Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για αύξηση και επέκταση του επιδόματος διακίνησης σε άτομα με αναπηρίες, ψηφίστηκε σε Νόμο και δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου 2019 στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με τον τίτλο: «O περί Παροχής Επιδόματος Διακινήσεως εις Αναπήρους (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2019», Ν.111(Ι)/2019.

Δικαιούχοι αύξησης στο ποσό του επιδόματος από €51 σε €75 μηνιαίως και από €102 σε €150 μηνιαίως είναι όλα τα άτομα με αναπηρίες που σήμερα λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα διακίνησης, σύμφωνα με τα κριτήρια και προϋποθέσεις του Νόμου. Επιπρόσθετα, το επίδομα διακίνησης επεκτείνεται σε 1.900 περίπου τυφλά άτομα, ανεξάρτητα αν εργάζονται ή αν σπουδάζουν και ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Οπως αναφέρει, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες έχει ήδη τροποποιήσει το πληροφοριακό του σύστημα και θα καταβάλει για τον μήνα Ιούλιο το αυξημένο επίδομα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, καθώς και το επίδομα στους λογαριασμούς των νέων δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται από τους πολίτες αίτηση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια τους.
Μετά την τροποποίηση του υφιστάμενου Νόμου, το μηνιαίο επίδομα διακίνησης, που σκοπό έχει την διευκόλυνση και ενθάρρυνση της διακίνησης ατόμων με αναπηρίες και την αντιστάθμιση των επιπρόσθετων δαπανών διακίνησης που αντιμετωπίζουν λόγω της αναπηρίας, καθορίζεται σε:

Εβδομήντα πέντε ευρώ (€75) μηνιαίως για άτομα με αναπηρία που εργάζονται ή σπουδάζουν, εκτός των ατόμων με περιορισμό της οξύτητας της όρασης σε βαθμό που στον καλύτερο οφθαλμό να μην υπερβαίνει, έστω και με διορθωτικούς φακούς, τα έξι τριακοστά έκτα (6/36), τα οποία δικαιούνται να λαμβάνουν εκατόν πενήντα ευρώ (€150) μηνιαίως.

Εκατόν πενήντα ευρώ (€150) μηνιαίως για τετραπληγικά άτομα, ανεξαρτήτως του εάν εργάζονται ή σπουδάζουν.

Εδομήντα πέντε ευρώ (€75) μηνιαίως για τυφλά άτομα, ανεξαρτήτως του εάν εργάζονται ή σπουδάζουν.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνεχίζει να μελετά και να διαβουλεύεται με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες, για τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ικανοποίησης των αναγκών και των δικαιωμάτων τους και με στόχο ένα πλέγμα σύγχρονων και ποιοτικών υπηρεσιών και παροχών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: philenews/KYΠΕ