Με εργοτάξια θα αρχίσει και αυτή η σχολική χρονιά, με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, να έχει την εξήγηση και παράλληλα να καθησυχάζει: «Είμαστε ένας ζωντανός οργανισμός, υπάρχει εξέλιξη κτηριακή, υπάρχει ανάπτυξη, αλλά σίγουρα τα μέτρα ασφαλείας θα λαμβάνονται, είναι το πρώτιστό μας μέλημα και να μην έχετε καμία έγνοια.
 
Μπορεί να πάτε σε κάποιο σχολείο, να υπάρχει χώρος στον οποίο γίνονται έργα και στον άλλο να είναι οι μαθητές. Αλλά δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Θα απομονώνονται οι χώροι αυτοί και θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας».
 
Ο υπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους της Παιδοβουλής και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού, δήλωσε πως οι λειτουργοί των Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας επέστρεψαν από τη θερινή τους άδεια και ήδη βρίσκονται έξω στα σχολεία με στόχο τον έλεγχο των εργοταξίων.
 
Όσον αφορά στη στελέχωση των σχολικών μονάδων, ο κ. Χαμπιαούρης δήλωσε πως θα υπάρξουν ακόμη κάποιες έκτακτες μεταθέσεις, μετακινήσεις και τοποθετήσεις. «Είμαστε εδώ να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα. Τους μαθητές τους θέλουμε δίπλα μας», ανέφερε ο υπουργός, κάνοντας αναφορά και στην πολύκροτη Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης, λέγοντας πως θα υπάρξει Επιτροπή Παρακολούθησης που θα αξιολογεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τη νέα δομή και εκεί που χρειάζεται να γίνονται βελτιωτικές κινήσεις, θα γίνονται.
 
Αναφορικά με τα μέτρα ασφαλείας και τις περιφράξεις, ο υπουργός επεσήμανε πως για τη Δημοτική Εκπαίδευση έχουν εκδοθεί κάρτες, οι οποίες έχουν αποσταλεί στις σχολικές μονάδες, υπάρχει η κάρτα επισκέπτη και συγκεκριμένο πρωτόκολλο ανεξάρτητα από την περίφραξη.
 
Αναρριχητικά φυτά στα σχολεία
 
Στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Παιδοβουλής, Μιχάλης Τσαγγαρίδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα «Πρασινίζω το Σχολείο, Πρασινίζω τη γειτονιά μου» και την ενημέρωση που έλαβαν από τον υπουργό. Με βάση το πρόγραμμα αυτό, θα φυτευτούν στις περιφράξεις των σχολείων αναρριχητικά φυτά, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ύπαρξη πρασίνου. «Επίσης, έχουμε μάθει και το άλλο πολύ θετικό, ότι έχουν αγοραστεί από την Ελλάδα πνευματικά δικαιώματα για υλικό διαφοροποιημένο, έτσι ώστε να στηρίξουμε όλους μας τους μαθητές με αναπηρία, καθώς επίσης έχουν αγοραστεί και 110 νέα βιβλία για την τεχνική σχολή στα πλαίσια των νέων αναλυτικών προγραμμάτων», σημείωσε ο κ. Τσαγγαρίδης. Όσον αφορά στην ΟΑΠ, ο κ. Τσαγγαρίδης ανέφερε πως ενημερώθηκαν για την ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού της, του επιστημονικού προσωπικού, των πόρων, σημεία τα οποία, όπως είπε, «θεωρούμε πως βελτιώνουν σημαντικά τις δομές». Η Παιδοβουλή κατόπιν εισήγησης του υπουργού θα συμμετάσχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης της νέας δομής.