Ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπαστζερί, δήλωσε πως είναι καιρός να αναθεωρηθεί ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία στα κατεχόμενα. Ο Μπαστζερί έκανε αυτές τις δηλώσεις (πηγή ΓΤΠ) μιλώντας σε πάνελ με θέμα «τουρκοκυπριακή ιστορία και εκπαίδευση», που διοργανώθηκε στα κατεχόμενα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Τουρκίας, το Ανώτερο Ινστιτούτο Πολιτισμού «Ατατούρκ» και την Τουρκική Ιστορική Εταιρεία.

Ο Μπαστζερί, δηλώνοντας ότι το χάσμα στη διδασκαλία της ιστορίας στα κατεχόμενα  πρέπει να εξαλειφθεί, είπε ότι «δυστυχώς, βλέπουμε ότι το κενό που δημιουργήθηκε στη διδασκαλία της ιστορίας στην τδβκ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, για διάφορους λόγους, αποξενώνει τις νέες γενιές από ηθικές και εθνικές αξίες».

Ανάφερε ακόμα ότι οι συζητήσεις που θα γίνουν στο πάνελ θα βοηθήσουν στην εξέταση της ιστορικής εκπαίδευσης στην «τδβκ» από αυτήν την οπτική και θα βοηθήσει το «υπουργείο εθνικής παιδείας» για τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε αυτό το θέμα.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, επέκρινε όσους αντέδρασαν στις δηλώσεις του “πρέσβη” της Τουρκίας στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπαστζερί, ο οποίος δήλωσε πως είναι καιρός να αναθεωρηθεί ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία στα κατεχόμενα.  «Βάζω την υπογραφή μου κάτω από κάθε πρόταση του πρέσβη. Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις εκείνων που δεν αισθάνονται άνετα με τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι «το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να δημιουργηθεί με βάση την επιστήμη και τα ιστορικά γεγονότα και ότι τα σημερινά προβλήματα υπάρχουν ως αποτέλεσμα κάποιων που ενέργησαν στη βάση των δικών τους προκατειλημμένων  πολιτικών πεποιθήσεων».

Το πάνελ προσφώνησε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος προέβαλε διάφορους ιστορικούς ισχυρισμούς και ανέφερε ότι η εκπαίδευση με «εθνική συνείδηση θα είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία προς τη χώρα και το έθνος».

Είπε ότι οι Οθωμανοί ήρθαν στην Κύπρο μετά από «κάλεσμα των παππούδων των Ορθόδοξων, που είναι οι πρόγονοι των Ε/κ και των Ελλήνων, για να τους σώσουν από την καταπίεση των Ενετών» και ότι 20-30 χρόνια μετά από αυτόν τον πόλεμο κατά τον οποίο «χάθηκαν 60 χιλιάδες μάρτυρες, οι Ορθόδοξοι εξεγέρθηκαν εναντίον των Οθωμανών».

Αν, είπε, ακολουθείτο άλλος δρόμος, η «Κύπρος θα μπορούσε να ήταν πλήρως τουρκικό νησί, αλλά σήμερα αμφισβητείται η κυριαρχική ισότητα των Τ/κ».

Ο Τατάρ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ως προς την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και περί άσκησης του δικαιώματος της ως εγγυήτρια από την Τουρκία όταν εισέβαλε το 1974 για να πει ότι «διαφορετικά η Κύπρος θα ήταν σήμερα ελληνικό νησί», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι «ακόμα οι Ε/κ λένε ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί».

Αφού αναφέρθηκε στα Κόκκινα, επέκρινε αλλαγές στα βιβλία ιστορίας που έγιναν στο παρελθόν και ειδικά κατά την περίοδο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο “υπουργείο παιδείας” όταν “η ιστορία διαγράφηκε”.

Επανέλαβε στη συνέχεια τις απόψεις του αναφορικά με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Financial Times”.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού, λέγοντας ότι «είναι θυματοποίηση των φοιτητών που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό» και είπε ότι ο κατάλογος με τους εμβολιασθέντες είναι προσωπικά δεδομένα.

Στο πάνελ μίλησε και ο «πρέσβης» της Τουρκίας Ali Murat Basceri, ο οποίος είπε ότι “είναι καιρός να αναθεωρηθεί ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία” στο ψευδοκράτος, ενώ υποστήριξε ότι ο τρόπος που διδάσκεται τώρα από τις αρχές του 2000 “αποξενώνει τις νέες γενιές από τις ηθικές και εθνικές αξίες”.