί οι πολυδάπανες επενδύσεις των ξενοδόχων να έγιναν για πέντε ή έξι μήνες τον χρόνο. Αν υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, θα αυξηθεί η συνδεσιμότητα της Κύπρου και τα παράπλευρα οφέλη για την οικονομία θα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Η Κύπρος, με το κλίμα που διαθέτει, θα πρέπει να είναι ολόχρονος τουριστικός προορισμός, που θα προσελκύει ετήσια πέραν των 5 εκατομμυρίων ξένων, με έμφαση στον στόχο 4 εκατομμυρίων ποιοτικού τουρισμού. 
Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος που θα δημιουργήσει σημαντική προστιθέμενη αξία για την Κύπρο, την τοπική κοινωνία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και την οικονομία. Ο σημερινός τουρίστας θέλει να ξεφύγει από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και από τις παραστάσεις καθημερινότητας μεταξύ σπιτιού και εργασίας. Θέλει να γνωρίσει τη φύση, την παράδοση μιας χώρας, την καθημερινότητα του τόπου. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τον τουρίστα, πέρα από την καλή ή πολυτελή διαμονή, μπορεί να τον ενδιέφεραν και άλλα πράγματα. Εκθέσεις ή δράσεις που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες, επισκέψεις σε εργαστήρια και οινοποιεία, εκδρομές σε μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους, πεζοπορία στη φύση.
 Το τουριστικό προϊόν, πέρα από τα ξενοδοχεία, το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές, θέλει και φαντασία. Και πάνω σ’ αυτήν μπορούν να χτίσουν όλα τα οργανωμένα σύνολα που σχετίζονται με το τουριστικό προϊόν και να δώσουν μια διαφορετική νότα. Ιούνιος και Ιούλιος είναι δυο μήνες που θα προδιαγράψουν την πορεία. Όταν θα κλείσει ο λογαριασμός και θα γίνει ταμείο, θα φανεί αν τα αποτελέσματα θα δικαιολογούν τα χαμόγελα ή θα αρχίσει η γκρίνια για την πορεία του τουρισμού.