Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές απόπειρες να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Καρπασίας, εκφράζουν οι ΗΠΑ, με γραπτή δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέγκους, χαρακτηρίζοντάς τις «προκλητικό βήμα».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα από τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεώτρησης στα ύδατα της Κύπρου και πλέον πρόσφατα με την αποστολή του σκάφους Yavuz ανοιχτά της Χερσονήσου της Καρπασίας. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις.

«Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει η κ. Ορτέγκους, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», καταλήγει η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ