Σωρεία καταγγελιών σε σχέση με τη χρήση υπηρεσιακών οχημάτων καταγράφει η ειδική έκθεση για τον έλεγχο του Τμήματος Δασών που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Ελεγκτική Υπηρεσία.
 
Από τις καταγγελίες, ξεχωρίζει περίπτωση Δασικού Λειτουργού σχετικά με την ανεξέλεγκτη διακίνηση υπηρεσιακού κυβερνητικού οχήματος κατά τις ώρες εργασίας, καθώς και στη μη τήρηση του ωραρίου εργασίας.
 
Σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Δασικός Λειτουργός μετατέθηκε στην Αθαλάσσα το 2011 και προάχθηκε τον Νοέμβριο του 2017 στη θέση Δασικού Λειτουργού 1ης τάξης στο Τμήμα Δάσων.
 
Βάσει στοιχείων του Τμήματος Δασών, η Ελεγκτική Υπηρεσία παρατήρησε ότι προκύπτουν εύλογα ερωτήματα αναφορικά με την άρτια εκτέλεση των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί στον Δασικό Λειτουργό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου εργασίας του αναλώνεται σε διακινήσεις.
 
Συγκεκριμένα, για όλες τις εργάσιμες μέρες των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2018, καταγράφηκε και υπογράφτηκε από τον Δασικό Λειτουργό ως ώρα άφιξής του η ώρα 7:30, ωστόσο από τις καταστάσεις φαίνεται ότι τη συγκεκριμένη ώρα, η θέση του υπηρεσιακού οχήματος ήταν σε σημείο 45 χιλιομέτρων μακριά από την εργασία του.
 
Επιπρόσθετα, για όλες τις εργάσιμες μέρες αυτών των μηνών, υπογράφτηκε ως ώρα αναχώρησης του Δασικού Λειτουργού η ώρα 15:00, ωστόσο επίσης η θέση του οχήματος παρουσιαζόταν σε διαφορετικό σημείο. Φαίνεται ότι τα οχήματα που χρησιμοποιούσε, είχαν σταθμεύσει πριν τις 15:00 στον τόπο διαμονής του Δασικού Λειτουργού.
 
Παράλληλα, κακώς κείμενα παρουσιάζονται και στον φάκελο αδειών, καθώς ενώ στις 6.2.2018, ο Δασικός Λειτουργός ήταν με άδεια, δεν υπάρχει σχετική αίτηση, ενώ υπάρχουν καταχωρισμένες διακινήσεις του υπηρεσιακού του οχήματος.
 
Για τον συγκεκριμένο λειτουργό, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών προχώρησε σε καταγγελία, η οποία αφορούσε σε διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος για τη χρήση υπηρεσιακού οχήματος.
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι ο Δασικός Λειτουργός εξακολουθεί να διαπράττει πειθαρχικά παραπτώματα για τα οποία είχε ήδη εξεταστεί, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Γεωργίας και του Τμήματος Δασών.
 
Εντοπίστηκε δε ανεπαρκής διοικητική εποπτεία όσον αφορά στην ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία του Δασικού Λειτουργού, καθώς και ανεξέλεγκτη μη εξουσιοδοτημένη χρήση κυβερνητικών οχημάτων, με την ανοχή και ολιγωρία του Τμήματος Δασών.
 
Παρόμοιες περιπτώσεις διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία και στη χρήση υπηρεσιακών κυβερνητικών οχημάτων στη Λευκωσία, στη Λάρνακα και στην Αμμόχωστο.
 
 
Πηγή: Philenews