«Η κυπριακή Δικαιοσύνη είναι παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα της ανθεκτικότητας»

1. Πώς ξεκίνησε η μελέτη σας για τα κυπριακά Δικαστήρια; Το ενδιαφέρον μου για τα κυπριακά Δικαστήριο και συγκεκριμένα τους Κύπριους δικαστές ξεκίνησε με αφορμή μια συγκριτική μελέτη μεταξύ διαφόρων δικαστικών ταυτοτήτων στο Κοινοδίκαιο. Σκοπός ήταν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως, τι χαρακτηριστικά επικροτεί ή ενθαρρύνει το Δικαστικό Σώμα ως ομάδα και πώς αντιμετωπίζει ενδογενείς και εξωγενείς κρίσεις.

2. Στη μελέτη λέτε ότι «οι Κύπριοι δικαστές έχουν μια μοναδική ικανότητα ανάκαμψης». Πώς το εξηγείτε; Το παράδειγμα των Κυπρίων δικαστών ήταν πρωτοφανές. Ιστορικά, λόγο των αναταράξεων του νησιού οι Κύπριοι Δικαστές είχαν καλλιεργήσει την ικανότητα ελαστικότητας και προσαρμογής στις κρίσεις στη Δικαιοσύνη, μεταλλάσσοντας τις κρίσεις σε ευκαιρίες για καλυτέρευση του συστήματος. 

3. Αυτό όμως ισχύει μέχρι σήμερα; Βεβαίως. Οι σημαντικές τομές στην μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης που βλέπουμε σήμερα έχουν εφαλτήριο τις μελέτες και ενέργειες πολλών δικαστών εδώ και 30 χρόνια. Επίσης, παραδείγματα στην καθημερινότητα των Κυπρίων δικαστών, όπως διαχείριση κρίσεων μέσα από ενδο-ομαδική κοινωνικοποίηση, έχουν παρουσιαστεί σε παγκόσμια συνέδρια και ενσωματωθεί σε εκπαιδευτικά σεμινάρια δικαστών σε Αυστραλία, Ιταλία και Καναδά. Ως εκ τούτου, η κυπριακή Δικαιοσύνη είναι παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα της δικαστικής ανθεκτικότητας. 

4. To ενδιαφέρον σας για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα δεν περιορίζεται όμως στους δικαστές. Σωστά. Αποτελεί μεγάλο ενδιαφέρον για μένα αυτή η απερίγραπτη ικανότητα που επιτρέπει σε ανθρώπους που «πέφτουν» και αντί να αφήνονται στην αποτυχία, να ανατροφοδοτούνται από τις δυσκολίες και να ξανασηκώνονται πιο δυνατοί από πριν. Και δυστυχώς, ή ευτυχώς, το νησί μας έχει αρκετές τέτοιες ιστορίες. 

5. Όπως; Ευάλωτοι χρήστες σε κέντρα αποτοξίνωσης, ορφανοί πρόσφυγες σε κυριακάτικα σχολεία, γυναίκες που προσπαθούν να αναπλάσουν τη ζωή τους μετά την κακοποίηση. Και πίσω από αυτές τις ιστορίες βρίσκονται ομάδες ανθρώπων που δουλεύουν ακούραστα για την αλλαγή αναζητώντας ανθεκτικές λύσεις. Με τέτοιες βάσεις, η Κύπρος μας μπορεί να ανοικοδομηθεί μακριά από την μετριότητα.